SVVP

A múlt hét közepétől e hét keddjéig szabin voltam, úgyhogy csak távolról néztem a virtualizáció világának jónéhány nagyon fontos eseményét. Mondhatnám, hogy a legfontosabb a Microsoft központi virtualizáció eseménye volt, amelyen elindítottuk a Hyper-V végleges változatát (újra), bejelentettük a System Center Virtual Machine Manage 2008-at (még nem RTM) és az App-V 4.5-öt (ez már RTM), de nem mondanék igazat. A legfontosabb a VMware bejelentése volt, miszerint az ESX 3.5 U2 megfelelt a Server Virtualization Validation Program (SVVP) követelményeinek.

Mi az SVVP? A Microsoft kidolgozott egy tesztrendszert, amelynek alávethetők más gyártók hypervisorai. A programon megfelelő termékekre vonatkozóan a Microsoft vállalja a tesztelt operációs rendszer támogatását. Rövidre zárva: A Support policy for Microsoft software running in non-Microsoft hardware virtualization software című 897615 számú cikkben az áll:

"For Microsoft customers with Premier-level support running non-Microsoft hardware virtualization software from vendors with which Microsoft does not have an established support relationship that covers virtualization solutions, Microsoft will investigate potential issues with Microsoft software running together with non-Microsoft hardware virtualization software.
As part of the investigation, Microsoft may require the issue to be reproduced by the customer independently from the non-Microsoft hardware virtualization software."

Ez az a híres mondat, ami alapján a Microsoft a támogatást a hiba fizikai környezetben való reprodukáláshoz kötötte – a gyakorlatban kizárólagosan. Az SVVP programon átjutó hypervisorok esetén viszont:

"Customers with validated solutions running on server hardware Certified for Windows Server 2008, with the same validated processor architecture, will benefit from the support provided by Microsoft as part of the regular Windows Server technical support framework. "

Vagyis nincs kecmec, támogatjuk a termékünket a virtuális környezet meglététől függetlenül. Ha van fontos hír a virtualizáció témakörében, akkor EZ AZ. Az egyik legnagyobb akadálya a virtualizciós technológia terjedésének a támogatás. Ha ehhez még hozzáveszem, hogy harmincvalahány szerver alkalmazás esetén bekerül a támogatába az alábbi kitétel,

"The hardware virtualization software is Windows Server 2008 with Hyper-V technology, Microsoft Hyper-V Server, or any third-party hypervisor that has been validated under the Windows Server Virtualization Validation Program."

akkor már kezd összeállni a kép, jöhetnek ezrével a projektek.

Az örömkönnyek között két ünneprontó dologra fel kell hívnom a figyelmet. Az első a 897615 cikk egy bekezdése:

"Additionally, for vendors with whom Microsoft has established a support relationship that covers virtualization solutions, or for vendors who have Server Virtualization Validation Program (SVVP) validated solutions, Microsoft will support server operating systems subject to the Microsoft Support Lifecycle policy for its customers who have support agreements when the operating system runs virtualized on non-Microsoft hardware virtualization software. This support will include coordinating with the vendor to jointly investigate support issues. As part of the investigation, Microsoft may still require the issue to be reproduced independently from the non-Microsoft hardware virtualization software. Where issues are confirmed to be unrelated to the non-Microsoft hardware virtualization software, Microsoft will support its software in a manner that is consistent with support provided when that software is not running together with non-Microsoft hardware virtualization software."

A második a SVVP tanúsítványa az ESX 3.5 U2-re.

image

A tanúsítvány szerint a tesztelés Windows Server 2008 x86-os verzióval történt, a Microsoft pedig ez alapján teszteltnek tekinti a Windows 2000 SP4 – Windows Server 2003 SP2 sort is. Ez eddig rendben. Viszont a tanúsítvány csak x86-os, tehát 32 bites operációs rendszerekre vonatkozik, és csak opteron (AMD) processzorokra. Tehát például éles Exchange 2007 SP1 a mai napon még nem támogatott ESX 3.5 U2 alatt.

Még egy picit várni kell. Az időt pedig töltsétek tanulással. 😉

2 Responses to SVVP

  1. Gábor says:

    Szereny kerdes: miert nem lehet egyszerre mindkettovel tesztelni, es csak akkor kiadni a tanusitvanyt, ha megfelelt? Mert ez igy csak egy hangzatos marketingszoveg, gyakorlatilag a MS teljesen atall a x64-es architekturara, az x86 mint olyan nem fog letezni. Megint nagy huho Emmyert. Ize.

  2. Tamas says:

    Az elégedetlenséged a Microsoftnak vagy a VMware-nek szóll?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: