Zöldség?

Egyik kollégám kedvenc modata így hangzik: "A számítógépek nagyszerűek az olyan problémák megoldásában, amelyek a számítógépek nélkül nem is lennének." Akárhányszor az eszembe jut, mindig mosolygok rajta, de az érzéseim ambivalensek. A megállapítás igaz, de a mögötte meghúzódó mély szkepticizmust nem tudom elfogadni. Méghozzá azért nem, mert a "nem is lennének" feltételes mód azt sugallja, mintha lehetne olyan opció, hogy nincsenek számítógépek. Szerintem nem lehet ilyen opció.

A számítógépek nem tökéletesek. Nem tökéletesek, de mi még a meglévő képességeiket sem használjuk ki. Azért nem, mert nem tökéletesek az emberek, akik előttük ülnek, meg azok a rendszerüzemeltetők, akik távolról felügyelik a gépek seregét.

Image:United Devices.PNGPár évvel ezelőtt néhány társammal együtt lelkesen telepítgettem a vállalati gépekre a képernyővédőként dolgozó United Device programot, amely folyamatosan dolgozott egy-egy fehérje/protein stb. kiszámításán. Hiszen annyira nagy a kihasználatlan számítási kapacitás…. A feladat óriási, de persze gépek millióival a felosztott feladatok határidőn belül elvégezhetők….

Ingyen ebéd nincs. Sok kicsi sokra megy, de sok kis processzor fogyasztása is sokra megy. Meg a hűtése is sok(ba kerül). Filantróp lehetek, de azon az áron, hogy egy kicsit megnövelem a széndioxid kibocsátást. Ott is: sok kicsi sokra megy.

Mostanában nem hallottam ismerőseimtől, hogy ilyen projektekben vennének részt. A processzorok mostanában nem molekulákat számolnak, hanem μtorrenttel filmeket töltenek le. Na ja, ez is egy elosztott hálózat.

Ha még most is rendszergazda lennék, egy harmadik lehetőséget ragadnék meg. Beállítanám az általam felügyelt gépeken, hogy ha nem használják őket, akkor kapcsoljanak ki. Vistán ezt csoportházirenddel is lehet szabályozni, de Windows XP-n nem. Mostanáig.

image A System Center Configuration Manager 2007-hez megjelent egy Power Management Configuration Pack. Ennek segítségével leellenőrzihetjük, hogy melyik gépen milyen energia-megtakarítást segítő beállítások élnek és gondoskodhatunk róla, hogy 30-60 perc elteltével leálljanak vagy hibernálódjanak a munkaállomások. Szemben a házirendekkel, a ConfigPack lehetővé tesz puszta megfigyelést is, és a beavatkozás csak igény szerint történik.

Így azt hiszem, a barátomnak is igaza lehet, meg nekem is. Számítógépek vannak. Pont. De ha kicsit odafigyelünk, akkor csak a szükséges mértékben működnek.

Advertisements

4 Responses to Zöldség?

 1. Gábor says:

  Nem minden processzorba van benne a hw-es virtualizacio support, csak nemelyekbe. Mindenesetre az az igazsag, hogy otthoni virtualizacios bohockodasra boven eleg egy barmilyen gep VMware (GSX) Serverrel, ha meg valaki cegszinten produktiv akar lenni vele, az meg ugyis eleve celgepet vesz, ott nincs semmi ertelme sporolni a gepen.

 2. Gábor says:

  Nem minden processzorba van benne a hw-es virtualizacio support, csak nemelyekbe. Mindenesetre az az igazsag, hogy otthoni virtualizacios bohockodasra boven eleg egy barmilyen gep VMware (GSX) Serverrel, ha meg valaki cegszinten produktiv akar lenni vele, az meg ugyis eleve celgepet vesz, ott nincs semmi ertelme sporolni a gepen.

 3. Tamas says:

  Ezt nem egy cikkel lejjebb szántad megjegyezni? Tedd meg kérlek, hogy oda írod. Ha megtörtént, akkor engedelmeddel innen törlöm őket.
  Amúgy egyetértek.

 4. Ottó says:

  Azért ha van egy Windows Server 2008-as DC, akkor már csoportházirendből is lehet szabályozni az XP energiaellátási beállításait. :)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: