Felhőcske

Eltelik még egy kis idő, mire kiderül, hogy vajon a VMware, a Microsoft, a Google vagy az Amazon “felhő informatikája” lesz a nyerő. Addig is, kényszerűségből és kíváncsiságból egyaránt, elkezdtem használni egy szolgáltatást “az égből”.

Történt egyik nap, hogy a feleségem belépő szintű Nokia telefonja bemondta az unalmast: eltörött a bekapcsoló-gomb, de úgy, hogy folyton nyomva maradt, egy-két óra alatt lemerítve az akkumulátort és lehetetlenné téve, hogy akár egyetlen gombot is meg lehessen nyomni. Oldalbordám a maga szokásos egyszerűségével a “Kérek egy telefont, de most" kéréssel fordult felém. Szerencsére nem kellett vásárolni menni. Még tavaly ősszel kaptam egy új telefont (és azóta nem számoltam be róla, tudom.), de nem kellett leadnom a régit, így aztán áttettem a Nokiából a SIM kártyát az iPAQ 514-es Windows okostelefonba. Előtte a SIM-re mentettem a névjegyeket, így a számok is megmaradtak. Tudni kell, hogy a feleségem megrögzött “nem számítástechnikus”, tehát például a telefont kizárólag telefonálásra és SMS-ezésre használja. Fényképezés, naptár, e-mail, GPS, zenehallgatás, rádió, mobil böngészés stb. stb. kizárva. Ezek után nem kellett hosszú oktatás, és már kész is volt a csere.

Másnap kezdődtek a panaszok. Hogy azt mondja: ebben a telefonban a nevekhez csak egy telefonszám tartozik. Ez a telefon levágta a neveket, nem jeleníti meg az ékezeteket stb. Hát igen, a SIM kártya képességei korlátozottak. Mivel már a második telefonjánál hordoztuk SIM-mel a névjegyeket, és már a második alkalommal fordult elő mindez, elhatároztam, hogy a problémát kiírtom, méghozzá úgy, hogy az kényelmes legyen mindenkinek: Emőkének legyen egy kipofozott névjegyalbuma, nekem meg egy automatikus módszerem arra, hogy minden leendő telefonjában garantáltan és hibátlanul megjelenjenek a névjegyei, anélkül, hogy nekem bármilyen Nokia szoftverrel kellene bajlódnom.

A megoldást a Windows Live névjegyek szolgáltatásban találtam meg. Mivel egy viszonylag gazdag kommunikációs eszköztárral megáldott készülék az iPAQ 514-es, sok más mellett van rajta Wifi is. Ha van Wifi, akkor otthon van neki Internet elérése. Emellett a készülékre telepítettek gyárilag egy Windows Live kliens for Windows Mobile-t, ami hotmail levelezés-szinkronizálást, Messenger üzenetváltást és névjegyalbum-szinkronizálást tesz lehetővé. Pont úgy, mint egy Exchange-Activesync páros esetén. Annyi volt csak a teendőm, hogy egy alkalommal inicializálni kellett a Live beállításokat (Megadni a Live azonosítót, engedélyezni a szinkronizációt, megadni az ütemezés gyakoriságát stb.) és már össze is kötöttem a mobiltelefont a “felhővel”.

Screen01 Screen02 Screen03

Tapasztalatok:

A kezdeti beállítás után a szinkronizáció stabil, adatvesztés nem történt. A Windows Live-val történő kapcsolattartás kétirányú. Ha valamit rögzítek egy valódi PC-s böngészőben, az lekerül a telefonra, ha pedig a telefonon a névjegyekben módosítok egy mezőt, az felkerül a “felhőbe” (Mondhatni: nyitható ajtó, forgatható kormány). A SIM névjegyeket nem lehet azonnal Live névjegyekké tenni, hiába sugallja ezt a kezelőfelület. Előbb a telefon memóriájába kell másolni, majd az átmásolt nevet már “Windows Live névjeggyé” lehet konvertálni. (A fenti középső ábrán látható két SIM névjegy). Live névjeggyé csak csatlakoztatott állapotban lehet konvertálni egy normál névjegyet. Állandó GPRS/EDGE/UMTS stb. kapcsolatnál ez nem gond, a feleségemnek viszont ilyen kapcsolat még luxus, marad a wifi. Így viszont kompromisszumot kell kötni: nevet fel lehet venni, de este, amikor hálózat és internet közelébe kerülünk, el kell végezni a konverziót és szinkronizálni kell. Még egyszer: állandó kapcsolat esetén ez nem probléma.

Érdekes a mezők eltérő használata. A telefonban valószínűleg az Outlook mobile űrlapot használja a szoftver, a Live-nak pedig van egy másik, saját sablonja. (Tipikus MS betegség: az egyik csapat nem egyeztet a másikkal.) A szinkronizálás kiterjed a címre, mobil-, otthoni, és munkahelyi telefonszámra, névre, egyéb címekre stb. Mindkét oldalon megtalálható a “becenév” mező, ez azonban nem szinkronizálódik. Mindkét helyen létezik a “gyerekek” mező is, de ez sem szinkronizálódik. Végül a beosztás mező ugyan frissül, de nem tehető a névjegy kijelző sorába. Ez többféle problémát is felvet.

Először is vannak olyan emberek, akiknek ugyan tudjuk a nevét, de az nem fontos, sőt nem is keresünk rájuk. Náluk az a fontos, hogy mi a foglalkozásuk. A fenti képen látható egy festőmester névjegye. Úgy keresek rá a névre, hogy “Festő”, de a beosztás/foglalkozás nem jeleníthető meg kijelző-sorban. Ezért azt a trükköt kell alkalmazni, hogy az utónév mező után zárójelben odaírjuk a foglalkozást. Ez látszik a képen is. Hasonlóképpen lehetnek olyan névjegyeink, ahol meg egy másik személlyel kapcsolatosan van szükségünk információra. A kislányom óvodás társainak nincs (még) mobiltelefonja, viszont a szüleiket néha hívnunk kell. Általában ilyenkor is nehéz felidézni a felnőtt nevét, csak azt tudjuk, hogy “Anna anyukája”. Ugyanazt a trükköt kellett alkalmazni, mint a foglalkozásnál, az utónév mögé kellett zárójelben feltüntetni az ovistárs nevét.)

Screen04 Screen05 Screen06

Korábban már írtam róla, hogy ez a rendszer valóban “élő”, vagyis mód van rá, hogy minden névjegy valódi tulajdonosa frissíthesse az adatait, ha pedig így tesz, akkor mi értesülhetünk róla, illetve a változások automatikusan átvezetőd(het)nek a névjegyeinkbe. Például a feleségem “előfizetett” az én adataimra. Ha az én mobil számom változik, az ő mobiltelefonjába ez szépen automatikusan átkerül. Nem is lenne ezzel semmi gond, ha a feleségem nem úgy szokott volna tárcsázni engem, hogy “férj”. Mivel a névjegy minden adatára előfizetett, azokat teljes egészében én kontrollálom. Csakhogy én meg nem írhatom oda a nevemhez, hogy “férj” hiszen ez a kapcsolat kizárólag a feleségemmel áll fenn, mással nem.  Még érdekesebb a helyzet “Apuci” és “Anyuci” esetében. A feleségem így hívja a szüleit. Világos, hogy anyósom nem írhatja a nevéhez, hogy “Anyuci”, mert ez a kapcsolat csak a gyerekeire vonatkozik, viszont a gyerekei sem írhatják, ha a névjegykártya frissítés tőle (mármint anyósomtól) származik. Ebben az esetben a megoldás a kétszeres név felvétel. Nem szép, de amíg a kapcsolat jellegét és a mezőszintű frissítését nem lehet állítani, addig ez marad.

Sokat foglalkoztam a problémákkal, pedig ezt a pár limitációt leszámítva igazán jól ment az átállás. A Live névjegyek pont úgy viselkednek, mint a telefonban tároltak, hívhatók a munkahelyi és otthoni számok, kereshetők is. Sőt, a Live-os élet legalább egy szempontból a vállalati verziók előtt jár: ha egy partnerünk egyben a Live Messenger partnerek között is szerepel, akkor láthatjuk a jelenlét információját is. (A képeken épp senki nem jelentkezett be.)

Screen07 Screen08 Screen09

A kezelőfelület is a világ legegyszerűbb dolgai közé tartozik. A képerőnyő beosztását “Windows Live”-ra állítottam. Ha a szinkronizálás sorra állok és megnyomom a nagy középső gombot (kvázi: Enter), már indul a szinkronizálás. Mellékesen lejönnek a hotmail-es levelek is, de ezt a nejem nem használja, ahhoz elkéri tőlem esténként a notebookomat.

Érdekes volt, hogy a névjegyek összefésülése előtt 34 kapcsolata volt a feleségemnek – kizárólag e-mail címek. Ezek közül 30 viszont a telefonjában is szerepelt, de csak a telefonszámuk. Az összefésülés egy része automatikusan sikerült (ahol névegyezés volt), a többit nekem kellett észrevennem. Most, a rendrakás után összesen 140 körül van a névjegyek száma.

Éles bevetés
Magam sem gondoltam volna, de egy-két héttel a címtár rendezése után élesben is vizsgázott a rendszer. Egy szombat délutánra megbeszéltük Emőke volt egyetemi csoporttársával, hogy meglátogatjuk őket és személyesen is gratulálunk neki a nemrég született kisbabájukhoz. Előző nap megkérdeztük a pontos címet, és én meg rögzítettem a névhez az új adatokat.
Aki már “csomagolt be” három gyerkőcöt az autóba, az tudja, hogy egy elindulás az nem egy egyszerű történet. Nagy nehezen összeszedtük magunkat, indulás előtt pedig megkérdeztem Emőkét, hogy mi a pontos cím. Hát az a telefonban van. Hol a telefon? Az fent maradt a lakásban. – Nem mentünk vissza érte, az utca nevére emlékeztünk, beállítottam az közepét a célpontnak és elindultunk. Meg is érkeztünk annak rendje és módja szerint. No ekkor fel kellet volna hívni az vendéglátónkat, de a telefon otthon maradt. Sebaj, majd felhívom én – egy idegen ember jelentkezett be, ez a barátnő egy korábbi telefonszáma volt. No most légy okos! A feleségem benyitott a legközelebbi fodrászhoz, hátha ott ismerik. Nem ismerték. Nekem meg az jutott eszembe, hogy a saját mobilomról bejelentkeztem a feleségem Live fiókjába, és megnéztem a névjegyek között a keresettet. Telefon, siker!

Összegzés
Bár a rendrakás java része kézzel történt, a végeredmény megfelelő (10-ből 8-at adnék, ha értékelni kell.). A feleségemnek van egy olyan címtára, amelynek van egy automatikus másolata a “felhőben”. A napi tevékenységek során ez tulajdonképpen nem is lényeges. Telefon-váltáskor viszont az új eszköz Live kliense automatikusan lerántja majd a címeket és már megy is tovább az élet. Vagyis – nekem sem lesz többet ilyen munkám.

Azt mondod, hogy ez nagyon Microsoft központú megoldás? Hogy bezárom magam a Windows Mobil paltformba? Nem így van. A Windows Live for mobile más platformokra elérhető. Ezek: Blackberry, Nokia (E51, E52,, E55, E61i, E63, E65, E66, E71, E75, E90, N73, N76, N78-82, N85, N86, N93i, N95, N96, 2007 claccic, és vgy még további 2 tucat. A pontos lista itt elérhető); Ki nem próbáltam őket, de ha valaki igen, ossza meg velem a tapasztalatait.

5 Responses to Felhőcske

 1. Ferenc says:

  "Oldalbordám a maga szokásos egyszerűségével a “Kérek egy telefont, de most" kéréssel fordult felém"Lefordítva: Itt ez a rajz (A0-ás méret), van beolvasód (A3-as scanner) miért nem bírod kirakni a képemet a hőn szeretett internetedre?:D

 2. Gábor says:

  Azert amit itt leirtal a nevjegy konverzioval meg mindennel, az… nos az kevesse szorakoztato, annal inkabb fajdalmas. En a kiforratlan Android telefonommal gyakorlatilag barmikor teljes erteku nevjegyet veszek fel, es ha hasznalhato wifi kozelebe kerul a telefon, onmukodoen felszinkronizal a Google fiokomhoz. Nem mondom, itt is vannak kinlodasok a SIM kartyas mozgatasnal, de ez mar a SIM kartyanak mint technologianak a hianyossaga.Elo wifi kapcsolat eseten ket kattintassal beszelek barkivel IM-en (MSN, GTalk, Yahoo support), kuldok e-mailt. Bongeszobol (akar mobilosbol is) bejelentkezve a google oldalara, siman tudom tallozni a nevjegyeket (ha esetleg nem a sajat telomrol lennek kenytelen telefonalni)

 3. Tamas says:

  Így jár az, aki folyton összehasonlítgat! Akkor is ezt gondolják róla, amikor nem teszi! :-)Komolyra fordítva a szót: ha olcsó lenne az webes kapcsolat mobil esetén, akkor nem foglalkoznék ilyen online/offline történetekkel. Sajnos nem az. Az iPAQ 514-esen is teljes értékű a névjegykártya offline felvéve, csak éppenséggel nem "Live" névjegyről van szó. Live névjeggyé csak online állapotban állítható át. Limitáció? Igen, az, de ezzel együtt lehet élni, legalábbis nekem/nekünk ez nem probléma.Élő wifi esetén az 514-es is két kattintással tud IM-et kezdeményezni – igaz ez MSN. Nem néztem meg, hogy vannak-e esetleg más kliensek is, de nem is lényeges. Ez a cikk nem a lehetséges funkciókról szól, hanem azokról, amelyekre a feleségemnek szüksége van. Nem chat-el telefonon. Ami pedig a böngészős bejelentkezést illeti, az a mi esetünkben is működik, sőt, az éles bevetésen épp ez történt.Még egyszer: nem volt célom más termékekkel, szolgáltatásokkal összehasonlítani ezt a megoldást. De volt egy probléma, amelyre találtam egy módszert, történetesen ez nekünk még pénzünkbe sem került. Ez a telefon nem a legújabb modell (sőt, lehet, hogy már akkor a kezemben volt, mire az android egyáltalán bekerült hírként, és nem termékként, a köztudatba), nincs touch, meg sok minden nincs, de mindez nem lényeg. Volt egy probléma, amire a névjegyek "felhőben tartását" találtam megoldásnak. Ehhez volt egy készülékem, amely a megoldást képes végrehajtani – talán nem tökéletesen, de elfogadható kompromisszumokkal. Ráadásul nem egy szűk rétegnek, hanem szinte bárkinek, ingyen.Szép az Android, meg az iPhone, vagy akár az én HTC-m, de ha a feleségemnek választania kellene, akkor ő az 514-et választaná. És ez semmit nem von le az újabb generációs megoldások értékéből, egyszerűen csak az van, hogy sokféle preferencia létezhet, és mind mögött lehet ráció. Az egész sztorinak épp azért örültem, mert sikerült egy olyan megoldást találnom, amely nem "vonta el" a telefon és a telefonálás egyszerűségét (pontosabban: azt a percepciót, ahogy a feleségem elképzeli a könnyű telefonálást), miközben az ő és az én igényeimet is sikerült kielégíteni. (cloud-backend.)Ennyi.

 4. Gábor says:

  En ezt megertem, az en nezopontombol a gond az, hogy ez a konvertalosdi bizonyos ertelemben hibaforras: ha valami gubanc tortenik, akkor a nem konvertalt nevjegyek elvesznek. Es mivel a konverzio kozel sem automata, nem biztos, hogy csak egy nap kontaktjai vesznek oda.Az Android nem szep, meg csak nem is praktikus, nagyon sok hibaja van maganak a platformnak (ize, szoval inkabb arrol van szo, hogy nekem G1 telom van, es arra nem nagyon jonnek mar fixek), ezzel egyutt az alapszolgaltatasok hozzaertes nelkul is mukodnek (ez az elso smartphone-m). Kulonben ez a felhosdi nekem is bejott mint megoldas a kontaktjaim szinkronban tartasara (mar csak egy jo outlook plugin kene hozza :-) ).

 5. Hosszu pajtás says:

  Nálam másfél éve van E51, azóta szinkronizálok a céges levelezéshez, naptárhoz és névjegyekhez. (exchange és owa). Commerce területen manapság minden gyártónak van megoldása, nokiának pl az ovi.com. képeket és egyebeket is lehet feltolni rá, ez a mobile community témára mindenki ráugrott. De vannak 3rd partyk is (mondjuk nimbuzz). kicsit jobban körbenézel rengeteg megoldást találhatsz.A mobilnet meg nem olyan drága már ha csak ilyen kis forgalomra kell, lehet megvan egy ezres is havonta. Abba még egy kis navigáció is belefér. Nálam a gmaps pl alap és sokat használom (bár ez nem navigáció ugye). Nálam még időjárásjelentés is jön minden reggel. Ha van wifi akkor azon, ha nincs akkor marad a mobilnet. be van kapcsolva, hogy no roaming, így külföldön nem okoskodik. Az a vicc, hogy ma már ez tényleg nem akkora összeg mint gondolná az ember (pár éve nagyon drága volt és ez zavar meg). Nagyon ráugrottak a cégek a mobilnetre, nézz körül nyugodtan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: