24

Az írástól való eltávolodás kissé lelassította az ESX és a Hyper-V összehasonlító cikksorozatot is. Az élet viszont nem áll meg, a minap a Microsoft bejelentette, hogy immár 24 logikai processzort támogat a Hyper-V. Mivel rögtön jött egy kérdés egy ügyféltől, rájöttem, hogy a processzorok fajtái egyáltalán nem triviálisak mások számára, jobb azokat minél előbb tisztázni. Íme néhány definíció (a hyper-v szemszögéből):

  1. Processzor: CPU. Az a fizikailag is létező chip, ami vezérli a számítógépet. Akárhány magja lehet, de bizonyosan csak egy foglalatba helyezhető el. Ha egy számítógépben több processzor foglalat is van, akkor azt mondjuk, hogy több-processzoros rendszerünk van. A több-processzoros rendszerek angol rövidítése az SMP (symmetric multi-processing).
  2. Mag (core): Egy fizikai processzor több maggal is rendelkezhet. A magok az operációs rendszer számára önálló processzorként tűnnek fel. Megkülönböztetendő a fizikai processzoroktól, a magokat logikai processzornak is szokás nevezni.
  3. Logikai processzor: Egyrészt: lásd "mag". Másrészt logikai processzornak nevezzük a hyperthreading technológiából fakadó többszöröződő processzorokat is.
  4. Virtuális processzor: A virtuális gépek nem a fizikai processzor egy vagy több magját "látják", hanem a hypervisor biztosította virtuális processzort vagy processzorokat. Ennek a megoldásnak sok előnye van és tudomásom szerint minden gyártó megoldása így működik. Ha egy virtuális gép számára több virtuális processzort is definiáltunk, akkor virtual SMP-ről beszélünk.
  5. Processzor túljegyzés: Ha egy számítógépben több virtuális processzor van, mint logikai processzor, akkor túljegyzésről beszélünk. Például van egy egyprocesszoros, dual core-os gépünk, tehát két logikai processzorunk. Ha kettőnél több virtuális gépet indítunk el, akkor már túljegyeztük a logikai processzorokat. A túljegyzésnek van egy támogatott határa, az ESX-nél és a Hyper-V-nél is nyolc az egyhez (8:1)

És akkor most a hírről részletesen:

Az Intel szeptember 15.-én adta ki hivatalosan is a Xeon 7400-as 6 magos processzorait. A négy foglalattal szállított (és processzorral teljesen feltöltött) szerverek tehát már 24 logikai processzorral rendelkezhetnek. Mivel az ilyen sokmagos rendszerek egyik legfontosabb szerepköre a virtualizáció, fontos, hogy a Hyper-V támogassa őket. Egy hotfixxel megugrottuk. Mivel azonban a túljegyzési arány nem változott, megnött az egy kiszolgálón futtatható virtuális gépek száma 128-ról 192-re. Persze a 192 csak akkor érvényes, ha tényleg rendelkezünk vasanként 24 maggal. A 16 magos gépeken továbbra is 128 vCPU, tehát maximum 128 virtuális gép támogatott.

Hogyan állunk a konkurrenciához képest? Fej-fej mellett haladunk. Táblázatos formában:

 

ESX

Hyper-V

Támogatott logikai processzorok száma

32

24

Támogatott virtuális processzorok száma

192

192

A párhuzamosan futtatható virtuális gépek maximális száma

170

192

Maximális processzor túljegyzés

8:1

8:1

Bár az ESX több magot támogat, 32 mag esetén már nem enged maximális processzor túljegyzést, sőt az egyidejű virtuális gépek száma is csak max. 170 lehet. Habár a 170 és a 192 is eszeveszett nagy szám, és a mindennapi életre különösebb hatása nincs, az üzenetet érdemes venni: A Hyper-V skálázhatósága nem marad el a piacvezetőétől.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: