Kicsoda Steve Ballmer?

Steve Ballmer a Microsoft jelenlegi vezérigazgatója, 2000 január óta tölti be ezt a posztot. Steve Ballmer minden idők egyik legsikeresebb menedzsere. A világ legnagyobb szoftvercégét vette át Bill Gates-től, és ezt a státuszt mindezidáig megtartotta. Bárki bármit mond, sikeres stratégiát alakított ki,  hogy a Microsoft megőrizze a pozícióit az Opens Source termékekkel folytatott versenyben, és megkezdte a cég átalakítását, hogy a hirdetési piacon versenyre kelhessen az új riválisokkal. Amikor átvette a céget, az éves árbevétel kb. 22 milliárd dollár volt, a 2008-as pénzügyi évben, amely 2008. június 30-cal zárul, ez vélhetően 60 milliárd lesz, tehát nyolc év alatt az árbevétel megháromszorozódott. A teljes iparág Mindeközben a Microsoft szervezete sokkal rugalmasabb, mint a hagyományos versenytársaié (Pl.: IBM). Egyes becslések szerint az MS IT az IT világ 40%-át befolyásolja közvetve vagy közvetlenül, saját termékei és partnerhálózata révén. A mai IT világban ismert valamennyi üzleti modellt alkalmazza a cég (hagyományos szoftvereladás, open-source, hirdetés) minden szegmensben versenyez és minden szegmensben igyekszik platformot építeni.

A cég belül (minden hibája ellenére) a szervezés egyik mintapéldája. A stratégia lebontása egyénekre, a balaced scorecard alkalmazása, a termékfejlesztés minőségbiztosítása, a vállalati tudás kezelése mind-mind olyan dolog, amit messze jobban csinál a Microsoft mint a környezete és a hozzá hasonló nagyok.

Steve Ballmer tevékenysége, módszerei, a víziói és annak megvalósuásai, döntései (a jók és a rosszak is) tankönyvekbe kerülnek majd és menedzser palánták fogják tanulni. Akár megdobáljuk őt, akár nem.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: