Mi lesz itt 2009-ben?

Évek óta meg vagyok győződve arról, hogy azon a területen dolgozom évek óta, amely az egyik legérdekesebb és legfontosabb a Microsoft számára.

Nem kell majd panaszkodnom az év során: hamar jön majd a SCOM 2007 R2, jónéhány javított menedzsment pack, ősszel a Service Manager megjelenése előtti lázban fogunk égni. De ez az év nem a System Centerről szól majd.

Aztán jön a Windows Server 2008 R2 – remélhetőleg még idén – benne a Hyper-V új verziója. Hot-plug virtuális eszközök, live migration, power management, Connection broker branch cache stb. stb. De lesz még ennél is egy fontosabb.

Jön a Windows 7 – biztosan idén – powershellel, jó válaszidejű grafikával, hosszú akkumulátor élettartammal stb. stb. A legfontosabb árbevétel forrás, de mégsem a legfontosabb esemény idén.

Lesz itt új Office és új Exchange – kinéz egy új LOVE termékindítás (annak idején a LOVE nem volt más, mint Launch of Office, Vista, Exchange, éppen, amikor a céghez kerültem.) A cég legjövedelmezőbb termékei, mégis, tudok ennél fontosabbat.

A legfontosabb, amiről a CES nyitóelőadása is szólt, nem egy termék, annál sokkal több: a desktop operációs rendszer, az internetes szolgáltatások a televíziózás és a mobil telefon “összehozása”. Igazán nem tudok jó szót rá. Életstílus? Kicsit fellengzős. Összegyúrás? Nem, de észrevétlen (vagy másképp: természetes) integrációjuk igen. A Windows nem divatos dolog. A weben a Google az úr. A legsikkesebb mobil az Apple-é. A televízió pedig éppen hogy csak digitalizálódni kezdett. Viszont a Google-nek nincs operációs rendszere (még), és mobiltelefonja (még). Az Apple-nek gyenge az online jelenléte. Nekünk mindenünk van, de erős negatív percepcióval küzdünk. Fiatalos Microsoft? Trendi Windows Mobile? Hatékony Live Search? Ugyan már…

Ez az év pedig erről szól. A Windows 7-ből számos alkalmazás kikerül, de elérhető lesz a Live Essentials keretében, nem egy mobilon is. Elindult a Microsoft Tag, és erősen kapaszkodik a Windows Live szociális hálóval, webnaplóval, fényképekkel. És a Windows Mobile 7 is előbb megjelenik, mint az előzetes tervek. De ez még mind-mind csak rész-erőfeszítés. Mindebből egységes élményt kell gyúrni. Koordinálni kell a megjelenést, egymáshoz igazítani a funkciókat, kihasználni a szinergiákat, egységesíteni a belső stratégiát. És jó, nagyon jó dolgokkal kell előállni. Olyannal, amely ámulatba ejt.

2009. fordulópont lesz. A gazdasági válság miatt. A végfelhasználóknak szánt "cloud-computing” miatt. És a fenti platformok konvergenciája miatt. Lehet, hogy több web 2.0 bejegyzésem lesz?

Advertisements

3 Responses to Mi lesz itt 2009-ben?

  1. Unknown says:

    Ha már a Windows 7 béta letöltése miatt regisztráltam Live ID-t, legalább itt is tudok kommentezni :-)Részemről nagyon örülnék, ha más témákról is többet írnál. Régebben az egyik kedvenc blogom volt ez, de amióta a virtualizációs téma elindult, rettentően egysíkú lett. Éljen a változatosság!

  2. Tamas says:

    Nem véletlen a Google Androidja. Három cég érkezik három területről, és most a dolgok összeérnek.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: