MGXFY08 – Mindenről, ami nem szakma – 3

Micsoda? MGX? Hiszen az tavaly júliusban volt! Jó, akkor most bevallom, hogy ez egy elkésett bejegyzés. Mentségemre legyen, olyasmiről írok, ami inkább Amerikáról szól, mint konkrétan a konferenciáról. Van még néhány fénykép, amit érdemes kommentálnom egy összefoglaló írásban. – Eddzünk a TechReady6-ra :-). Mielőtt a témának nekiesnénk, javaslok egy olvasási módszert: webböngésző, két fül: az egyiken a szöveg, a másikon az MGXFY08 album.

A szálat a 73. képnél vesszük fel. Amit láttok az egy roppant egyszerű dolog. Fű és járda. Miért fényképeztem le? Mert ilyen fű, ilyen járda és ilyen fűnyírás Magyarországon nincs. A fű igazából valamilyen kemény sásféle, jóval nagyobb levelekkel. Géppel nyírják – éjszaka. Fűnyesedék maradványok nincsenek. És minden olyan elvágó, hogy csak na! Ha valaki arra kérne, hogy a "rend" szóhoz társítsak egy képet, valószínűleg ez jutna eszembe. Meg az, hogy nálunk soha semmi nem ilyen. A járda széle lepattogzott, a fű ránő, a tavaly nyesedék barna szálai látszanak – és persze a fű gazos és kutyakakis.
Apropó járda széle. Tessék megnézni ezt a jópár nappal később készült képet. Milyen a járdaszegély? Lapos, ívelt, gömbölyített. Elárulom, az egész városban ilyen volt, és a későbbi WC-s élményem alapján nyugodtan extrapolálhatok: valószínűleg egész USA-ban ilyen. És miért érdekes ez? Mert az ilyen járdaszegély a titka a szép felniknek és a meg-nem-sérülő gumiknak. Nem gond mellette a parkolás, lehetsz béna egy kicsit a beállásnál. Vajon összegezve éves szinten az ország mennyi pénzt, de főleg bosszúságot és idegességet takarít meg azzal, hogy nem tesz tönkre x tízezer gumit és felnit? Ez egy jól kitalált világ.

A logisztikát már emlegettem, szakmázni meg ebben a cikkben nem fogunk, úgyhogy az albumban most nagyot ugrunk. A nap végi program egy közös eszem-iszom volt a magyar kollégákkal – egyben alkalmunk volt találkozni az új magyar igazgatónkkal, Drajkó Lacival. A találkozó egy tóparti szállodában volt, a sok közül az egyikben. Gyalog mentünk, úgyhogy volt alkalmam néhány képet készíteni. Hamvas Béla azt mondja az "Öt géniusz"-ban, hogy a nyugat géniuszát a mindent megművelés jellemez. Már a füves kép is alátámasztja ezt, de ez a tó még inkább. Itt valamikor mocsár volt, de még az is lehet, hogy az sem. Most egy tó látható, minden négyzetcentiméter ápolt és gondozott. Az ízlés kissé ficamos: műtavon művilágítótorony, műhajó műhajótörést szenved (a mögötte lévő szivárvány igazi :-)), mégis, nem a látvány fog meg, hanem az, hogy értem: itt nagyon sokan nagyon sokat dolgoznak azért, hogy minden szép legyen. És mi, magyarok – bár fanyalgunk az ízlés miatt – igazából csak szégyenkezhetünk. Nem dolgozunk ilyen keményen, és nincs igényünk sem ilyen precizen dolgozni. Végülis mit látok? Kertészek, fűnyírók, pincérek, szobalányok, villanyszerelők, vízvezetékszerelők stb. munkáját. És persze a főnökeik elvárását. Nálunk gond van az elvárással (értsd: a főnökkel) és a munkával (értsd: melóssal) is.

Annyiban igazságtalan vagyok, hogy azért a balatonparti városok, települések valami hasonlót már felmutatnak. De a "minden négyzetcentiméter" elvet még ők sem valósítják meg. Nálunk mindig van olyan dolog, ami gazdátlan. Amerikában ilyen nincs: minden valakié, aki felelősséggel bánik vele.

Az esti beszélgetés Lacival meglehetősen lazára sikerült: semmi szakma; utazások, élmények, anekdoták, gyerekek stb. stb. Jó volt. Hazafelé még sikerült lekapnom egy másik műtó műszigete mögötti kivilágított műszélmalmot. A nagyobbik tavat teljesen körbevették a hotelek – minden megművelve. Kíváncsi voltam, hogy mekkora ez a park, amit látok. Nos, elég nagy. Egy Walt Disney nevű cégé itt minden.

Folytatom…  

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: