Mennyi az annyi HW virtualizációnál

Már január végén megjelent a Microsoft weboldalain egy virtualizáció licence-kalkulátor, de csak most jutott rá időm, hogy próbálgassam egy kicsit. Csak ismétlésként az alapszabályok:

 1. A fizikai és virtuális szerverekre a licencet meg kell venni. 🙂
 2. Ha valaki Windows Server 2003 R2 Enterprise Edition-t vásárol, akkor az futtathat 4 db virtuális W2003EE-R2-t.
 3. Ha valaki W2003EE-R2-t vásárol, de nem Windows alapú virtualizációs technológiát használ (értsd: VmWare), akkor is érvényes a 2. pont.
 4. A Windows Server 2003 Datacenter Edition R2 processzor alapon licencelődik.
 5. A Windows Server 2003 Datacenter Edition R2 megvásárlásával korlátlan mennyiségű virtuális rendszert lehet telepíteni a gazdagépen.
 6. Végig processzorról, és nem processzor magról beszélünk.

Az elemzés előtt néhány figyelmeztetés! Az kikalkulált eredmény értelemszerűen az árak arányától függ. Én a weboldal által felajánlott árakkal dolgoztam. Egyébként az árak konkrét értéke nem is fontos, csupán az arányuk. A konkrét árakról érdemes a helyi partnert vagy MS ügyfélmenedzsert megkérdezni. Amennyiben a magyarországi árak aránya más lenne, úgy a végeredmény is változhat. No, mindezek előre bocsátásával nézzük:

Először egy 8 processzoros szervernél néztem meg, hogyan alakulnak a költségek:

A kék táblázatra kell koncentrálni, de a szumma részt nem kell nézni, hiszen nem 15 db szervert veszünk, hanem csak azt nézzük, hogyan alakul 1 fizikai vasra vásárlandó Windows szerver licence a virtuális gépek számának függvényében. Látható, hogy a "Standard Edition" már nem  is játszik, hiszen az maximum 4 processzorig skálázható. A fordulópont a 33-ik virtuális gépnél következik be. Tehát: ha van egy 8 processzoros gépem, akkor 32 virtuális gépig még az Enterprise verzió, attól kezdve már a Data Center az olcsóbb. Tájékoztatás képpen a zöld táblázatban feltüntettem, hogy mennyibe kerül 33 fizikai vasra helyezett operációs rendszer.

No jó, 8 processzorral kevés rendszergazda játszhat, a 4 processzoros masinák azonban már gyakoriak. Íme a 4 processzoros gép esetén a táblázat:

Talán nem is olyan meglepő az eredmény: a 17-ik (virtuális) kiszolgálótól megint a Data Center Edition nyert. 1 db 4 processzoros gépen 17 virtuális – nagyvállalati méret, de már nem csillagháborús terv. Megjegyzem, hogy a Standard Edition kb. a 13-ik virtuális gépnél marad le.

Végezetül nézzek meg a kétprocesszoros gép esetét.

A váltás itt már 9 gépnél megtörténik. Hoppá: 2 processzoros gépen 9 vagy annál több virtuális masina esetén inkább megéri Windows Server Data Center Edition vásárlása. Ez már a két lábbal a földön járó, közönséges szituáció.

Lehet, hogy terjedni kezd a Windows Server Data Center verziója kishazánkban is? Könnyen lehet. A Longhorn szerver licenceléséről még nem sokat tudni, de az gyanítható, hogy ebben a vonatkozásban nem várható változás. Ha az arányok maradnak, akkor a virtualizációt számba véve árban meglepően olcsók leszünk a konkurrens virtualizációs megoldásokhoz (értsd: VMWare ESX). Marad tehát a technológiai megmérettetés.

No, majd megmérettetünk.

Advertisements

2 Responses to Mennyi az annyi HW virtualizációnál

 1. Unknown says:

  Lepi!
   
  Data Center-t tudtommal csak vassal együtt lehet venni -gondolom nem is az egyszerűbb fajtákból- ez is benne van a kalkulációban?
   
  Laci

 2. Tamas says:

  A Windows Server 2003 R2 Datacenter Edition licencelése megváltozott, és már nem csak OEM, hanem Volume Licence formában is meg lehet vásárolni. Ezért a vas nincs benne a kalkulációban.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: