Gondolatok egy szerencsétlen VMware hiba kapcsán

"A nép, az istenadta nép", amely éljenez Jézus Jeruzsálembe érkezésekor, hogy aztán pár nappal később Barabbást kiáltson – leszedi a keresztvizet haragjában a VMware-ről egy szoftverhiba miatt. Igaz, elég nagy a hiba: az ESX 3.5U1 és U2, valamint az ESXi is tévesen lejártnak érzékel egy licencet, ezért a leálló virtuális gépeket már nem hajlandó újraindítani, sőt, a Vmotion sem működik. Pukk. Pár ezer gazdagépen pár tízezer virtuális gép áll jelen pillanatban. Néhány gondolat kavarog bennem, megosztom őket.

 • A hiba nem volt látható, előrejelezhető a felhasználók számára. Még azok is, akik alapos tesztelésnek vetették alá az új verziót, simán "végeztek" a tesztekkel és áttértek a legfrissebb változatra.
 • A pechek pechje, hogy mindez a hónap második keddjén történik, ami köztudottan MS frissítési nap. Ilyenkor néhány tízmillió gép általában újraindul – már ha ellenőrizetlenül kerülnek fel a hotfixek. Voltam rendszergazda, nincsenek illúzióim.
 • Az ESXi is érintett a dologban, ergó a hiba magában a hypervisorban van. Hypervisorban licence ellenőrzés…
 • Az ESXi egy hónapok óta tervezetten ingyenes verzió. (Vagyis: már hónapokkal ezelőtt eldőlt, hogy ingyenes lesz.) Milyen fejlesztési módszertant követ a VMware, hogy ezt a tényt nem vezették át a kódon?
 • Ezek után mondja nekem valaki, hogy a hypervisor nem operációs rendszer?

A hiba nem is igazán ez a konkrét eset. Sokkal inkább az, hogy kiderült: a VMware erős nyomás alatt van, a szoftverfejlesztési folyamata hagy kívánnivalót maga után, és ezen két dolog együttállása előhozhat ilyen jelenségeket (A többes szám indokolt). Azért a sulykot nem szeretném elvetni, ezért mindenképpen megjegyzendő:

 • Az ESX 2001 óta van a piacon, és híresen stabil szoftver.
 • Nem a konkrét hiba kijavítása a legfontosabb, hanem az, hogyan módosítja a VMware a folyamatait, és azt azután miképp mutatja meg.
 • A hypervisor egy "ragadós" termék, tucatszámra kellene ilyen hibáknak megjelenniük ahhoz, hogy a felhasználók tényleg más terméken kezdjenek gondolkodni. Az új ügyfelek megszerzése, az persze más.
 • Semelyik gyártó nem védett ilyen jellegű katasztrófától, a folyamataik javításával legfeljebb a hibák előfordulási valószínűsége csökkenthető.

Nagyon érdekes egyébként, hogy a Vista RTM-ben lévő "Csökkentett funkcionalitás" módszer a Windows Server 2008 (vagyis a Vista SP1) megjelenésével eltűnt. Ott valami hasonlóról volt szó. Lejárt az újrakaktiválási idő? Csökkentett funkcionalitás. Node egy szerver esetén? Ezt nem vállalta a Microsoft – nagyon helyesen.

És még valami: most látszik igazán, hogy a hypervisorban lévő hibák súlyossága a processzorokban található hibák súlyosságához mérhető. Vagyis, bármennyire marketingszagúnak tűnik, van abban valami, amikor a Microsoft a mikrokernel hypervisor mellett érvelve megjegyzi: a kisebb kód és egyszerűbb felépítés a hibák valószínűségét is csökkenti. És mint tudjuk, az ESX monolitikus hypervisor.

Advertisements

2 Responses to Gondolatok egy szerencsétlen VMware hiba kapcsán

 1. Gábor says:

  Nem tudom, a VMware amugy mindig igy csinalja. VMware Server is tok
  free, es megis ker license code-t, nem lehet kikerulni. Nem meglepo az
  ESXi ilyten mukodese sem, mert altalaba ezek azonos kodbazissal jonnek,
  es tkp. a license egy ilyen no-expiration cucc, ami aztan eldonti, hogy
  ez amugy free. Fejlesztoi szempontbol azert kenyelmes ez, mert egyfelol
  nem kell kodolni, masfelol meg nem kell, hogy a ket programnak
  kulonbozo legyen a kodbazisa, hiszen akkor az ESXi-nek teljesen uj
  kodfat kellene nyitni, igy meg eleg #ifdef-ekkel koruldolgozni a nem
  kello resteket.A MS-nek meg alapvetoen konnyu dolga van az
  egesszel. A connectix cuccabol mindig is volt XY napos demo, ott tehat
  kodszinten megvolt a lehetoseg a licensz nelkuli hasznalathoz (Sem a
  GSX sem az ESX Server soha nem volt free kiprobalhato amennyire tudom).
  Igy tehat a MS-nek csak elo kellett hivni egy mar meglevo supportot,
  atdolgozni, hogy a 30 napos idokorlat eltunjon, es igy nagyjabol vege
  is. Ezekutan igazabol szerintem nincs osszehasonlitasi alap –
  fejlesztoi oldalon.

 2. Tamas says:

  Az MS hosszú történettel "büszkélkedhet" hogyan épített termékkulcsokat a termékeibe. Az alapvető felállás a következő volt: telepítéskor add meg, akkor használhatod. Ha nem tudod telepítéskor, akkor nem fog felmenni. Ha akárhogy is, de feltelepítetted, akkor már ment. A Vista volt az első, amely megfordította a történetet: ha lejárt az aktivációs idő, akkor jött a csökkentett üzemmód. Ezt én a kezdetektől őrületnek tartottam, de a Microsoftnak el kellett jutnia az SP1-ig (vagyis inkább a Windows Server 2008" telepítéséig), mire rájöttek, hogy ezzel nem lehet játszani. Márpedig a VMware ezzel játszott.
  De még egyszer: a konkrét hiba lényegtelen. A Microsoft éppúgy elkövethetett volna (vagy akár a jövőben is elkövethet bármikor) ilyet. A fontosabb a folyamatok átszervezése – hogy a hibák jövőbeli megjelenésének minimalizálására. A Microsoft tett ilyet a biztonság terén: Secure Development lifecycle. (Ezt nem a VMware-rel szemben mondom, hanem csak egy példa arra, hogy egy cégnek át kellett alakítania valami miatt a fejlesztési folyamatait.)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: