Rendszerfelügyelet: a lényeg

Pár napja olvastam a virtualization.info-n, hogy a VMware a végén még  “infrastructure management company” lesz. Az az igazság, hogy mi, a Microsoftnál, azóta látjuk így, amióta a elindítottuk a magunk DSI stratégiáját, az pedig nem most történt. 2006-ban érkeztem a céghez, és azóta mondjuk, hogy a virtualizáció végső soron rendszerfelügyelet, és hogy nem a hypervisor a legfontosabb – bár persze azért el nem hanyagolható.

Nem véletlen, hogy a Microsoft nem kezdett bele valami teljesen újba (na jó, régebben azért nem volt Virtual Machine Manager), hanem a meglévő System Center termékeit okosította fel. Csak néhány példa:

 • A fizikai és virtuális gépek monitorozását az Operations Manager végzi, nem pedig az új SCVMM.
 • A virtuális alkalmazások terítését rá lehet bízni az Configuration Manager-re.
 • Az Offline patching feladatokat az a komponens végzi, amely az “online” frissítéseket: az SCCM.
 • A PRO tippeket – a teljesítmény-paraméterek figyelésével – a Operations Manager adja, viszont az SCVMM hajtja végre.

Nem csak mi gondoljuk, hogy a rendszerfelügyelet a lényeg. Ezt gondolja a VMware is. Olyannyira, hogy az ő termékük – egyelőre – meg sem kerülhető. Azt tudtam, hogy az SCVMM felügyelheti az ESX kiszolgálókat, és azt is tudtam, hogy ehhez VMware Virtual Centerre is szükség van. Most viszont már azt is tudom, hogy miért.

A Microsoft viszont a hypervisor körül másképp alakította ki az API felületet. Bárki készíthet a System Center termékeknél jobb megoldásokat úgy, hogy a System Center családot teljesen elhagyja.  Íme két kis videó, amit a Citrix mérnökei készítettek. A Citrix Essentials (a lényeg, ugye :-)) egy készülő rendszerfelügyeleti megoldás, amely egyaránt képes lesz Hyper-V, XenServer és ESX felügyeletére. Az egyik fantasztikus szolgáltatásuk a StorageLink lesz, érdemes megnézni mit fog tudni, ha elkészül.

 

 

Csak néhány finomság: sokszor emlegetett hátránya a hyper-v-nek, hogy mivel nem tartalmaz fürtözött fájlrendszert, ezért minden VM-nek külön LUN-t kell biztosítani, ami meg elviselhetetlen terheket ró a storage-ot felügyelőkre. Itt meg az történt, hogy a StorageLink elkészítette a LUN-okat, ráadásul úgy, hogy a tényleges tevékenységet maga a storage végezte. Hmm. Derék. Aztán, hogy hasítson mint a villám, pass-through lemezként adta oda virtuális gépeknek. És a felület? Tisztára SCVMM érzés.

Van itt egy másik kis videó is, ez is Citrix, a készülő “Dynamic Provisioning Services"-ről. Szervertelepítésindításhasználatbavételegyegérhúzással? Na, itt lehet megnézni:

 

A mögötte lévő technológia is megér egy misét. A Citrix az Ardence felvásárlásával jutott ehhez az érdekes funkcióhoz. Ahogy a videón is elhangzik, a HP kiszolgáló nem egy helyi lemezről indul, hanem a hálózatról. Az Ardence kifejlesztett egy, az iSCSI-nél hatékonyabb protokoll-t, amely segítségével a hálózaton át felcsatol egy mappát és onnan indul a gép. A történetben az az izgalmas, hogy ezt mind fizikai, mid virtuális gép esetén meg lehet tenni – sőt ez a technológia az alapja a Citrix alkalmazás-streamingnek is.

Szép kis verseny lesz itt jópár éven keresztül, de már nem a hypervisor a lényeg.

3 Responses to Rendszerfelügyelet: a lényeg

 1. Gábor says:

  Tamás, két dolog: olvasd at a cikket megeccer, es jo lenne ha lennenek linkek a citrix honlapjara a bemutatott cuccot illetoen, hatha valaki jobban utana akar nezni (like me).

 2. Gábor says:

  Ja, es egy kerdes: van tipped, miert hajt el a Live Spaces runtime error-ral, ha Firefox-bol akarlak olvasni? Egesz pontosan:Server Error in ‘/’ Application. Runtime ErrorDescription: An application error occurred on the server. The current custom error settings for this application prevent the details of the application error from being viewed remotely (for security reasons). It could, however, be viewed by browsers running on the local server machine.

 3. Tamas says:

  Itt-ott javítottam, köszönöm. A hivatkozást betettem.Sajnos a Firefox hibát nem ismerem, de a https://support.live.com/default.aspx oldalon bejelentheted. Ez nem elhajtás, nekem a Live Calendar-ral volt gondom, ugyanezt a csatornát használtam. Most "dolgoznak az ügyön".

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: