Első nap: központi előadások az Amway arénában

Bárki láthatott már nyilvános videowebhelyeken részleteket egyik-másik belső MS konferenciáról – de részt venni, az egészen más. Reggel hétkor indult a buszunk és kb. egy órát utaztunk, mire a stadionhoz értünk. Az Amway aréna eredetileg az Orlandó Magic otthona. A megérkezésünkkor egy-egy csomaggal vártak minket: a reggelivel és ebéddel. Láthatjátok a képeken az aszalokat a csomagok ezrével. Félelmetes logisztika ez, remélem "átjön" a képeken.

Nagyjából a kétharmadát töltöttük fel a csarnoknak – beleértve a pályát is. Országok vagy egész régiók azonos pólóban, azonos szektorokban várták a kezdést. És persze ez Amerika: tökéletes hangosítás, vetítés, bevezető zenekar – show. Készítettem néhány képet a "műsor előtt". A "People Ready" üzenet a Microsoft legfontosabb és ezzel együtt a legáltalánosabb üzenete. Olyan szoftvereket készíteni, amely az embereket tettrekésszé teheti, illetve a legtöbbet hozza ki belőlük.

Az első előadó Kevin Turner volt, aki a Microsoftban a "Field"-ért vagyis mindazokért felelős, akik így vagy úgy a termékek értékesítésén dolgoznak. Kevésbé karizmatikus, nme is ős-microsoftos, viszont annál inkább "tiszta amerikai" menedzser. Széles gesztusok, széles mosoly, elragadtatottság, tüzijátékos belépő. Ezzel együtt is mondott néhány fontos dolgot. Az egyik ezek közül: Standardize the "HOW" and localize the "WHAT" – vagyis azonos (persze professzionális) módszerekkel, de országonként (régiónként, vagy piaconként, ahogy tetszik) eltérően kell meghatároznunk, hogy mit is teszünk. Okos. Az előadás során nem szűnt a hatásvadászat: a 2008-as évek céljait úgy ábrázolták, mint egy hőmérő, amely a profitcélok felsorolásával együtt egyre magasabb értéket mutat, azután "kifut" – vagyis szétrobban. Effekt? Persze: tüzijáték. (Lásd a képeket)

Megnyugvással láttam ebben az előadásban, hogy a Microsoft számára deklaráltan a legfontosabb az ember. Lehet, hogy Kevin Turner nem lesz a menedzsment tankönyvek címlapján, nem is biztos, hogy kell. Ami kell, az a könyvekben leírt tudás jó alkalmazása. A Microsoft pedig ebben – szerintem legalábbis – éltanuló. Messze a tökéletestől, de messze a versenytársak előtt!

Kevin mutatott néhány KPI indikátort is (kulcs mutatók), miben vagyunk jók és miben kell javulnunk, vagy hol nem olyan a fejlődésünk, mint amelyennek lennie kellene. Érdekes – bár nem biztos, hogy meglepő – a CPE értékeinek nem olyan jók, mint amilyet szeretnénk: a Microsofttal kapcsolatban állók nem annyira elégedettek, amennyire mi ezt szeretnénk. Javulnunk kell.

A nap legfontosabb és persze legnépszerűbb előadója, Bill Gates következett. Tulajdonképpen a februári előadásának folytatását láthattuk. A korábban felvázolt trendeket megismételve kiemelte, hogy az ipar alábecsüli a felületekkel kapcsolatos fejlesztések jelentőségét. Következett a már ismert surface demo néhány újdonsággal. Lenyűgöző úgy, ahogy van. Később még egy másik demót is bemutatott, amely a lakás átalakulását mutatta be, Egy falra tengert varázsoltak, koncertet, végül egy órás-tapétás falat – mozgó képpel 🙂

Bill előadása után következett a legkiválóbb dolgozók és csspatok jutalmazása. A díjat "Elnöki elismerésnek (Persident Award) és a "Kiválóságok körének" (Circle of Excellence) nevezik. 250 piroskardigános szaladt fel a szinpadra, majd végigfuttatták a nevüket. Ezután 16-ot közülük külön is éremmel jutalmaztak – ez a díjazottak számára is meglepetést volt. Végül a legjobb csapatok vándorkupákat kaptak. Bevallom nagyon tetszett ez a rész. Elképzeltem, hogy egy OEM manager, Indonéziában, Vietnamban, vagy éppenséggel Hollandiában sokat dolgozik, és most elismerik a munkáját. Amerika ide vagy oda, hatásvadászat ide vagy oda – engem magával ragadott az, hogy tizenötezres tömeg tapsol és örül egy-egy ember, csapat sikerének. A gratulációnál ott volt Ballmer, Gates és Turner is. Miközben Gates-el jobbára csak kezet fogtak, Ballmerrel szinte mindenki mókázott: egymásnak ugrottak, egymás vállát veregették – nagyon személyes volt. És igen: lehet, hogy bizonyos értelemben ez az MGX egyik értelme: a Microsoft ünnepli önmagát, a sikerét  a munkatársainak sikerén keresztül. Jó volt látni, hogy japánok, oroszok és vietnamiak, románok, hollandok, indiaiak, kínaiakak, arabok együtt ünnepeltek, örültek, őszintén. Lehet nem szeretni azt amit a Microsoft jelent, de a Microsoft ezt is jelenti: embereket hoz össze – békében.

A díjak átadása után és pár perces videóban megköszöntük Bill Gatesnek azt a munkát, amit eddig tett a Microsoftért, aztán 3-4 percen keresztül felállva tapsolt mindenki. Nem! Nem személyi kultusz! Nem volt vastaps, skandálás, a résztvevőknek nem volt érdeke hogy a tapsolásukat lássák. Ez egy tömeg öszinte megnyilvánulása volt olyan valakinek, aki tényleg valami különlegeset tett. Létrehozott és naggyá tett egy vállalatot, amely a szoftverein keresztül  átalakította a világot. Idelinkelem majd a videot, ha elérhető lesz.

Szünet következett. Nem akármilyen kihívás 15000 embernek egyszerre WC-re mennie, meginina egy kávét – de úgy tűnik, hogy sikerült. Készítettem néhány tábláról is képet: "Vigyázz, felvétel készülhet rólad!" "Vigyázz erős hang és fényeffektussok várhatnak rád!" – Hiába szervezett ország ez.

A szünet után több elsővonalas menedzser adott elő (Marketing alelnök, a business divízió alelnöke, a Server and Tolls divízió alelnöke) Izgalmas demókat mutattak be, csak éppen fél füllel figyeltem, hogy mindezt leírhassam :-). Remélem, hogy az általuk bemutatott videók mindegyike hamarosan ott lesz egy videomegosztón (Pl: Soapbox :-)). Leírni hosszadalmas ezeket, látni viszont érdemes.

No, akkor legyen ez egy "rövid cikk", hogy könnyen el lehessen olvasni 🙂

Folyt köv.

Advertisements

3 Responses to Első nap: központi előadások az Amway arénában

  1. Neo says:

    Először is, köszi ezt a tartalmas beszámolót, és várom a mielőbbi következő hosszú cikket… Érezd továbbra is jól magad!

  2. Berta Krisztián says:

    Már mitől lenne kihívás a WC-re menetel? Az nem kihívás, legfeljebb nehézség.

  3. Tamas says:

    Valóban nem fogalmaztam egyértelműen: WC-re elmenni nehézség. Megszervezni, hogy 15000 ember elmehessen WC-re a szünetben (értsd: megtervezni az épületet, irányítani az embereket, tisztán tartani, amit tisztán kell stb.), na az  kihívás.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: