ITIL v3 Foundation tanfolyam

Miközben éppen megjelent a Microsoft Operations Framework 4.0, a héten végre-végre eljutottam egy ITIL Foundation tanfolyamra. Már a MAL-os időszakban is szeretetem volna egy ilyen képzésen részt venni, de előbb a Windowsos vizsgák jöttek, azután sok munka, végül a MAL anyagi helyzete nem engedte. A Microsoftos aklimatizálódás után viszont az első adandó alkalmmal (értsd: amikor megkérdezték tőlünk, hogy milyen képzésen szeretnénk rész venni) jelentkeztem. Ráadásul nem is a v2, hanem már a friss, v3-as metodológia szerint.

Az ITIL egy valamikor a nyolcvanas években, az angol kormány által kidolgozott IT üzemeltetési módszertani ajánlás volt, amely mára az IT szolgáltatások teljes életciklusára vonatkozóan tartalmaz javaslatokat, legjobb gyakorlatokat. Ez az IT üzemeltetők "bibliája". De nem csak az. Az IT üzemeltetés egy viszonylag fiatal szakma, az ITIL tudatosan vállalja, hogy fogalmakat definiál és használ következetesen. Vagyis, aki az ITIL-t érti, az más szakértőkkel "egy nyelven beszél". Számomra, bár éppen nem üzemeltetek, azért fontos a részvétel, hogy az ügyfeleknél még precízebben fogalmazhassak, a termékeinket pedig az ITIL szemüvegén át is nézhessem; hevítve a várakozásokat, ha valahol jók vagyunk, és hütve, ha valahol elmaradtunk volna.

ITIL V3 Qualification SchemeA tanfolyamot az IQSoft-Jon Brice szervezte, Krauch Péter és Sarkadi-Nagy István tartja. Három és fél nap a tananyag átbeszélése, a végén egy másfél órás vizsgával. Ha sikerül, akkor ábrán látható piros modult elvégeztem. Ez az alapozás, a legfontosabb fogalmak tisztázása, a teljes rendszer felületes áttekintése. Az ITIL képzés során pontokat lehet gyűjteni. Ma egy ITIL Expert (fekete doboz) minősítéshez 22 pontra van szükség. Az mostani tanfolyamhoz tartozó vizsga 2 pontot ér. Ebből nagyjából lehet azt is látni, hogy milyen mélységet jelent. Az zöld dobozok 3-3, a szürkék 4-4 pontot érnek, végül a rózsaszínhez tarozó vizsga 5 pontot. Egy piros-zöld-rózsaszín útvonallal tehát összejön a 22 pont.  A mostani tanfolyam 200 000 Ft + kb. 40 000 Ft a vizsga. Minde dobozhoz külön tanfolyam és vizsga van. El lehet képzelni, hogy egy darabig még nem sok ITIL szakember szaladgál az utcán.

A résztvevők változatos helyekről jöttek: IT Outsource vállalat; gyógyszeripari cég, gyógyszeripari beszállító; áramszolgáltató és informatikai tanácsadó cég, amely épp üzemeltetési módszertani tanácsokat ad majd az áramszolgáltatónak. Többnyire nagyvállalatok, vagy azoknak dolgozó partnercégek munkatársai. Ez jelzi az ITIL jelenlegi státuszát is. Bár a legjobb gyakorlatok gyűjteménye, és elvileg vállalati mérettől függetlenül használható, sőt az ITIL megalkotóinak szándéka is, hogy bármilyen szervezti méret esetén alkalmazható legyen, valójában nagyvállalatok tudják jól implementálni, meg persze az IT kiszervezésből élő cégek. Sőt leginkább ők, mint ahogy azt az ISC-ben tett látogatásomkor is láthattam.

Folyt. köv.

One Response to ITIL v3 Foundation tanfolyam

 1. Ferenc says:

  Jah, az említett cégnél jó sokat lehetett tanulni.
  Egyszer elvittem a fiamat is, lásson géptermet.
  Megkérdezte,
  Apu mi az a nagy fekete plafonig érő dolog?
  Hát Andris, az az ország egyik legnagyobb számítógépe.
  És miért csak egy vörös LED világít rajta?
  Mert be van kapcsolva.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: