MGXFY08 – Mindenről, ami nem szakma – 4

Az MGX nem a világ legszakmaibb konferenciája. Az MS kereskedő népség összegyűlése, jó év esetén az eredmények ünneplése, rossz év esetén buzdítás a jobb eredményekért. (Az elmúlt húsz évben rossz évről nem beszélhetünk!) Sok-sok legyünk együtt program. A másnap estét az Európai főnökünk, Vahé  Torossian látott minket vendégül. A helyszíre busszal mentünk, útközben sikerült az itt látható esztétikai csodát lencsevégre kapnom.

Furcsa helyre kerültünk. Először azt hittem, kocsma. Aztán azt hittem, hogy színház, később azt, hogy cirkusz, de végül kiderült, hogy egy vendéglő. Kalózok fogadtak bennünket és sokáig csak rákot kínáltak – már azt hittem, hogy ennyi lesz az ennivaló. Közben egy előadás kezdődött, ahol a kéen látható kormányzó lányát kalózok elrabolták. Ezután átvonultunk egy akkora helyiségbe mint egy hatalmas cirkuszi sátor, amelynek közepén – sejtelmes füstben – egy életnagyságú vitorláshajó volt látható. Az előadás a maga eklektikájával itt folytatódott Volt minden: akrobatika, cirkuszi mutatványok, a színielőadás folytatás, cirkuszi mutatványok. Belőlünk csapatokat faragtak (kék, narancs, piros, zöld, sárga) – Voltunk vagy kétszázan legalább.

Közben a pincérek rendületlenül hordták ki a valódi vacsorát, ami ezúttal finom volt – hihetetlen, de sok pénzért még az ameriakiak is tudnak főzni. A csapatok feladatokat kaptak – többnyire hangosnak kellett lenni, de például volt, aki énekelt a hajószínpadon. No, ezek a szereplések megritkították a bevacsorázott tomeget, amely visszaszivárgott az amúgy nem kicsi előtérbe. Itt már javában nyomta a helyi zenekar, amely nagyon tetszett. Simán Megasztár döntös lányok énekeltek, de a csúcs az öreg gitáros volt. Látszott rajta, hogy nincs is jelen, nem nekünk gitározik, csak magán kívül zenél, zenél – és ez fantasztikus volt. Egy ember, akinek a munka nem munka, hanem permanens extázis.

Az egész estén egyetlen különösebb dolog sem történt. Mondhatni, minden csak úgy volt, megvolt, jó volt. Mégis megmaradt bennem egy fontos érzés: egy stáb fogadott bennünket, akik azután kombinált módon ontották magukból a szórakozási módokat: előadás, cirkusz, éneklés, zene, tömegmozgatás és még sorolhatnánk. Külön külön mindegyik létezik. De vajon hány cirkusztulajdonos lenne egyben vendéglős? És hányan hoznának egy jó zenekart, és szerveznék meg ezt profi módon. Számomra Amerika leginkább ez: hogyan csináljunk közepes minőségű elemekből szervezéssel, munkával, együttműködéssel valami jobbat, erősebbet. És, ha belegondolok, a Microsoft sem kivétel: hogyan készítsen 50 000 átlagos programozó, átlag feletti szofvereket. És az Amik ebben zseniálisak: szervezés-szervezés, együttműködés.

A program egy hosszú, késő éjjeli beszélgetésben zárult a régi és az új ügyvezető igazgatónkkal. Szakmáról, az országról, a piacról, karrierről, vállalatvezésről, blogolásról, a Microsoftról, a Novellről és még ezernyi más dologról.

Folytatom…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: