VDI helyzetkép

Bevallom nem szeretem a blogot hivatkozásjegyzékként használni, de most találtam két olyan fontos anyagot, amelyeket érdemes ajánlani bárkinek, aki desktop virtualizációval foglalkozik.

Brian Madden nevével még akkor ismerkedtem meg, amikor a MAL-ban rátaláltam a flexprofile nevű kis eszközre. Brian eredetileg Citrix és terminal szerver szakértő, és persze ahogy változik a technológia újabb és újabb területekre fokuszál és osztja meg az igencsak megszívlelendő gondolatait.

A múlt héten még a VMware VMWorld Europe 2009 konferenciáján jár, onnan készítette a Brian Madden TV aktuális adását. Azt hiszem, hogy aki rövid áttekintést szeretne arról, hol áll ma a VDI technológia, az nem fog unatkozni, ha megnézi ezt a 25 percet. Ha pedig valaki szeretné megnézni azt, hogy milyen előadást tartott Brian a konferencián, annak javaslom ezt az oldalt. Igaz, hogy a felvétel hét youtube részletből áll, amatőr kamerával készült és sokszor remeg, mégis megéri a 70-75 percet végigülni, mert végre valaki a VDI feltalálójának rendezvényén elmondta mit is ér jelenleg ez a technológia.

Néhány apró megjegyzést leszámítva teljes egészében egyetértek Briannel – és ezt később majd részletesen is kifejtem ez a kis fórumon. Addig jó tévézést. 🙂

Advertisements

6 Responses to VDI helyzetkép

  1. Tamas says:

    No, érdekes dolgokat feszegetnek itt. Egy biztos, valami nagyon megmozdult a desktop oldalon. Szerintem nem jó irányba. Ha valaki engem kérdez, akkor a VDI olyan lesz, mint a Youtube-on nézni a Gyűrűk urát. Igen, lehetséges…Szerintem sok rendszergazda nem gondol bele, hogy végső soron a felhasználók fogják eldönteni, vajon jó lesz-e ez az irány.

  2. Attila says:

    Nem mostanra értem, hogy a Microsoft árbevétele csökken (szerintem a cikkek sem ezt állítják, és nem is 1-2-3 éven belül), hanem a hosszú távú folyamatokban fennáll, mint lehetőség, hogy az MS dominanciája csökken.Ugyanis a virtualizációnak olyan előnye is van, hogy eddig csak ötletig jutott projektek (például fizikai korlátok miatt) is elérhetnek akár pilot fázisba. Azaz a virtualizáció lehetőséget teremtHET arra, hogy alternatív technológiák is egyáltalán képbe kerüljenek.Egy egyszerű példa: a VDI-OS 2-3 éves távlatban valószínűleg a Windows 7 lesz (nem vagyok piaci/technológiai elemző, mint totál laikus gondolom így), de mint ahogyan felreppennek a hírek arról, hogy netbookokra Windows helyett Android kerül, nem kizárt, hogy a Google is megcélozza a VDI környezetet. És ha felmutatják, hogy fele annyi erőforrással ugyanazt produkálják üzletviteli szempontból, lehet létjogosultságuk. A virtualizációnak hála pedig egy ilyen pilot roppant könnyedén elindítható: hardver környezet jó eséllyel adott, csak más OS-t kell futtatni a virtuális gépekben.De ugyanez megjelenhet a kiszolgáló operációs rendszer rétegben is: a virtualizációs réteg jelentősége óhatatlanul nőni fog, a virtuális gépek száma szintén (azért is, mert nagyon könnyedén megvalósítható az 1 OS – 1 alkalmazás felállás), azaz óhatatlanul felmerülhet annak lehetősége, hogy a vékonyabb operációs rendszerek preferáltabbak lehetnek.Nem azt állítom, hogy jövőre, de a VDC-OS szemlélet (és gyakorlat) terjedésével az adatközponti felügyeleti hangsúlyok is el fognak tolódni. Ez főleg akkor lenne szerencsétlen a Microsoft szempontjából, ha ezen hangsúlyos réteg technológiáját nem ő szolgáltatja (mert az azt is jelenti, hogy kevésbé tudja befolyásolni a VM-ekben futtatott OS-eket, például azáltal, hogy csak a legújabb változatokat támogatja korlátozások nélkül – pl. vCPU-k száma –, valamint más gyártók operációs rendszereit csak nagyon korlátozottan).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: