RSS olvasó

Ahány ház annyi szokás – vagyis ahány ember annyi szokás. Mindenki másképp olvas híreket, ezért aztán távol álljon tőlem, hogy a saját szokásomat tekintsem az egyedüli üdvözítőnek. Csupán szeretném megosztani, hogyan alakultak a hírolvasási igényeim és szokásaim, s hogyan választottam ehhez szoftvert úgy, hogy még magam is meglepődtem a végeredményen.
Az RSS-ről akkor hallottam először, amikor Fóti Marciék létrehozták a Netacademia tudástárat, ahol RSS-ben lehetett előfizetni bizonyos szerzőkre, cikkekre stb. Bosszankodtam is, mert pénzt nem szerettem volna kiadni, az ingyenes RSS olvasók meg inkább nem működtem, mint igen. Sokáig egyszerűen legyintettem az RSS előfizetésekre: ugyan ki olvassa, ha nincs mivel. Aztán valahogy (talán egy OS újrahúzás után) a Sharpreader mégiscsak elkezdett működni, így lett ez a szoftver az első híraggregátorom. A Sharepreader viszont messze nem a legjobb megoldás volt: kicsit sajátos felülettel, sokszor hibás működéssel, furcsa linkekkel. "Tudományos alapokra" helyeztem a hírolvasó-kiválasztás: a hálózati kapcsolataimat vettem igénybe, vagyis megkérdeztem az InetPub társaságot, mit gondolnak ők. No, jött is bőségesen a javaslat, erre meg arra, végül az Omea Reader-t választottam. Ingyenes volt, és kényelmes, könnyen kezelhető. Hamar beleszoktam a használatába, egyúttal az blogok olvasgatásába.
Telt-múlt az idő és egyszer csak azt olvastam, hogy a korábban fizetős Omea Pro is ingyenessé vált. Nosza, többet tud, váltsunk. Az Omea Pro több szeretne lenni, mint szimpla aggregátor: mindennek a közepe szeretne lenni: levelek, nntp hírcsatornák, RSS, Atom stb. stb. amit csak ér, magába szívna. Elvileg tehát nem lett volna rá különösebben szükségem, maradhattam volna az Omea mellett, de mivel egy darabig még olvasgattam NNTP híreket is, jól jött.
Nagyjából ez volt a helyzet amikor munkahelyet váltottam – ezzel együtt pedig operációs rendszert is. Eleinte maradt az Omea Pro, de egy idő után többféle probléma is jelentkezett. Volt, hogy 80-100%-ban elvitte a processzort. Volt, hogy úgy tönkrement az adatbázisa (legalább háromszor), hogy csak a teljes újratelepítés segített, persze elveszett nemcsak az RSS-ek listája, de az is, mit olvastam mit nem, mit csillagoztam stb. Néhány hónapig nyűglődtem vele, aztán új szoftver után kezdtem nézni.
Az egyik szempontom az RSS-es lista olyan helyen tárolása, amely összomlásoktól függetlenül, mentés nélkül is megmarad. Így az online RSS olvasók felé fordultam. A Google reader szinte azonnal elhasalt, legtovább még a NewsGator online verziója húzta. Ezt elvileg kiegészíthette volna egy FeedDemon nevű, igen jóhírű RSS olvasó, de sajnos az fizetős volt, úgyhogy lemondtam róla.
Az Online változat és a kövér kliens párhuzamos használata egyre inkább foglalkoztatott. Hiába volt ugyanis meg az Omea Pro-ban egy csomó feed, az (és annak olvasottsága) teljesen eltért az otthoni gépemétől.
Hosszas hezitálás után a FeedReader-re váltottam. Jóval puritánabb, mint az Omea Pro, viszont megbízhatóbb ist. Elvileg képes arra, hogy egy FTP site-ra feltolja az RSS csatornák listáját meg azt, hogy mit olvastam és mit nem, de végülis nem izzítottam be. Nem elegáns.
A FeedReader "bukását" az okozta, hogy mostanában elkezdtem mobiltelefonon RSS híreket olvasni. Még egy gép, ráadásul egy speciális, ahová el kellene juttatni az RSS listát, az olvasott cikkeket meg a megjelöléseket. A helyzet fokozódott, a kedvem pedig lelombozódott.

Aztán elkezdtem olvasni a Windows Vista Product Guide-ot, és amikor az RSS képességekhez értem az Outlook 2007 RSS olvasási funkciói is képbe kerültek. Ne legyenek senkinek illúziói: az Outlook 2007, mint RSS olvasó, gyakorlatilag minden más szoftvernél fapadosabb. Csak néhány tőmondatban: csak az RSS szabványt ismeri. A bejegyzések úgy jönnek le, mintha levelek lennének. A frissítés-t úgy jeleníti meg, hogy még egyszer letölti a cikket. Nincs csillagozás. Nem látod, hogy adtak-e kommentet a cikkhez. Nincs hírfolyam. Nem konfigurálhatod a frissítési intervallumot. Szóval fapad ezerrel. Viszont!!  Viszont van néhány olyan tulajdonsága, ami miatt képes volt megkedveltetni magát:

 • Nem kell telepíteni. Az Outlook 2007 része, rajta van a gépen. Rendszergazdabarát. Az Outlook amúgy is fut egész nap, vagyis nem kell neki plusz memóra, plusz processzoridő.
 • A RSS feedek egy-egy Outlook mappa az Exchange postaládán belül. "Hordozódik" gépről gépre.
 • Van online verziója, úgy hívják, hogy OWA. A világ bármely internethozzáféréssel rendelkező pontjáról olvasható, tehát az otthoni gépemről is. Az OWA jóvoltából pedig a kövér klienshez nagyon hasonló "élményt" kapok. Nesze neked NewsGator+FeedDemon
 • Van Mobil verziója, ActiveSync (bocsánat: Outlook Anywhere) a becsületes neve! Egyszerűen beállítom, hogy melyik mappa szinkronizálódjon, és már jönnek is a cikkek.
 • Az Outlook 2007 fantasztikus keresőjét is élvezhetem.

Csillagozás ugyan nincs, de zászlócskákat beállíthatok egy-egy cikkhez, mintha csak levél lenne. És valóban nincs hírfolyam sem, de a keresési mappák segítségével az olvasatlanokat azért egymás mögé tudom rakni. Több a semminél.

Bevallom, magam sem gondoltam volna, hogy emellett a puritán megoldás mellett kötök ki. De lám, így esett. Ha a fenti "pöttyök" neked is fontosak, megfontolhatod ezt a megoldást is egy alternatívaként.

4 Responses to RSS olvasó

 1. Petrenyi Jozsef says:

  Outlouk2007: a fapadosságot aláírom, a konfigurálhatatlanságot nem. Én kb. 1 hónapja álltam rá – és szép lassan mindent megoldottam rajta, amit akartam. Folyamatban is van erről egy cikk, valószínűleg a jövő héten készül el.

 2. Tako says:

  Mivel hasalt el nálad a google reader? én nagyon szeretem, nincs vele bajom! 

 3. Berta Krisztián says:

  Tamás,Honnan veszed, hogy az OL2k7-et nem kell telepíteni, meg hogy rajta van a gépen. Nemcsak hogy az olajipari gépemen nincs rajta, de az otthoni Ubuntun sincs. Sőt, egyikre sem tudom telepíteni.Ugyanakkor a google reader az jó. Alkalmasint én is leblogolom a használatát.

 4. Tamas says:

  Bevallom, régen néztem meg a Google Reader-t, most megtettem, mit ne mondjak, rá sem ismerek. Az is derék dolog, hogy már Offline is lehet olvasgati. Igen, ez egész jól használható. Ha meg a Live-ra nézek, akkor hirtelen nem is látom a Microsoftot a messzeségben – vagy tájékozatlan vagyok Live-ügyileg.
   
  Honnan veszem, hogy nem kell telepíteni? Onnan, hogy NEKEM nem kell, a Corp Image része. De egyébként is: ha valahol az Outlook 2007 a Standard szoftverarzenál része AKKOR nem kell. Nálunk ez a helyzet, és mint tudjátok, tavaly október óta buta felhasználó vagyok…
   
  Nézegetem még ezt a Google Reader-t, épkézláb alternatíva.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: