Véget ért az ITIL Foundation tanfolyam

Három és fél nap oktatás és másfél óra vizsga után véget ért az ITILv3 Foundation tanfolyam. Ritka jó helyre sikerült beiratkoznom. Remek téma, jó tananyag, tömény napok. És végül, de nem utolsó sorban: nagyon-nagyon jó előadók. Sarkadi-Nagy István az itSMF Magyarország elnöke, Krauth Péter pedig elnökségi tag. Mivel nap mint nap előadok, tudom, hogy egy ilyen ‘performansz’ milyen mélységű tudást jelent. Jellemző az előadókra, hogy még az előző cikkben említett, motiválatlan résztvevők is teljes elismeréssel nyilatkoztak, hasznosnak és jónak minősítve az átadott ismereteket. Örömmel nyugtázom, hogy tévedtem.

Akik nekiugranak: a tanfolyam naponta 8 óra, másfél órás blokkokkal, egy órás ebédszünettel. Az anyag nagyon tömény, és bár az előadók a gyakorlati példák említésével mindent megtesznek, hogy az absztrakt fogalmak ne süssék ki az agyunkat, a nyolc óra eléggé megterhelő. Minden napra van házi feladat, egy próbateszt kitöltése. A kapott tananyag alapos átolvasásával a teszt könnyedé kitölthető. Azt a tanulási módszert követtem, hogy minden nap a teljes anyagot elolvastam. Ez ugyan azt jelentette, hogy egyre hosszabb olvasnivalóm volt, a teszek is egyre szélesebb témát öleltek fel, a többszörös ismétlés pedig meghálálta magát.

A vizsga 1 óra + 15 perc a nem angol anyanyelvűeknek. Nekem mindennel együtt elég volt 1 óra. Negyven kérdésre kellett válaszolni 65% felett kell teljesíteni a bizonyítvány megszerzéséhez. Úgy érzem jól sikerült a vizsga. Az értékelést Londonban (esetleg Hollandiában?) végzik, az eredeményre pár hetet várni kell.

Mit ér a ITIL Foundation tudás? A becslések szerint ma kb. 1000 szakembernek van ilyen végzettsége. Ez nagyon kevés ahhoz képest, hogy hányan dolgoznak az IT iparban, de még akkor is, ha csak az üzemeltetőket számítjuk. Egyelőre tehát ez versenyelőny. Hosszabb távon azonban ez lesz a belépő. Ha nincsenek meg az ezirányú ismereteid, be sem léptél a szakmába.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: