Egy érdekes különbség

Úgy látszik, a Microsoftnak legalább tízévente meg kell vívnia egy platform háborút – legalábbis egy nagyobbat. A nyolcvanas években a PC vs. Mac, a kilencvenes években az Internet Explorer vs Netscape, most pedig itt az újabb ütközet. (Na jó, egy ideje már itt van.)

A múlt pénteken volt alkalmam megnézni a Szilicium völgy kalózai c. filmet. A hetvenes és nyolcvanas évekről szól, az Apple és a Microsoft indulásáról. A film alapvetően Apple szemüvegű, de ezzel együtt sem mondanám a Microsofttal szemben igazságtalannak. Erre jött a hétvégi CES megnyitó – és hirtelen két részlet is beugrott a filmből. Az előző bejegyzésben írtam arról, hogy a Microsoftnak milyen nehéz “cool”-nak lennie. Lehetséges, hogy ez mindig is probléma volt? A film szerint: Having money and being cool is not necessary the same thing. (5:05-nél)

Jó, jó, ez eddig a móka. Viszont volt egy másik, érdekes jelenet is. (Sok volt, de a mi szempontunkból most egyre gondolok.) Ez arról szó, hogy a Microsoft megállapodást köt az Altair-rel a BASIC szállítására. Bill tárgyal. Keményen: Your machine is brilliant. But it needs our language. And without it it’s just a thin box with lights off. (1:44-2:13, de érdemes megnézni az első két percet.) Hogy tényleg pont így történt-e az nem tudom, nem is érdekes. A Microsoftot sokan és sokszor vádolták agresszivitással, és a film – a maga tömörítő, drámai hatást erősítő eszközeive – ezt ábrázolta ebben a jelenetben. És mit mondott Steve Ballmer a CES-en?

“ When I say Windows I’m sure you think about PCs, even though we are extending to the phone and to the cloud. The choice, the power, and the value of the PC is unmatched, and better today than ever. Windows has become the language that over a billion people speak in every country, and every culture around the world. But Windows is really nothing without the innovative hardware it runs on. We have worked hand-in-hand with PC and phone manufacturers to try to bring together the best hardware and software into a great experience.”

Ez a Microsoft már nagyon nem az a Microsoft.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: