MGXFY08 – Mindenről, ami nem szakma – 5

  Az utolsó estére is jutott buli, ezt a redmondi csapat rendezte nekünk: egy este egy amerikai vidámparkban. Először is tisztázzuk: a budapesti vidámpark úgy viszonyul az Orlandóihoz, mint egy kisrepülőgép egy Boeing 747-eshez. Láttam már vidámparkot, de ilyet még nem. A napi esztétikai mélyrepülés itt is megvolt, de ha ezen túltettük magunkat, akkor egész jól szórakozhattunk.

Sajnos egész este esett az eső, és ez különössé tette a szervezők munkáját. Mindenki kapott esőköpenyt, a hostessek (kb. 10 méterenként volt legalább egy, ami alapján legalább 300-ra saccoltam a szervezők számát) pedig végig kint álltak és rendületlenül mosolyogtak és irányítottak és kedvesek voltak. Merre van a legközelebbi WC, merre van ez vagy az a hullámvasút, merre lesz a koncert stb. Le a kalappal.

Kipróbáltam több hullámvasutat is. Két sorban várakoztunk. Az egyik sor arra várt, hogy a vasút első üléssorában kapjon helyet, a többiek erre az élményre nem vágytak. Én az utóbbit választottam. Nagyon kemény volt. Nagyon-nagyon-nagyon. Legalább két három percet mentünk, iszonyú gyorsan, felfelé olyn gyorsulással, mintha rakétában ülünk volna, többször szabadesés jelleggel, lefelé spirálban – lejött a hajam is :-). Utána vagy tíz percig imbolyogva, könnyű lábbal jártam. Nagy élmény. (Sajnos csak ezt a sötét képet sikerült összehoznom, de az első nap elkapott képen is pont egy ilyen hullámvasút látható.) Egy kis technikai érdekesség, hogy miközben 90-120 km/h sebességgel száguldottunk, fénykép készült a vicsorgó arcunkról. Precíz időzítés. Sajnos csak a kivetítőn tudtuk megnézni, mert a képelőhívó épp nem üzemelt.

A park a Walt Disney filmek díszleteiből állt össze, egy részük persze rajzfilmek "élményvilágát" hozta el. Sajnos sok olyan sorozat rajzfilmre is volt utalás, amely sohasem fordult meg Európában, így az utalásokat és az épületeket sem ismertük fel mindig. Még jó, hogy volt Jurassic Park is :-). Az épületek többnyire ruha, bizsu és ajándéktárgy bolt volt, más részük étterem – mivel az egész parkot kibérelte a Microsoft, most minden "ingyen" volt nekünk. 🙂

A császkálást megunva, no és a jobb hely érdekében megtudakoltam, hol lesz a Sheryl Crow koncert. (Ez a koncert egy meglepetés program volt, csak délelőtt tudtuk meg, hogy ki is lesz a főszereplő.) Már az nézőtérre való séta is mókás volt: egy kb 20 méterese szakaszon a rendezők egy olyan környezetet teremtettek, mintha mi, a nézők lennénk a sztárok. Legalább 80-100 fizetett statiszta játszotta az "őrjöngő tömeg" szerepét, transzparensekkel, "Marry me!" kiáltozásokkal. Természetesen voltak ott "paparazzik" is. Elsőre nem esett le, miről van szó, de azután jót nevettem rajta. Micsoda ötlet! Később kivetítőn nézhettük végig, amint az utánunk következők áthaladtak ezen a folyosón.

A koncert kicsit késve kezdődött, Sheryl Crow pedig leginkább jómunkásember módjára, mint egy derék, becsületes, de mit sem érő gitáros nyomta fent a dalokat. Egészen a Strong Enough-ig így volt ez, vagy negyven percig. Aztán Shery Crow elkezdte hallgatni Sheryl Crow-t, meghatódott magán és átlépett egy vonalat. Abban a pillanatban megérkezett a művész, aki varázsol és elvarázsol, magával ragad, felráz, elbódít, elrepít, extázisba hoz. Többen is álltunk ott magyarok, és a változást egyszerre éreztük. Ez a csoda. Ezt a csodát tudja egy művész. Fergeteges volt a hátralévő egy óra.

Miközben hazafelé tartottunk, gondolkodtam. Mennyire mosolyogtak volna a magyar hostessek két-három óra esőben ázás után? Mennyire lett volna gördülékeny egy ilyen est? Ez megint csak Amerika – folyamatos, jó minőség, átlagos emberek csapatától. 1+1+1+1 = 5 – legalábbis ezt érzed. És néha-néha egy Sherly Crow. Egy ember, aki valóban kiemelkedő. Nem a semmiből, hanem egy jó nivóból kiemelkedő. Nálunk? Pató Pálok tengerében a megőrülő Széchenyi Gróf. Csapat?

Tizmillió Nobel-díjas? Több szerénységet, keményebb és okosabb munkát.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: