Service Manager 2010 képzés – első nap

Hohó! Ezek a srácok a jó oldalán fogták meg a dolgokat. A tanfolyam tematikáját nem gépiesen a termékre építették, hanem alaposan végigondolták. Hezitáltak, súlyoztak, tanakodtak. (Sőt, mindezt el is mondták nekünk :-)) Megérte! Az első napot nem a Service Manager-rel töltöttük, hanem a ITIL és a MOF témához vágó részleteit vettük át (Változáskezelés, Incidenskezelés,. probléma kezelés, Konfiguráció kezelés, GRC) Elő sem vettük a billentyűzetet, viszont tudjuk, hogy mitől jelentős egy változás és mitől szabványos, hogy milyen bejelentési kategóriák vannak és mit jelent egy incidensnél a hatás (Impact) és a sürgősség (urgency). Feladatokat oldottunk meg, megvitattuk őket, kerestünk több jó megoldást. Hmm. Le a kalappal az előadók előtt!

Jól látható, hogy azok a dilemmák, amelyeket most a tanfolyam kapcsán velünk megosztottak, a projekteknél is elő fognak jönni. Nekünk kell majd az elején elkergetni a gép elől a rögtön telepíteni igyekvőket, rávenni a csapatot egy közös MOF tréningre, rávenni őket a projekt kemény fókuszálására. Nem lesz egyszerű: az IT társadalom az egész világon az eszközökben látja a megoldást, nem pedig a folyamatokban. Este a vacsoránál megkérdezték, hogy nem volt-e túl merész egész nap folyamatokkal foglalkozni a technológia helyett. Hát nem, nem volt az! Az viszont igaz, hogy egy ITIL Foundation és egy MOF Essentials nélkül némileg nehezebb lett volna követni a témát, vagy legalábbis kevesebb megvilágosodásom lett volna. Ebből meg az következik, hogy MOF/ITIL fogalmi ismeretek nélkül még beszélni is nehéz a Service Manager-ről. Hogy fogjuk ez megmutatni a Techneten?

Várom a következő napot!

Advertisements

One Response to Service Manager 2010 képzés – első nap

  1. Zoltan says:

    A biztonság kapcsán 10 éve folyamatosan az a vesszőparipám, hogy People, Process, Technology. Sajnos nem csak service desk kapcsán merül fel az, hogy az ügyfelek a technology-ra helyezik a hangsúlyt. Hányszor látjuk azt, hogy az emberek képzésével lemaradnak és a folyamatokat nem dolgozzák ki, vagy nem rendesen dolgozzák ki. Rengetegszer. Nem is mennek jól a dolgok sok-sok környezetben, legyünk őszinték.Az SD és környékén ez azért sokkal nehezebb feladat, mert itt a folyamatok kialakításának komoly hatása van az egész szervezet felépítésére. Az az, végeredményként könnyen elképzelhető az, hogy a szervezet felépítéséhez is hozzá kell nyúlni. Ez viszont sokszor vagy tabu, vagy kényes terület, amit "driveol" más cég, más tanácsadó stb.Nem mellesleg a TAM-ok, az üzemeltetési nagyágyúk. Ők ebben kulcsszereppel bírnak (elvileg) és nem is foundation és essential szinten állnak, ahol mi technológusok. :)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: