Bill Gates és a Hyper-V

2008. június 27. egy különleges nap a Microsoft számára. Korszakhatár. Ez a nap Bill Gates utolsó munkanapja a cégnél. Sokan azt gondolják ma is, hogy Bill Gates maga a Microsoft. Hogy hétfőtől ez megváltozik-e, azt nem tudom, de a Microsoft Bill nélkül evez tovább.

A sors különös helyzeteket produkál. 2008. június 27.-e más szempontból is korszakhatár. Ez a végleges Hyper-V első munkanapja. Különös barátság fűz ehhez a termékhez. A virtualizációval még 2005-ben kezdtem foglalkozni, úgy láttam, alapvetően megváltoztatja mindazt, amit IT üzemeltetésről gondolunk. Aztán amikor a Microsofthoz kerültem az első napokban úgy tűnt, a virtualizációval nem is foglalkozom majd, hiszen a feladatom a System Center termékek ismerete lesz. Szalontay Zolival együtt, szép lassan világosítottuk fel a kollégákat, hogy a virtualizáció a rendszermenedzsment első számú témája, és hogy a Virtual Server, bár önmagában ingyenes, mégis jó üzlet a Microsoftnak: a rendszerfelügyeleten keresztül.
clip_image002Az első virtualizációs előadásaim után azután már nem volt kétség, hogy a téma – azon túl, hogy testhez áll – ténylegesen is a feladataim közé tartozik. (Csupán a MDOP-pal volt némi kavarodás, de erről majd máskor). Persze 2007 elején még korábbi megjelenésre számítottunk. Február 28-án telepítettünk az első, akárhogy is, de működőképes Windows Virtualizáció komponenst arra a notebookra, amelyiken ezt a cikket is írom. Biztosan tudom, hogy Magyarországon mi szagoltunk ilyet először. Akkor nem tehettem közzé a képeket, de ma már, másfél év távolából és az RTM megjelenésével ezek már nem titkok. Abban a verzióban még telepítő sem volt. Egy scriptet kellett lefuttatni, azt is trükkös módon, hogy egyáltalán elinduljon a kód. (Ha megnézitek a képet, szépen kiírja, hogy engedélyezte a megfelelő tűzfal kivételeket 🙂 ) Végül sikerült a telepítés, és egy Windows Vista is elindult. Ennél többet nem várhattunk. A Vistához nem volt integrált komponens (és a termékfejlesztési ciklusban csak egész későn készült el), és vánszorgott az egész. Viszont az eddig csak ígért képességek nagy részét, hacsak jelzés szerűen is, de láthattuk. Sőt: a több virtuális processzoros vendéggépet lefényképezhettük. (lásd alább).

clip_image002[7]

Abban a legelső, jelzés nélküli verzióban, meg még a következőben is volt néhány olyan funkció, amelyek megvalósítását a fejlesztőcsapat végül elhalasztotta. Futás közben tudtunk hálózati kártyát, SCSI kártyát, memóriát és processzort hozzáadni a géphez – pont úgy, mint ahogy azt az akkori videók mutatták a megosztóhelyeken. Sőt, működött a memória túlfoglalás és a közös memória-terület is. (Harmadik ábra). Végül 2007 áprilisában ezeket a funkciókat kivágták a kódból. Lehet, tudni, hogy most min dolgozik a csapat 😉

Ennyit a történelemről. A Viridian kódnevű projektből előbb "Windows Virtulazation" lett, majd elnyerte a végső nevet: Hyper-V. Miért korszakhatár? VmWare- vagy Xen-hívők a szememre vethetik, hogy persze Microsoft-elfogultsággal könnyű korszakhatárnak gondolni ezt az eseményt, pedig csak egy hypervisor megjelenéséről van szó. Egy a sok közül.

clip_image002[9]Szerintem nem túlzok. A Windows Server a legnagyobb piaci részesedéssel bíró szerver OS. Talán nem tévedek sokat, ha azt állítom, a legtöbb üzemeltető is a Windows világhoz kötődik. Számukra nyílik most meg a lehetőség, hogy egy Integrált, type1-es hypervisorra építhessék fel a közeljövő IT infrastruktúráját. És nem "csak egy a sok közül": a világ legnagyobb szoftvergyártója azt a célt tűzte ki, hogy a világ legjobb hypervisorát alkotja meg. Arról lehet vitatkozni, hogy ezt sikerült-e elérni, de arról nem, hogy ez a cél. Kétség ne férjen hozzá: teljesíteni fogjuk.

Az operációs rendszerbe épített hypervisor azt jelenti, hogy a virtualizációt bárki használhatja. Már nem különleges játékszer, hanem tömegtermék, természetes tartozék. Vajon kijelenthetnénk-e ezt akkor, ha a Hyper-V nem létezne? Aligha.

És még tovább: A Hyper-V architektúrája mikorkernel alapú. Sok érv szólt amellett, hogy ezt a struktúrát válasszuk. Az egyik legfontosabb ezek közül az eszközmeghajtók kérdése. A mikrokernel azt jelenti, hogy a hypervisor nem tartalmaz drivereket, azok a szülőpartícióban helyezkednek el, vagyis teljesen változatlanok maradhatnak. Nincs új eszközmeghajtó modell, nem kell újraírni a meghajtókat – vagyis minden "Designed for Windows"’ hardver használható virtualizációra(*). Ma a "Designed for Windows" lista tartalmazza a legtöbb hardver konfigurációt a világon. Még egy ok, hogy hétköznapinak tartsuk a virtualizációt, és még egy ok, hogy korszakhatárnak a mai napot.

Tudom, lesznek fanyalgók: ez még csak egy első generációs termék, meg különben is Windows. Ez rossz ló. Ajánlom mindenki figyelmébe, hogy a technet.microsoft.com és az msdn.microsoft.com, sőt 25%-ban maga a teljes microsoft.com is Hyper-V alatt fut. A világ egyik leglátogatottabb webhelye a microsoft.com  És szemben másokkal, mi világos teljesítmény adatokkal is előrukkolunk. De nem csak mi! Itt a Qlogic mérése a Hyper-V-ről: 180000 IOPS, 10% teljesítmény-veszteség. Szerintem nem rossz. Az ipari elemzők szerinte se: a virtualization.info "alulteljesítő" értékelés helyett "Semleges" minősítést adott a Microsoftnak a Hyper-V megjelenése alkalmából. Lesz ez még jobb is.

Szóval, Bill Gates utolsó munkanapján elkezdődött valami új az IT infrastruktúra területén.

Kapcsolódó cikk: Megjelent a Microsoft hypervisora
Kapcsolódó blogbejegyézs: Elkészült a Hyper-V

 

(*) Azzal a megkötéssel, hogy a Hyper-V csak 64 biten Inte-VT vagy AMD-V támogatással DEP megléte esetén működik.

Advertisements

One Response to Bill Gates és a Hyper-V

  1. Tamas says:

    "Biztosan tudom, hogy Magyarországon mi szagoltunk ilyet először. " Mi pedig sztem a masodikat a Petivel (foleg O, engem kicsit akkor meg hidegen hagyott a dolog :D) bent egy kockadobozos szerverre, h mit kellett kuzdeni azzal a qrva szkripttel meg a jogosultsagokkal…, nem semmi volt :)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: