Mi is az a Hypervisor?

A hét elején egy olyan partnerünknél jártam, akiknek mindennapi kenyere a virtualizáció, az egyik nagy VmWare megoldásszállítók. A nap nagyobbik részét ránk szánták, hogy elmélyedhessünk a Hyper-V technológiai mélységeibe. Nagyon örültem, hogy egyetlen alkalommal sem tört ki senkiből hitvita, nyitott, érdeklődő és aktív hallgatóságra leltem.

A napnak volt egy pontja, amikor feltettem egy (később fogasnak bizonyult) kérdést. Mi a különbség a host alapú és a hypervisor alapú virtualizációs megoldások között? A kérdés arra vonatkozott, hogy mi az a lényeges felépítésbeli különbség, amely miatt a hypervisor jobb/ gyorsabb stb. Az architektúra szempontjából miért tekintjük a hypervisor alapú megoldást jobbnak?

Bármilyen fura, kaptam két rossz választ, aztán nagy csönd következett. Mondhatnánk azt, hogy a kérdés akadémikus. Vajon mit számít ez? Jobb és kész, haladjunk tovább.
Nem, nem. Amikor a Vmware megalkotta az ESX szoftverét, a hypervisor architektúra jelentette a számára a versenyelőnyt, s itt, ebből az előnyből keletkezett az a PERCEPCIÓ, hogy a Vmware a hardver virtualizáció netovábbja. Fontos érteni a különbséget, mert csak a technológia ismeretében (persze nem csupán ezen konkrét példa alapján) dönthető el, tartja-e még a technológiai versenyelőnyét a piacvezető.

Tehát: kvízkérdés! Lásd a fenti két, vastagon szedett sort. Ha úgy érzed, hogy kapásból meg tudod mondani a pontos műszaki választ, küldj egy üzenetet a "Send a message" linkkel. A válaszokat összegyűjtöm és egy hét múlva anonimizálva közzéteszem, mellette a saját megjegyzéseimmel. A lényeg, hogy kapásból válaszolj. Persze a csalást nem tudom meggátolni, de remélem nem rontod el a játékot.

Hajrá!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: