200 002

Blog-2000022008. október 17.-én a webnapló találatai elérték a 200 000-et. Mivel a Live Spaces statisztikai képességei minden túlzás nélkül konvergálnak a nullához, ezért magam készítettem néhány táblázatot és diagrammot, hogy tanulságul szolgáljon a jövőre nézve, illetve későbbi adatokkal összehasonlíthassuk. Ezen túlmenően pedig az éppen aktuális kimutatásokat a címlapról is el lehet majd érni a kiemelt írások dobozból.

(Meglehet, hogy éppen erről a linkről kerültél ide. Ez esetben érdemes megnézni az előzményeket is.)

  

 

imageElsőként azt szerettem volna tudni, hogy az idő függvényében hogyan változott a nézettség, illetve melyek voltak a legnépszerűbb időszakok. Nos, úgy tűnik, hogy a Microsoftnál való elhelyezkedésem más trendre állította a webnaplót. Majdnem két évre volt szükség az első 50 000 találat eléréséhez, a következő 2 év, viszont 150 000-et hozott. A változásból két forrásból táplálkozhat: vagy többeket érdeklő témákról írok a korábbi MAL-os érához képest, vagy egyszerűen csak többen ismertek meg és ezért többen nézegetik a naplót. Az is megeshet, hogy az eredmény a kettő kombinációjából fakad.

Az biztos, hogy az MS korszakból a legdinamikusabb időszak az első 50 000 találatig tartott, az akkori trendet folytatva már 250 000 körül járnék. A webnapló ritkább töltögetésével ez a vonal kissé megtört, amit az utolsó fél évben ismét javítottam.

Az azért látható: a virtualizációval kapcsolatos információkat nem blogokról szedik össze a magyar rendszergazdák, IT vezetők. Kevés magyarországi virtualizációs blog van, azok is viszonylag szerény mélységgel. Ha lenne jó oldal, ismerném. Úgy tűnik, igény sincs rá nagyon, egyszerűen nem ez a bevett forrás.

 

image

Másodsorban azt szerettem volna látni, hogyan változott a blog tartalmi szerkezete. Már az előző ilyen írásnál is látszott, hogy az "IT üzemeltetés" bejegyzések száma drasztikusan lecsökkent. Részben azért, mert már nem üzemeltetek, de azért is, mert az IT 2.0 magát az üzemeltetést is "felemészti" – vagyis nagy valószínűséggel az előző tisztem megtartása esetén is arányeltolódás következett volna be. Megnőtt a "Munkahely" bejegyzések száma, nem is kicsit. A Microsoftnál dolgozni kicsit olyan, mintha kirakatban tenné az ember a dolgát. Érdekes, és sokszor gondolom úgy, hogy itt valami lejegyezni való van.
Az "IT 2.0" ma még jobbára virtualizáció, de egyre inkább lesz majd architektúrák elemzése, latolgatása is. A "webnapló" kategória aránya csökkent", ez rendjén is van, a gépház ritkábban is jelentkezhet. Nőtt viszont az "IT közösség" és a "Személyes" kategória. Az előbbi üdvözlendő és elvárt, ha már ennyi emberrel találkozom, az utóbbi meg átmenetinek tekinthető – végül is Budapestre költöztünk, lakást vettünk, új babánk született stb. Szándékom szerint a webnapló a továbbiakban sem bővül a személyes bejegyzések téren.

Ha egy-két minősítő jelzővel kellene a két oszlopot leírnom, akkor azt mondanám, hogy az első egy "IT üzemeltető, akit sok más téma is érdekel", míg a második egy "Kurrens témával foglalkozó, érdekes munkahelyen dolgozó pre-sales mérnök".

Előzmények:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: