Megveszi a CISCO az EMC-t?

Pár héttel ezelőtt azt álmodtam (nem nevet!), hogy a CISCO fel fogja vásárolni az EMC-t, és vele együtt annak korona-ékkövét a VMware-t. Másnap reggel el is újságoltam ezt a kollégáknak felsorolva pár érvet. Hozzáteszem, fogalmam sincs sem a CISCO, sem az EMC piaci értékéről. Azt hiszem a CISCO nagyobb, mint az EMC, de ez nem is számít.

Miért vásárolná fel? Nos, szerintem az elsődleges szempont az, hogy a virtualizáció megkérdőjelezheti a “The network is the platform” állítást: egyre több gép kerülhet egy fizikai vasra, kevesebb hálózati portra lesz szükség, a switchek intelligenciája meg beköltözik a hypervisorba. Ez eddig nem túl jó a CISCO-nak. Ha ehhez még hozzáteszem, hogy a cloud computing előretörésével erőteljesen kiürülnek majd a vállalati adatközpontok, a meglévő kapcsolatok pedig egyszerűsödnek, akkor ez megint nem jó hír. Végül ha meggondolom, hogy a cloud computing hosszú távon a hang- és videó hívásokat is átalakítja/elköltözteti – nos, ez kész viharfelleg a cég felett. Hacsak…

Hacsak nem maga a CISCO ül a felhő közepén. Mi is kell ehhez? Hálózat – ok, ez van. Hpervisor – VMware. Storage: EMC. És végül: szerver.* De nem a szerver hardver a platform, ezt tudják CISCO-éknál. Nem is a storage, hanem… hanem az operációs rendszer, vagyis: a VMware. Amelyik piacvezető a jelenlegi virtualizációs üzleti területen és az egyik – ha nem a – legjobb kandidáns, hogy a cloud computing korszak vezető szoftverrendszere legyen.

Pár hete megálmodtam. Mostanában meg terjed a pletyka.

———————–

* – Persze, kell ehhez még alkalmazás, meg kapcsolódási/programozási felület, nem akarom én ezt túlegyszerűsíteni, de a mondandóm szempontjából ez most nem fontos.

Advertisements

4 Responses to Megveszi a CISCO az EMC-t?

  1. János says:

    "egyre több gép kerülhet egy fizikai vasra, kevesebb hálózati portra lesz szükség, a switchek intelligenciája meg beköltözik a hypervisorba"Azért ne felejtsük el, hogy a hálózati végpontok nagy része nem a szervereknél található, hanem kliens oldalon… Igaz, ott meg a wifi terjed, de abban is erős a Cisco…

  2. Laszlo says:

    Ha jól tudom cisco-nak már van softswitch-e vmware esx alá, ami lecseréli a vmware -ben a switch-et. Ez már nem hardver hanem szoftveres switch :)Ennek fényében lehet mégvalószínűbb ez a piaci hír.

  3. Tamas says:

    Már nem kell sokat aludni, és kiderül :-)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: