A Windows Server 2008 jelentősége

A Microsoft útjára indította a Windows Server 2008 (meg a Visual Studio 2008 és SQL 2008) termékeit. Már eddig is sokan és sokféleképpen méltatták a 2008-as verziót, vannak "üzeneteink" a leendő felhasználóknak (Web-Virtualizáció-Biztonság). Szeretnék kimaradni a "legfontosabb mérföldkő", "legjelentősebb verzió" és hasonló címkézésből, és inkább egy más megközelítést választok. Ha a Windows Server 2008 egy "válasz" a környezetünkben (persze, elsősorban informatikai környezetünkben) zajló folyamatokra, akkor nézzük meg, a válaszadó – azaz mi, a Microsoft – milyennek látjuk a magunk körüli világot?

Ha jól megnézzük a Windows Server 2008-cal a Microsoft kétféle folyamatra válaszolt. Egyrészt olyanokra, amelyek tőle függetlenül zajlanak és direkt módon nem fenyegetik – ezek a trendek. Másrészt olyanokra, melyekben közvetlenül érintett és egyúttal konkrét, tapintható veszély a vállalat számára. Hívjuk most ezeket leegyszerűsítve veszélyeknek. Egy-egy technológiai megoldás néha több területen is válasz lehet – vagyis "két legyet lehet ütni egy csapásra".

Trendek

Virtualizáció
Kétség sem férhet hozzá, a legfontosabb változás ma az informatikai infrastruktúra világában a mindenütt megjelenő virtualizáció. Sokan bírálják a Microsoftot, mondván, elkésve, technológiai értelemben jócskán lemaradva kullog a tündöklő VmWare mögött – és lám, a most megjelenő Windows Server 2008-ban sincs még kész a Hyper-V, de még ha el is készül a beígért 180 napon belül, azzal sem éri be piacvezető terméket. A magam részéről szűklátókörűnek érzem ezt nézőpontot. A Microsoft valóban kissé késve indult – vagyis inkább a stratégiája született meg későn. Viszont, amikor megszületett – kb. 2 éve – azonnal világossá vált, a Microsoft mindenhová virtualizációs megoldást képzel. Ha pedig megnézzük, mit valósít meg ebből a Windows Server 2008, akkor a teljesítmény már egészen más megítélés alá kell, hogy essen. Csak felsorolásszerűen:

 • Hipervisor került az operációs rendszerbe. Az informatika történetének egyis fontos mérföldköveként tartjuk majd számon, hogy a szerverpiac legfontosabb operációs rendszere most először beépítve tartalmaz virtualizációs réteget.
 • Prezentáció-virtualizáció a Windows Server 2008-ban. Ez már nem csak terminál szerver szolgáltatás. Távoli alkalmazás kiajánlás, Terminál szerver átjáró, továbbfejlesztett RDP protokoll.
 • A tárolóalrendszer és a hálózatkezelés megújítása: MPIO, NFS, DFS névtér, SMB2. Nem ide szokták sorolni, pedig  ide való: az ezen a területen végzett fejlesztések is a virtualizáció paradigma terjedését segítik. Távoli telephelyeken szinte teljesen egészében állapot nélküli kiszolgálókat lehet építeni. Merre jár a VmWare?
 • Failover-Cluster. Egy régi tégladarab megújulása. Ha volt ok, ami miatt újraírták a fürtözést, az a virtualizáció. Ma még csak a Quick migration szolgáltatást építik rá, de lesz itt még live migration is. Több, különálló telephely között.

A Windows Server 2008-ban nem csak a Hyper-V tolja a virtualizáció szekerét. Sok, korábbról ismert funkciót állítottak a trend szolgálatába.

A párhuzamos számítás problémája
Évek óta tudjuk, hogy minden processzorgyártó beleütközött a disszipáció problémájába, és a processzorok számítási képességének növelése egy ideje már processzor magok egymás mellé helyezésével történik. Ez a szoftverfejlesztés radikális átalakítását követeli meg, a kód masszív párhuzamos futtatása nem csupán technikai de elméleti problémákat is felvet. A ma kapható processzorok ismeretében a Windows Server 2008 feladata az első lépések megtétele volt, és ezt teljesítette is, méghozzá a szerepek és képességek fogalmának (roles, features) bevezetésével, továbbá a virtualizáció rendszerbe építésével. A szerepek, a képességek és a gyermekpartíciók a jövőben egyaránt válhatnak a parallel futtatás egységeivé. Hogy melyik válik ténylegesen azzá, az már a jövő kérdése.

Modell alapú menedzsment
Még a párhuzamos kódfuttatásnál is kisebb figyelmet kap a modell alapú menedzsment témaköre, de biztos vagyok benne, hogy ez nem sokáig lesz így. A modell alapú rendszerfelügyelet dióhéjban: van egy olyan rendszerünk, amely feltérképezi az informatikai infrastruktúránkat, majd abból egy modellt készít. A modell képes leírni az egyes komponensek kapcsolatát, bármilyen legyen is az (tartalmazás, feltételezés, kommunikáció stb.) A modell alapú rendszerfelügyelet lényege, hogy a vezérlés/változtatás/módosítás stb. először a modellen történik. A változást minden vonatkozásával együtt lehet látni még a modellen. A "minden vonatkozás" olyasmit jelent, hogy "A" dolog megváltoztatása feltételezi, hogy "B" dolog létezzen. Ha "B" nem létezik, akkor a modell alapján létrejön. Ha ez a változás kívánatos, akkor az egész tevékenység a valós rendszeren is végrehajtható. Ha "B" megjelenése nem kívánatos, akkor a változatás-kérelem a modellről visszavonható, de az egész játék a valós rendszert nem is érinti.

Mit valósít meg ebből a Windows Server 2008? Kevesen tudják, hogy a megújult Server Manager mögött egy ilyen modell húzódik meg. A szerepek és képességek azok a komponensek, amelyek közötti kapcsolatokat a Microsoft által fejlesztett SDM modellel írják le. Konzekvenciák alatt pedig azt kell érteni, hogy például egy adott szerep telepítése/eltávolítása után a megfelelő tűzfalszabályokat a rendszer automatikusan beállítja/leszedi. No és? – kérdezhetnénk. Ez itt egy POC, proof of concept, vagyis egy olyan kísérlet, amely azt hivatott vizsgálni, hogy az elképzelés helyes. Az innen begyűjtött tapasztalatok válnak majd az alapjává egy elosztott rendszeren megvalósított modell alapú felügyeletnek. Megjegyzem, a System Center termékcsalád több tagja is ilyen modellből táplálkozik – már most.

Veszélyek

Verseny a Linuxszal
Sokan eltúlozzák, mekkora veszélyt jelent a nyilt forráskód, azon belül a Linux a Microsoft számára. Jelen formájában nem túl nagyot. A veszélynek nem a mértéke, hanem a potenciálja nagy. A vállalat tehát felkészül és védekezik. Pontosabban: támad, méghozzá innovációval. Hol támad? Ott, ahol a linux a legerősebb: a webes feladatoknál és a nagyteljesítményű számítógép-fürtök területén (High performance Computing). A Windows Server 2008 kapcsán a web került előtérbe, egyrészt azért, mert az IIS7 az alaprendszer része, másrészt azért, mert már a béta verziók is nagyon felvillanyozták a linuxos közönséget. (A HPC egy külön szerver verzió, nem is most jelenik meg, bár lesz belőle 2008-as verzió)

Az IIS7 szépségeiről és erősségéről nem tisztem írni, azt megteszi helyettem Soczó Zsolt kollégám. Arra viszont szeretném felhívni a figyelmet, hogy az IIS7 támogatja a PHP-t. Nem is a konkrét technológia itt a lényeg, hanem az, hogy a Microsoft a Windows Server 2008-ba olyan kódot írt, amely korábban elképzelhetetlen együttműködést biztosít a Microsoft számára konkurrens technológiákkal. És az ilyen példák gomba módra szaporodnak majd. Ide tessék majd figyelni áprilisban.

Törvényi szabályozás
A Windows Server 2008 bejelentésével egyidőben büntette meg újra az Európai Unió a Microsoftot 899 millió Euróra. Mivel már 1998 óta, az Internet Explorer operációs rendszerbe emelésétől kezdve perek sokaságával néz szembe a cég, generális megoldás után kell néznie, hogy ez ne folytatódjon. Ha az EU elérte a Media player nélküli Windows kiadását, akkor előbb utóbb lesz Internet Explorer nélküli is, meg más komponensek nélküli is. Mi a megoldás? A rendszer komponensekre bontása. De ez nem egyszerű. A jelenlegi Windows olyan, mint egy puzzle, egyik komponens megköveteli a másikat, az meg a harmadikat, és így tovább.

greensun_puzzle brick_wall

                 A Windows ma                                             Egy Linux ma

A Linux ehhez képes egyszerűbb szerkezetű, a komponensek olyanok, mint a tégladarabok, az habarcs pedig nem más, mint a rendszergazdák (megoldásszállítók stb.) munkája. Milyen lenne a jövőben a Windows? Körlbelül olyan, mint ezek a kockák az alábbi képeken. Szétszedhetők, de a darabok mégis rugalmasan egymás mellett maradnak és egész rendszert alkotnak. A gumik jelzik a komponensek közötti kapcsolatokat.

IMAG0020 IMAG0021

         Szétszed…..                                                       ……összeugrik

Innen már nem kell nagy fantázia: a komponensek, igény szerint, a webről letölthetővé válnak. Nem leszenek rajta a DVD-n, kvázi nem leszek az operációs rendszer részei, de ha lesz internet kapcsolatunk, akkor erről mit sem kell tudnunk.

A rendszer komponensekre bontása tehát nagy fegyvertény lenne: jövőbemutató menedzselhetőség, a párhozamos futtatás problémájának megoldása, a törvényi szabályozásoknak való megfelelés – túl nyomós érvek, hogy a Microsoft figyelmen kívül hagyja.

Egyebek
Ennyi? Korántsem. Kevesebb figyelmet kapnak, de a beérett technológiák is szép fejlődést mutatnak: IPv6 DHCP, csoportházirend, Csak olvasható tartományvezérlő – százával lehet szemezgetni. Nem forradalmi újdonságok, "csupán" alapos, derék, szorgalmas iparos munka.

És a biztonság? Az üzenetek egyik központi eleme? – A Microsoft olyan mint a Skoda. Remek, modern autó, Volkswagen háttérrel. Nem hibátlan, de kiváló ár/érték arány. Mégis, nyugaton alig veszik. Mert rajta van a bélyeg,hogy kelet-európai országból származik. A Microsofton rajta van a bélyeg, hogy "nem biztonságos". Nos, jobb ezt hamar tisztázni: a Microsft jócskán a versenytársai előtt jár a biztonság területén. A Windows Server 2008 rengeteg új biztonsági megoldást tartalmaz – de a lényeg nem most történt, hanem hat évvel ezelőtt. A Microsoft akkor a biztonságot "egyik fontos tényező"-nek gondolta. Azóta a biztonság "mindent átható tényező" Az első ilyen mentalitással megírt termék pedig a Windows Server 2003 volt. A Windows Server 2008 ebből a szempontból nem hozott újat. Minden porcikát a biztonságossák szem előtt tartásával készítették.

A Windows Server 2008 jelentősége
A felhasználók szempontjából a Windows Server 2008 akkor lesz jó, ha a trendekre helyes választ ad. A Microsoft számára pedig akkor, ha a trendek mellett a veszélyekre is. A kettő nem zárja ki egymást.A dolgok már csak olyanok, hogy a mostani verzió 5 év múlva kapja meg az osztályzatát. Veszem a bátorságot és tippelek:

Trendek: 4
Veszélyek: 5

Szerintem.

Advertisements

7 Responses to A Windows Server 2008 jelentősége

 1. Ottó says:

  Nagyon érdekes írás. Én azt hiszem, az emberek szemléletét kell inkább változtatni, a termék már nagyon jó, csak még vannak rajta bélyegek. Például ez a "Windows, akkor nem biztonságos" dolog és a többi hasonló. Persze komolyabb helyeken ez nem téma. :)
   
  ps: Szerdán úgyis meglátják mi a tuti. :D

 2. Petrenyi Jozsef says:

  Jó írás."Modell alapú menedzsment"Ah, a jó öreg ajkai timföldgyár… :-D"A
  Microsoft olyan mint a Skoda. Remek, modern autó, Volkswagen háttérrel.
  Nem hibátlan, de kiváló ár/érték arány. Mégis, nyugaton alig veszik."Majd nézzél szét nyáron a horvát kempingekben, mennyi nyugat-európai Octavia pihen a fák alatt. :)

 3. Tamas says:

  hat azert en a w2k3 rtm-re nem tennem le a nagyeskut. a kesobbi xpsp2-re es w2k3 sp1-re mar igen…

 4. Tamas says:

  egyebkent ez a modularitas dolog imho nem vicc, most meg leginkabb marketing bullshitnek tunhet, mert keves konkret, valodi es ertekelheto megjelenese van (ami meg van, az meg szinte csak 0.1-es), de ez egy hosszu ciklus eleje, par ev es…

 5. Gábor says:

  Én csak egyvalamitől félek: hogy a modularitás csak kirakatpolitika. Azaz, ha nem töltöd le a kiszedett modult, akkor valami funkció, aminek amúgy semmi köze a modulhoz, nem lesz teljesértékű. Így gyakorlatilag muszály lesz letölteni a kérdéses modult, akkor is, ha amúgy nem használod.Másfelől még mindig ott van az, hogy a MS-nek igencsak elszállt árai vannak – független attól, hogy milyen szolgáltatás van mögötte. Lehet hogy a cégeket alapvetően baromira nem érdekli, mennyi az ár – hiszen ők leírhatják az adóból -, de az otthoni felhasználók semmiféle kedvezményre nem számíthatnak. Pedig figyelembe kellene venni azt, hogy sok hivatal, cég a Windows-hoz köti a felhasználókat.

 6. Tamas says:

  Uppsz.
  1. A modularitásból fakadó "webről letölthetőség" tisztán az én fantáziám. A jövő Windows verzióinak képességeiről éppen annyit tudok, mint bárki más – semennyit.
  2. Ebből adódóan azt sem tudom megmondani, hogy egyik modul hogyan kapcsolódik a másikhoz, azt meg pláne nem, hogy vajon két dolog egyáltalán függ-e egymástól.
  3. Elszállt árak: passz. Mérnök vagyok, azt a kényelmes pozíciót foglalom el, amikor a technológiáról kell beszélni. Ez a cikk is erről szól. Hogy aztán az én fantáziálgatásom alapján történő vélelmezett árképzés hogyan alakul…szerintem ezen kár tanakodni.
  Megjegyzem az alaptörténet a Windows Server 2008-ról szólt. Az otthoni felhasználás e termék esetén viszonylag ritka.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: