Apró figyelmesség a DHCP konzolban

Megoszlanak a rendszergazdák abban a tekintetben, hogy a kiszolgálók számára inkább rögzített címet adnak, vagy hagyják, hogy a DHCP szolgáltatás végezze a dolgát. Én egy járható középutat képviselek: hacsak egy alkalmazás (pl: DHCP szerver, DNS szerver stb.) nem követeli meg a fix IP-címet, én a dinamikus – de lefoglalt címkiosztást (reservation) konfigurálom be. Így állandó IP-címeket kapok, mégis központi felügyeletet. Egy gond van csak ezzel, az, hogy macerás a rekordok rögzítése. Megnézni a MAC címet, majd bepötyögni, ellenőrzni, hogy a kiszolgáló biztosan az a címet kapja… Fárasztó, na.

A fejlesztők is ezt gondolhatták, mert a minap telepített Windows Server 2008 R2-es DHCP konzolban észrevettem egy új funkciót. Egy kiosztott címre jobb egérgombbal kattintva azonnal “rögzíthetjük” a foglalást az “Add to Reservation” menüvel. Ah, minő kényelem!

image 
Persze lehet, hogy ez csak nekem új és már a Windows Server 2008-ban is megvolt (nem jártam utána). Ez mindenesetre pár tucat kattintással rövidíti a munkát egy-egy gép esetén. Örülök.

Advertisements

3 Responses to Apró figyelmesség a DHCP konzolban

  1. János says:

    Ezt már sok-sok-sok évvel ezelőtt bele kellett volna rakni.

  2. Tamas says:

    Igaz, és ha már lúd legyen kövér: még még finomítanék rajta. Pl úgy, ahogy a képen látszik, minden szerver megkapta a maga címét, de a 10-es 172.16.0.9-et kapott. Én adnék lehetőséget arra, hogy nem csak a lefoglalást lehessen megadni, de az adott szervernek tetszőleges IP címet is adhassunk. A következő igényléskor megkapná. Ennyi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: