MGXFY08 – Szekcióelőadások és a második sportcsarnok nap

A vállalatirányítási és vezetéselméleti ismeretek ismét igazolódnak: amíg a stratégia nyilvános, addig a taktikai és operatív lépések szigorúan bizalmasak.(*) Ugyanez mondható el az MGX arénabeli rendezvényeire és szekcióüléseire is. Steve Ballmer előadása sokszor sokfelé és sokféleképp elhangzott: nemhogy nem titok, de egyenesen terjesztendő. Ezzel szemben azok a konkrét lépések, amelyeket a stratégia végrehajtása érdekében a Microsoft végez majd az elkövetkezendő években, a szekcióüléseken hangzottak el – és értelem szerint nem nyilvánosak. Egy-egy ilyen előadáson segítséget kaptunk egy-egy termék pozícionálásában, vagy abban, hogy felismerjük, milyen ügyfélprobléma esetén ajánljuk. Ez sem könnyű: a Microsoft termékei és szolgáltatásai néha átfedik egymást: bizonyos esetekben ezt, néha meg azt érdemes ajánlani. Egy ilyen szeminárium alkalmával mindezt megtanulhatjuk éppen azoktól, akik a termékeket vagy szolgáltatásokat kitalálták, megvalósították. Érdekes és izgalmas ez egy a stratégiához vonzódó, ám egyébként mérnökembernek is.

A szekcióelőadásokat nem az Amway arénában, hanem az Orange Count Convention Center-ben tartották. (Figyelem: két hyperlink!) Bevallom, hogy bár többtucat képet készítettem, most sem tudok betellni az élménnyel, amit ez a komplexum "okozott". De erről majd később.

imageAz utolsó nap délelőtt az OCCC-ben jártunk, majd délután újra kibuszoztunk az Orlando Magic otthonába. Ezúttal kereskedelmi szervezet üzleti szegmensei vezetőinek, továbbá a többi szervezeti egység elsőszámú vezetőinek előadásait nézhettük meg. Engem különösen Ray Ozzie, az első számú szoftvertervező előadása fogott meg. Nem is igazán a tartalom, mint inkább a visszafogottságával együtt is a figyelmet folytonosan lekötő stílusa tetszett. De hallhattuk rajta kívül Mich Mathews-t a marketingről,  Lisa Brummel-t a HR-ről, Chris Liddell-t a pénzügyről, Jeff Raikes-t az üzleti divízióból, Kevin Johnson-t a platform és szolgáltatások divízióból, Craig Mundie-t a kutatásról és még sorolhatnám. Ezek a bemutatkozó előadások minden évben ismétlődnek, hiszen a "mezei microsoftosnak" alig van alkalma máskor találkozni a nem vonalbéli vezetőkkel, viszont az ő munkájukat, gondolataikat ismerni szintén fontos (nem mellesleg: nagyon érdekes). Persze a leglátványosabb a a Microsoft Research bemutatkozása volt. Komplex informatikai rendszer, amely egy tablet PC-n képes egy páciens összes leletét, vizsgálati anyagát a vérvételtől a 3D CT képekig holiszikusan megjeleníten úgy, hogy a diagnózis alapján egy orvos a lehető leggyorsabban találja meg a betegség vagy egyéb tünetek valódi okát. (A világ két leggazdagabb kórházában már működik ilyen, mellesleg többmillió dolláros rendszer) Izgalmas, ugye? Lásd 257-ik kép. AIDS kutatás: génszekvenciák közötti összefüggések keresése. Agykutatás: agysejtek közötti releváns kapcsolatok modellezése. Ezt a Harvard egyetemmel közösen végzi a Microsoft. Érdekes volt már a megközelítése. Az emberi agy olyan nagy, bonyolult, hogy még csak hozzá sem lehet igazán kezdeni a kutatásához. X trillió petabyte kellene a kapcsolatainak adatbázisban történtő tárolásához, az előadó szerint ennyi adat tárolásához még nem volt elegendő a negyven-ötven évnyi merevlemezgyártás. Ezért aztán egy "egyszerűbb" aggyal, az egérével próbálkoznak, ez már csak 1000 Petabyte (vagyis egymillió terabyte :-)). Ennek is inkább csak egy kis szeletével. (kis kocka). Emlékeztek még a februári TechEd beszámolóra? X ezer megapixeles kép! Akkor a Seattle-i Space Needle-re közelített rá az előadó. Látványos volt, csak éppen el sem tudtam képzelni, hogy mire lehet ezt felhasználni. Nos, most már egy agyszeletkére közelítettek rá – ez félelmetes volt. És persze használtak ott mindenféle nyalánkságot a testmodellezéstől a Photosynth-ig. Azt a következtetést vontam le, hogy megdöbbentő kutatási kapacitásunk van. (Később elcsodálkoztam a jelenlegi listán.) 

Az előadások között persze többször szünetet tartottak, de úgy, hogy aki a helyén maradt az is kapott valami is extrát. Az értékelő lapok kitöltésére egy kis mini-lego-starwars klipet hoztak össze, később pedig az MS fejesek "fejeiből" készült egy montázsvideo valódi öniróniával Monty Python gyökerekkel. Néhány elkapott képet megőriz a fényképalbum.

Az MGX kirándulás szakmai vonatkozásáról ennyit. A szervezés és Amerika azonban megér még egy bejegyzést. Folyt köv….

——————————-

* Ezt azért tartottam fontosnak leírni, mert amikor a Közgáz Vezetőképző Intézetében a vállalati stratégiáról tanultunk, én pedig el szerettem volna kérni a cégem stratégiáját, közölték, hogy "az titkos".  Nem: a stratégia nyilvános. A taktikai és operatív lépések titkosak!! Igen, és ez is csak a külső környezet számára, hiszen az operatív feladatokat mégiscsak a "gyalogosok" hajtják végre, tehát nekik tudniuk kell, hogy mi a feladatuk.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: