Hyper-V Beta

Valóban szorgalmas a Microsoft Mikulása,, mert ma megjelent a Hyper-V első béta verziója – éppen az, amely bitre megegyezik majd a Windows Server 2008 RTM DVD-jének Hyper-V-jével. Amint az köztudott, végleges verzió legfeljebb 180 nappal a szerver RTM után.

Mivel mi néhány nappal korábban hozzáfértünk már a kódhoz, természetesen azonnal letöltöttem, hétfőn telepítettem (Magyarországon először?) és javában migrálom a korábbi virtuális gépeimet erre az újra, meg gyűjtöm az élményeket, hogy aztán megoszthassam. A "sietségnek" meg az lett a következménye, hogy egy olyan változat fut a gépemen, amely két napi builddel korábbi, mint a nyilvános változat. A Hyper-V szempontjából a dolog ugyanaz, de a Windows Server 2008 kapott néhány javítást a két fordítás alatt. Minden jótett elnyeri méltó büntetését…

A korábbi gépek egyszerű megfrissítése meg azért nem járható út, mert én még egy CTP előtti, szintén belső verziót futtattam, amelyról nincs egyszerű frissítési út. Egyébként azért is szerettem azt a verziót, mert még benne volt a hot-add processzor funkció, a shared memory meg néhány más, a végleges termékből ideiglenesen kikerült funkció.

És akkor a tapasztalatok:

  • A telepítés csont nélkül lefutott (add role), de tudni kell, hogy kizárólag az EN-US system local beállítást szereti. Sőt, érdemes a billentyűzetet is US-en hagyni. A telepítés után a billentyűzetre már nem érzékeny.
  • az MMC átlátható, a menüpontok mögött ott van már a funcionalitás is (ez RTM-nél egy nevetséges megjegyzés lenne, de ne felejtsük, hogy itt egy béta terméket nézegetünk.)
  • x64-es OS simán települ és fut
  • A Windows Server 2008 valóban tartalmazza az "Integrated Components" kódot, ekként is viselkedik, de a control panelben nem látszik, mint telepített komponens.
  • A differenciális lemezek szülő lemezeinek útvonalát simán felismerte – mivel azok egymáshoz viszonyított relatív helyzete nem változott. Ez nekem nagyon jó hír, mert ez azt jelenti, hogy másolhatom a gépeket. (Már csak a korábbi verziójú Integrated Components-től kell megszabadulnom az eredeti szerveren futtatva a gépeket.)

Amit nem próbáltam (eszk híján), az a server core és a fürtözés utáni quick migration. Jó hír, hogy ezek benne vannak a már a termékben, ha valaki dolgozik ilyen témán, ossza meg a tapasztalatait.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: