Nyitóelőadás a TechEd EMEA 2007 konferencián

A nyitóelőadásokat a technológia vonatkozásában nem lehet mélyenszántónak nevezni. Nem is ez a feladatuk: alaphangot adnak, áttekintést a piacról, ipari trendekről, összefüggéseket villantanak fel és nem utolsó sorban új termékeket jelentenek be. A Microsoft a TechEd EMEA 2007-re időzítette számos termékének és szolgáltatásának bejelentését. Csak felsorolásszerűen:

 • Hyper-V és Microsoft Hyper-V Server
 • A "Centro" kódnév helyett a Windows Essential Business Server
 • Application Virtualization 4.5 Beta 1
 • System Center Configuration Manager 2007
 • System Center Data Protection Manager 2007
 • System Center Virtual Machine Manager 2007
 • Microsoft SQL Server 2008 November CTP
 • Edge TechNet

A bejelentések egy helyre gyűjtése, pontosabban egy alkalomra gyűjtése marketing célokat szolgál: egyszerűen így célszerű. Még akkor is, ha bizonyos termékek már korábban elkészültek, mint a három System Center szoftver, mások pedig még épp csak a béta 1 szintet érték el, vagy még azt sem. Természetesen mindegyik bejelentés a maga szegmensében nagyon fontos, én azonban most csak a Hyper-V-re koncentrálok. A többit majd később kivesézzük.

Az úgy volt, hogy 2006 áprilisában, amikor a Virtual Server ingyenes lett megjósoltam, hogy a Microsoft kiad majd egy "Windows Longhorn Virtual Server Host Edition" változatot, vagy legalábbis én az MS helyében már akkor ezt tettem volna. Tessék, itt van: úgy hívják, hogy Hyper-V Server.

Mi az, hogy "Hyper-V"? A Hyper-V egy technológiai megoldás neve, a hypervisor alapú hardver virtualizációs technológiáé. Korábban "Windows Virtualization" névvel illettük, a projekt kódneve pedig "Viridian" volt. A Hyper-V 4 Windows szerver verziónak (SKU) lesz része,  egyelőre. Ezek:

 • Windows Server 2008 Standard Edition (x64 változat)
 • Windows Server 2008 Enterprise Edition (x64 változat)
 • Windows Server 2008 Data Center Editioon (x64 változat)
 • Microsoft Hyper-V Server

Az első három nem újdonság, csupán a szokásos félrenézéseket szükséges tisztázni, tehát:

 • A Hyper-V egy szerepköre "role" a Windows Server 2008-nak.
 • A Hyper-V csak az x64-es változatokban lesz elérhető, az x86-osokban nem. Ennek az az oka, hogy az x86-os platform a memóriacímzési korlátai miatt ma már nem jól skálázható a virtualizációs szerepkör esetén.
 • A fenti megkötés mellett igaz az, hogy a Hyper-V minden szerver verzióban elérhető lesz (a Web edition-t leszámítva, ha lesz olyan SKU) – tehát már a standard változat is képes lesz gazdagép szerepre.
 • A standard változat egy, az Enterprise négy, a Datacenter pedig korlátlan számú virtuális Windows kiszolgáló licencet tartalmaz.
 • A "Server Core" egy telepítési módja a Windows Server 2008-nak – a fenti kiszolgálók pedig felvehetnek Hyper-V szerepkörét "Server Core" telepítési mód mellett is.

Ok. Ez volt a kisebb falat. De mi az a "Microsoft Hyper-V Server"? Nos, ez egy több szempontból is speciális Windows Server 2008 változat. Kicsontozott lesz, mintha egy "server core" módon telepített rendszerrel találkoznánk – bár szerintem a bink.nu-ban (is) hírül adott szuperkicsi Windows 7 még közelebb állhat a valósághoz. Ha tippelhetek a disztribúciója az OEM gyártókra épül majd, akik testre szabhatják majd, akár a mostani Windows XP Embedded verziót. A végeredmény? Valami ilyesmi:

 • Windows kernel
 • Hyper-V hipervisor
 • OEM eszközmeghajtók (csak a szükségesek!)
 • távoli menedzsment komponensek (WinRM)

A Hyper-V server kizárólag egyetlen szerepkörre alkalmas: gazdagép lehet.

A Hyper-V server licencelése figyelemre méltó. Az ára huszonvalahány dollár körül lesz majd, OEM csatorna esetén ez majdnem az "észlelési küszöb" alá kerül. Miért? Azért, mert a Hyper-V server önmagában semmire sem jó, csak virtualizálásra. Azért lesz ilyen olcsó, mert NEM tartalmazza virtuális gépek futtatásának jogát. Vagyis: aa a Hyper-V szerver "fölé" Windows szeretnék, azt külön meg kell venni, továbbá aki nem szeretne a Hyper-V szerver fölé Windowst tenni, annak nem kell feleslegesen fizetnie a Windowsért.

Mindebből viszont az is következik, hogy aki viszont Hyper-V servert vásárol, az jogosan elvárhatja, hogy legyen olyan Windows szerver változat is, amelynek az árában (és a licencében) nincs benne a Hyper-V. És lőn: lesznek ilyen változatok.

Dióhéjban ennyit a Hyper-V-ről. Illetve még egy apróság. Elindul egy "Server Virtualization Validation Program", amelynek keretében a virtualizációs gyártók a termékeikre tanusítványt kapnak, e tanusítványok birtokában pedig a felhasználók bártan fordulhatnak a Microsoft terméktámogatáshoz, az befogadja a bejelentéseiket és a szolgáltatási szintnek megfelelően meg is oldja azt. Mi? Támogatott lesz a VmWare-es virtualizáció? Igen, ha a VmWare tanusítvánnyal láttatja el a termékeit, akkor igen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: