Egy mítosz vége

imageÚjdonság számodra, hogy a VmWare ESX kiszolgálók éppúgy rendszeres firssítésre szorulnak, mint a Windows szerverek? Nem kellene, hogy így legyen. A VmWare ESX bemutatása során gyakran elhangzanak olyan kijelentések, hogy a "bare metal", meg hogy "úgy virtualizálsz, hogy nincs szükség host OS"-re. Ezeknek a kijelentéseknek megvan a maguk alapja, de az alaposabb szemlélő hamar észreveszi, hogy "nem úgy" és "nem egészen".

Az mindenesetre tény, hogy az ESX úgy él az emberek tudatában, mint egy "nem-operációs-rendszer", csodavalami, ami "nagyon kicsi", "láthatatlan", "transzparens" stb. stb. No jó, kell az a service console, de az ESX 3i -nél már arra sincs szükség stb. stb.

Az egész szituációban az a veszélyes, hogy amennyiben a leendő használó akármilyen okból nem úgy tekint az ESX-re, mint egy operációs rendszerre (lásd a fenti ábra), akkor nem is jelennek meg a fejében az operációs rendszerekre jellemző üzemeltetési feladatok – mint például a rendszeres javítócsomag-telepítés. Ez egyébként a Hypervisor rendszerek értékesítésekor amúgy is kerülendő téma. Miért? Mert ha valamit javítani kell, akkor az is előfordulhat, hogy újra kell indítani. Ha pedig újra kell indítani, akkor oda az a híres-neves magas rendelkezésre állás.

Vajon igaz ez? Egyáltalán nem! Hiszen épp az ESX kiszolgáló rendelkezik azzal a különleges VMotion nevű szolgáltatással, amely a tervszerű megelőző karbantartás (érts: szoftverfrissítés) legfontosabb komponense – a vendéggépek hostok közötti leállás nélküli vándorlása lehetővé teszi a rendelkezésre állás értelmében fájdalommentes frissítési műveletet. A dolgot innen vizsgálva a történet kerek. Eddig azt lehetett mondani "olyan láthatatlan, hogy törődni sem kell vele, elvan magában", most meg majd azt "Törődni ugyan kell vele, de a Vmotion segítségével ez nem fáj a vendéggépeknek".

Hát igen. Nekik, a vendéggépeknek, nem fáj. De azért az eddig elhanyagolt folyamatot – ESX szoftverfrissítés – csak be kell tervezni, a hotfixeket tesztelni kell, a disztribúciót el kell végezni stb. stb. Ha eddig nem volt VMotion, akkor azt most meg kell venni – vagy tűrni kell a guest-ek leállását. Végső soron a cikk arról szól, hogy HA szükség van az ESX-ek rendszeres frissítésére (márpedig szükség van) AKKOR az újabb üzemeltetési idő, energia, szaktudás – tehát végső soron pénz. Nem tudom, hogy a VmWare-nek van-e saját frissítő mechanizmusa, csak a Shavlik féle megoldásról hallottam. Biztos lesz egyszer saját is.

Egyet viszont pontosan tudok: már kishazánkban is ritka, hogy nincs semmilyen szoftverfrissítési mechanizmus, köszönhetően annak, hogy maga a Microsoft is kínál ingyenes eszközt. Ha nem is mindenre, de legalább a Microsoft, azon belül a Windows rendszerekre az IT szervezetek többségének már van kialakított frissítési eljárásrendje. Ez éppen jól jön majd a Hyper-V implementálása során.

A technika mai állása sajnos ilyen: a kereskedelmi operációs rendszereket költség/haszon elven állítják elő, a fejlesztőknek pedig (minden erőfeszítésük ellenére) semmilyen fejlesztési modellben sem sikerült a hibamentes kód előállítása. Marad a nehéz feladat: minőségbiztosítás az előállítás oldalán – szoftverfrissítés az üzemeltetésén.

Az ESX pedig egy operációs rendszer.

2 Responses to Egy mítosz vége

  1. Tamas says:

    Ez önmagában nagyon jó hír. A gond az, hogy már megint duplítani kell ugyanarra a funkcióra a szolgáltatásokat. EGY szoftverfrissítő mechanizmus – erre kell törekedni. A szállító másodlagos. A fenti megoldások nem ilyenek, a Shavlikot kivéve.
    Amúgy köszi a linkeket.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: