Webnapló rendrakás

Nincs dátumhoz köthető aktualitása, egyszerűen úgy látom, hogy eljött az ideje egy kicsit rendet rakni ebben a webnaplóban – már amennyire ez lehetséges. Elsősorban a kategóriákkal vagyok elégedetlen. Kezdetben nem értettem mire jók. Aztán összekvertem a kategóriát a címkével (tag) és hiányoltam, hogy miért nem lehet többet megadni egynél. Most már látom, hogy címke híján legalább kategóriák léteznek ebben a blogmotorban.

Nagyjából letisztult bennem, hogy mire használhatom a kategorizálást és elkészítettem egy listát, amely valószínűleg lefedi mindazt, amiről írtam, vagy írni szeretnék.

A mostmár lassan nem is olyan új munkahelyemmel együtt alapvetően megváltoztak a feladataim is. A Microsoft Magyaroszág (MSHU) nagyvállalati üzletágában (EPG), azon belül a rendszermérnöki csoportban (STU) bizonyos termékek "ismeretéért" vagyok felelős. A kategóriák egy része természetesen a munkahelyi feladataimra reflektál. Íme a tervezett lista ábécé rendben:

 • Computers and Internet: Mindjárt egy gyűjtőkategória. Ha az alábbi lista témáinak egyikébe sem illő, de azért az informatikával foglalkozó bejegyzést írok, akkor azt így kategorizálom.
 • Egységes kommunikáció: Az elektronikus levelezéssel, azonnali üzenetküldéssel, IP alapú hangkommunikációval foglalkozó kategória. Ide sorolom a mobiltelefonos témákat és a korábbi LCS anyagok is ide kerülnek majd.
 • Licencelés: A Microsoft licencelése nem triviális, és különösen nem a rám bízott termékek esetén. A virtualizáció csak még egyet csavar az amúgy sem egyszerű témán. Ha tudok, akkor ezzel a kategóriával segítek. Szigorúan a teljesség igénye nélkül, és főleg-főleg: mindez magánvélemény!
 • IT 2.0: Ezen a kategórián sokat gondolkodtam, aztán Massimo Re Ferre’ adta meg a végső lökést. Ide sorolok majd minden olyan bejegyzést, amely az IT rendszerek architektúrális változásáról szólnak. A virtualizáció minden válfaja, a terminál kiszolgálók, a Microsoft DSI kezdeményezése, SDM-SML technológiája tartozik majd ide. Sok elvi tervezési kérdést is itt tárgyalok majd. A korábbi "Virtualizáció" kategória ide sorolódik.
 • IT Biztonság: A Microsoft IT biztonsági termékei (ISA, ForeFront termékcsalád) elvileg nem az én reszortom, de akár az Exchange, akár a System Center kapcsán nagyon szoros a kapcsolat. A biztonság különben sem megkerülhető téma, volt is, lesz is ilyen tartalú bejegyzés.
 • IT Közösség: Talán Budai Peti hatása, talán a Lurdy házi TechNet előadások, vagy a korábbi webcastok egyre inkább foglalkoztat a IT üzemeltetési szakmai közösség. Végülis ez a webnapló is ennek a közönségnek szól. Sokat szeretnék erről is írni.
 • IT Stratégia és vezetés: Bármennyire szép az üzemeltetői szakma, mégiscsak az IT stratégia, illetve általában az üzlet függvénye. Ha tudom, akkor a horizontot (meg az olvasóim szemléletét) ilyen témával is igyekszem tágítani.
 • IT Üzemeltetés: Ha egyszer majd szép és részletes statisztikákat, kimutatásokat lehet összállítani az adott kategóriájú cikkek időbeli eloszlásáról, vélhetőleg a munkahelyváltásom körül lesz egy töréspont ezen kategória vonatkozásában. Ide azokat a cikkeket gyűjtöm, amelyek konkrét problémák konkrét megoldását – a tényleges tapasztalatot rögzítik. Jelenleg éles rendszert nem üzemeltetek, viszont próbaverziókat annál inkább. Az ezekkel kapcsolatos tapasztalataimat ide naplózom. 
 • Munkahely: Minden, ami nem szakma és a munkahellyel kapcsolatos.
 • System Center: Minden, ami ezzel a termékcsaláddal kapcsolatos. Népes család ez, egy-egy példánya is elvinne egy egész webnaplót.
 • Személyes: Továbbra sem célom az én-napló vezetés, de a magánéletem egy-két fontos eseményét azért megosztom.
 • Web 2.0: Sokan nem szeretik ezt a kifejezést, de nem találtam jobbat. Blogok, hírcsatornák, címkék, közösségi oldalak, linkek, web alapú ingyenes szoftverek, keresők – számomra ezt fedi le majd ez a kategória.
 • Webnapló: Ezzel a konkrét webnaplóval kapcsolatos bejegyzések – mint például a mostani, amit olvasol. Szolgálati közlemények, átrendezések stb.

Ha egy cikk több témáról is szól, akkor a leginkább passzolót, a "többségit" választom. A kategóriák külön is előfizethetők, akit csak ez vagy az érdekel, megteheti, hogy a "zajt" elnyomja. Jó olvasgatást!

Technorati Tags: ,

del.icio.us Tags: ,

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: