Microsoft tizenéveseknek

Hétfőn Steve Ballmer egyik utolsó programja a Microsoft Magyarország teljes csapatával való találkozó volt. Ha "magunk között vagyunk", az azért mégis más ;-). Steve elmesélte az egész napot, beleértve az egyetemen történt ominózus dobálózást is. Valóban nem értette, hogy mit mondott a srác, de még ezzel incidessel együtt is összességében az egész napot jónak, élvezetesnek és hasznosnak találta. És a legvégén jöttünk mi – itt már nem kellett a szoros nyakkendő, ezért meglazította, s nekem az volt az érzésem, hogy ettől a bennünk lévő feszültség is csökkent egy kissé. Kb. 20 perce beszélt, ha nem is olyan túláradással, mint néhány közkézen forgó videóklipen, de lelkesen és lelkesítve, humorosan és közvetlenül, természetesen és jól érthetően. Már az MGX-en is felfigyeltem rá, milyen közérthetően képes átadni a cég stratégiáját. (Tudom, hogy mérnökfejjel sokan nem tartjátok nagyra a vezetéstudományt, de higyjétek el, ez csak azért van, mert nem láttatok még élőben olyan vezetőt, akinek a feladata a stratégia-alkotás és ennek a feladatnak meg is tud felelni.) Most lényegében az MGX-en elmondottakat foglalta össze dióhéjban fűszerezve és kommentálva az azóta megjelent termékekkel meg a közeljövő terveivel.

Ezután következett a kérdés-felelek szekció. Sokan sokfélét kérdeztek, én most csak egyet idézek. Egy nagyon fiatal srác tett fel egy nehéz kérdést: azt tapasztalja, hogy a kortásai nem szeretik a Microsoftot, sőt a tinik között sikk a Microsoftot lenézni, rosszabb esetben utálni. Mit tesz a Microsoft, hogy megnyerje magának ezeket a fiatalokat.

– Semmit. – válaszolta Ballmer. – És ezt nagyon komolyan gondolom, sőt el is mondom, mi ez a "semmi". Lehetne persze marketing kapánnyal és hasonlókkal próbálkozni, de nem érdemes. Nem működik. A fiatalok ugyanis arra vevők, ami elámítja őket. Ami lehet akár még (mellesleg vagy nem mellesleg) hasznos is. A lényeg, hogy "cool", klassz, szuper, fantasztikus. Nincs más út: olyan Windowst kell készíteni, ami elámítja a fiatalokat, és olyan mobiltelefont kell készíteni, ami elámítja a fiatalokat és – bármilyen nehéz is – olyan Office-t kell készíteni, ami elámítja a fiatalokat, akármilyen legyen az és akármennyire meg kell ehhez változni.

Hát nem egyszerű?

Advertisements

5 Responses to Microsoft tizenéveseknek

 1. Unknown says:

  Le a kalappal, hogy ezt kimondta. Pontosan erre volna szükség. Nagyon drukkolok!

 2. Atis says:

  > Valóban nem értette, hogy mit mondott a srácés elmondtátok neki, mivel van baja?

 3. Tamas says:

  Ott a helyszínen nem értette azt a pár angol szót/mondatot, amit a srác mondott. Később persze pontosan megtudta az indítékokat és azt is, hogy mit kiabált felé a jóember.

 4. Atis says:

  és mit szólt hozzá? :)

 5. Tamas says:

  Csak megemlítette, mint a zsúfolt nap egy eseményét. Többször nem került elő a téma.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: