MGXFY08 – Amway aréna délután

A notebookom lemerült, ezért délután a regisztrációkor kapott analóg változatot használtam :-). Utólag a kollégák úgy konstatálták, hogy nagy valószínűséggel a sportcsarnokban készült jegyzetek nem elhanyagolható százalékát én birtoklom :-).

Az előadások ugyanazt a sémát követték. Volt egy alelnök, aki megjelent, beszélt a piaci helyzetről, a saját eredményeinkről, végül a szinpadra szólított egy fiatalabb kollégát, aki egy vagy több demót bemutatott. Igazán érdekes volt, hogy alelnököket és demózokat átívelő módon tért vissza újra és újra a Google neve, termékei és stratégiája, s persze a mi válaszaink. Erre még Steve Ballmer előadása kapcsán visszatérek.

Két olyan demót is láttam, amely nagyon felvillanyozott. Az egyik a Live Search program managerének bemutatója volt. Fontos momentum, hogy a srác pólójára egyetlen szót hímeztek: "RELEVANCE". A bemutató során kiderült, miért. Tudjuk, hogy a Live Search jelenleg még nem produkál olyan használható keresési eredményt (relevanciát), mint a Google. Ezt igyekeznek megfordítani a fiúk, amilyen gyorsan csak lehet. Ez első pillanatra szimpla matematikai és programozási feladatnak tűnik, pedig nem így van. A relevancia tárterületet igényel, hogy nagyobb indexekből lehessen dolgozni. És – ez nem ad okot dicsekvésre – a saját webhelyeink (live, msn, soapbox, microsoft stb. stb.) jobb integrálását. Sokszor nálunk lenne az eredmény, de nem találjuk meg. Ha minden igaz, akkor ez ősszel megváltozik. (Nem a népszerűség, hanem a technológiai különbség.) Akkora várható a Windows Live szolgáltatáscsalád második generációja (tavasszal pedig már jön is a harmadik!!!) A keresés hatásossága mellett növeljük a sebességet és ami még ennél is fontosabb, növeljük a találati oldalak használhatóságát. Például, ha keresünk valamit és éppen egy, a tárggyal kapcsolatos videórészletet is találunk, akkor a találati oldal lejátssza nekünk a klipet, ha kattintunk rá. Kereshetünk könyvekben és blogokban, térképeken meg persze képek és videók között is.

A Live azonban nem csak a keresés. Az Office "Workspace" néven beköltözik a webre – itt elsősorban a sharepoint dokumentumtároló megoldásai jelennek majd meg webes formában. Ezen túl lesznek kövér kliensek (Live Writer, Live  Mail, Live Photo Gallery), amelyek kiegészítik a Vista vagy XP képességeit. A Live Mail például kövér kliense lehet a hotmail fióknak, pont úgy, mint egy Outlook az Exchange-nek (Nota bene, állítólag még egy gmail fióknak is). A Live Photo Gallery a Spaces tárhelyekre tölt fel majd képeket tagekkel, megjegyzésekkel és címekkel együtt. A Spaces sem fog már csak kis képekkel dolgozni, hanem, akárcsak a flickr, a teljes képet eltárolja.

A bemutatóknak volt egy fontos üzenete: minden funkció legyen elérhető minden kliensről, beleértve a Mobil eszközöket is. A Windows Mobilokra telepíthető lesz egy live kliens, amely ActiveSync jellegű élményt ad majd a hotmail fiókkal rendelkezőknek. A local.live.com mobilkészülékről is használható lesz, akárcsak a keresés. A téma így terelődött a Mobil eszközökre és azok demózására.

Folyt köv.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: