Játékszer – 2

CMT-NE5Évekkel ezelőtt, még Székesfehérváron vettünk egy Sony CMT-NE5-ös mikro-hifi berendezést, kifejezetten a gyerekszobába, hogy majd meselemezeket lehessen rajta hallgatni. Elég sokáig keresgettem – tudjon MP3-at lejátszani, írható és újraírható CD-t is kezeljen, legyen kazettás lejátszás stb. stb. Egy darabig jól ment, de még a garancia lejárta előtt elromlott a CD egysége. Elvittem szervízbe, kicserélték, megint jó volt egy ideig, aztán kb. egy éve újra megadta magát a CD-s rész. Minden más jó persze, és sajnálom kidobni: szép a hangja, egyszerű a kezelése és esztétikus.

Keresgettem márkaszervízt itt Óbudán, de nem túl sok reményt fűztem a dologhoz: általában olyan sokba szokott ez "fájni", hogy inkább új készülék után néz az ember (fenntartható fejlődés: hajrá!). Meg aztán, még ha meg is javíttatom, a CD-tenger problémát nem oldja meg. Igazából ezek a zárt mikro-hifi megoldásoknál már van jobb. Tároljuk digitálisan a zenét egy helyen, aztán sugározzuk a lakásba lejátszókba és/vagy szinkronizáljuk hordozható eszközre.

Zune30Hopp! Ez az! Támadt egy ötletem: mi lenne, ha rácsatlakoztatnék valamilyen külső MP3 lejátszót! Akkor nem kell javítgani, ráadásul, ha jó eszközzel van dolgom, még néhány más formátummal is megbírkózik. Hétfőn az egyik kollégám rögtön megkínált egy régóta a fiókjában heverő, nem használt Zune 30-cal(*). Ohh, ez több, mint amire gondoltam. Vettem egy csatlakozót, amit a CMT-NE5-tel összeköti és kipróbáltam. Rámásoltam a régóta gyűjtött meselemezeket MP3-ban, aztán a Halász Judit albumokat, Kaláka lemezeket, végül berippeltem néhány klasszikus CD-t is WMA Pro-ban.

Mit mondjak! Szuper! Gyakorlatilag néhány pillanat alatt kiismerhető hogyan kell kezelni, telepíteni kell egy Zune szoftvert a gépre és már megy is a szinkronizálás. Most 82 óra anyag van rajt és csak 7,15 GB az egész. El is határoztam, hogy szép lassan rájátszom az összes CD-nket – nincs túl sok, talán 40-50, és akkor bármikor bármit elindíthatok különösebb keresgélés nélkül.

Tudom, hogy nagy csaták zajlanak a világban a iPod, a Zune meg a társai között. Nem különösebben izgat. Amire nekem kell, azt tökéletesen megoldja – és szerencsémre még pénzt sem kellett költenem rá. Ismeri a formátumaimat és nem kell túl gyakran tölteni (4-5 naponta). Ráadásul még arra is rávett, hogy a lerippelt anyagok metadatait rendbetegyem.

Jó kis játékszer!

 

(*) – Na, mondd már, mi lehet egy Microsoftos fiókjában elfekvő lejátszó :-).

Advertisements

3 Responses to Játékszer – 2

 1. János says:

  Ha valamit garanciában cserélnek, arra a részre újra indul a garancia. Kivéve ha fődarabot cserélnek (pl. egy pécé esetén alaplapot), mert akkor az egész szerkezetre újból kezdődik a garancia.

 2. Tamas says:

  Igen, igazad van, de ez a kütyü már minden garanciális időn van.

 3. Zoltán says:

  My 2 cents:
  Az én mini Hifi cuccom ugyenettől a gyártótól ugyanezt produkálta. Elsőre kicserélték benne 15 rugóért a CD fejet. Aztán fél év múlva megint betojt. Ekkor hallottam egy ismerősömtől, hogy szét kell szedni és egy fülpuci pálcikával meg kell tisztítani a CD lencséjét. A kvalifikált japán mérnökök olyan konstrukciót terveztek, hogy felfelé néz az üveg és 6 hónap alatt beporosodik. Kicsit nehéz a tisztítás, mert csak az Eject gomb hatására tolja ki eléggé a lencsét, hogy oldalról odaférj és kb. 5 másodperc múlva beszippantja a tálcát. 5-10 próbálkozásra fog menni! Sok sikert!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: