Virtual Machine Manager 2008 Management Pack frissítés

Pár napja megjelent a VMM 2008-hoz tartozó Management Pack frissített változata amely két nagyon fontos újdonságot tartalmaz. Az első a virtualizációs jelentések, amelyek a RTM verzióból – hogy is fogalmazzak finoman – kimaradtak.

A másik fontos újdonság a PRO tippek bővülése. A PRO a Performance and Resource Optimization rövidítése és ebben a cikkben már írtam róla egy keveset, kifejtve, hogy a nagy potenciál mellett jelenleg még kevés PRO tipp létezik, és néhány ezek közül eléggé hiányzik.

Nos, most megjelent egy olyan PRO tip amely mindenkinek fontos – és amely nem mellesleg megmutatja a PRO erejét is.  Már a korábbi management pack is tartalmazott tippet arra a helyzetre, amikor a fizikai vason elfogyna a processzor-kapacitás vagy éppenséggel a fizikai memória. Ez idáig DRS. Most viszont a PRO-val belenézhetünk a virtuális gépbe (vagyis, pontosabban: a SCOM a virtuális gépet CPU és memória teljesítményparamétereit is figyeli) és ha úgy látja, hogy a virtuális gép rosszul méretezett, akkor javaslatot tesz arra, hogy adjunk több memóriát a VM-nek, netán még egy processzort.

Minek is örülök? Gondoljunk arra, hogy egy virtuális gép kifogy a számára kiosztott memóriából. Mi történik ilyenkor? Elkezdi használni a lapozófájlját – amivel viszont a teljes rendszer válaszidejét rontja le. Vajon milyen könnyű megkeresni, hogy a 15 futó virtuális gépből vajon melyik és milyen módon terheli az IO rendszert azért, mert valójában kevés a memóriája? Nehéz feladat, pedig bármikor előfordulhat. Most már könnyebb lesza PRO tippel.

Igaz, a rendszer nem hárítja el a hibát automatikusan. (Nekünk kell leállítanunk a virtuális gépet, majd bővíteni és újra bekapcsolni), mégis, a legnehezebb pillanatokban adhat egy jó tippet, mitől is nem olyan a rendszerünk válaszideje, mint amilyennek mi szeretnénk tudni.

Azt hiszem, most egy kicsi, de nagyon hasznos dolog született.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: