Windows Thin PC – a nagyvállalati vékonykliens OS

A június 7-é RTM-mé vált és július 1-től elérhető Windows Thin PC sokak figyelmét és fantáziáját felkeltette, olyannyira, hogy számos tévhit is kering már róla. Ezek közül néhány hozzám is eljutott, s azt hiszem, egy blog bejegyzést megér tisztázni, mi is ez a fura figura. Tehát a meghatározás:

A Windows Thin PC (WinTPC) egy Windows 7 Embedded alapú operációs rendszer, nagyvállalati felügyeleti képességekkel kiegészítve.  Csak érvényes nagyvállalati szerződés esetén használható, kizárólag vékonykliens operációs rendszerként.

A cikk további részében ezt a meghatározást próbálom kifejteni.

Windows 7 Embedded alapú operációs rendszer

A Microsoft 2006-ban jelentette meg a “Windows Fundamentals for Legacy PC (WinFLP)” fantázia nevű operációs rendszerét, mely felhasználási célját nézve a WinTPC elődjének tekinthető. A WinFLP alapja egy Windows XP Embedded, annak minden előnyével és hátrányával együtt. A Windows 7 Embedded – ahogy a nevéből is látható – egy Windows 7 kernellel rendelkező OS, amelyet a gyártó elsősorban célrendszerek számára fejlesztett. Windows 7 Embedded futhat egy ATM terminálban, egy reptéri check-in terminálban és még sok más célrendszerben. Jellemzője, hogy a komponensei tetszőleges módon variálhatók, az OEM gyártó beleteheti vagy kiveheti azokat a lemezképből. A Windows TPC-t úgy kell elképzelni, mintha egy OEM gyártó már előállított volna a komponensekből egy alap-lemezképet, ennek mérete tehát nem változtatható (2 GB körülbelül, tehát jóval kisebb, mint egy teljes Windows 7). A relatív kis méret miatt kényelmesen elindítható egy USB kulcsról vagy SD kártyáról. A WinTPC képességei között találunk “Write Filter”-t, amely megakadályozza, hogy a rendszerre bármit írjunk – pontosabban újraindítás után mindig egy alapállapotot vesz fel és minden mást elfelejt. E két képesség már egészen firmware szerű kezelést tesz lehetővé. De ez még nem elég az üdvösséghez.

Nagyvállalati felügyeleti képességekkel

Az eredeti Windows 7 Embedded lemezképet az OEM gyártó állítja elő – más ezt nem teheti meg. A Windows Thin PC-nél a végső  – WIM alapú – lemezkép kialakítása a rendszerüzemeltetők feladata. Ez nem csak feladat, de lehetőség is: a lemezképben a szokásos meghajtókon túl az IT a bevett rendszerfelügyeleti ügynökeit is belevarrhatja. Egy gyári vékonyklienshez többnyire a gyártó adja (vagy tukmálja) a rendszerfelügyeleti ügynököt. Vajmi kevés esély van rá, hogy Zenworks-szel, LanDesk-kel vagy más (például SCCM) klienssel együtt kapjuk az eszközöket. A WinTPC-nél ellenben szabad kezet kapunk: olyan felügyeleti eszközt teszünk fel, amilyet csak szeretnénk. Emellett élvezhetjük mindazt, amit egy Windows 7 tud: tartománytagság, csoportházirend alapú szabályozás, IPv6 képességek, IPSec és Bitlocker használat. A tartománytagságot és a csoportházirendek alkalmazhatóságának fontosságát nem tudom eléggé hangsúlyozni. De éppúgy kritikus lehet a DirectAccess, az Applocker, a WSUS, a Windows Deployment Service (WDS)  bevethetősége vagy a már meglévő Windows 7 driver store, nem is beszélve a tömeges aktiválás (KMS, MAK) használatának lehetőségéről.

A Windows Thin PC rendszer létrehozásának egyik célja éppen ez volt: egy szerkezetében és működésében beágyazott rendszer képességeket mutató OS, amelynek felügyelhetősége semmivel sem marad el egy PC-s rendszer mögött.

Érvényes nagyvállalati szerződés

A Windows Thin PC nem kapható OEM csatornán – vagyis nem vásárolható meg egy vékonykliens hardverrel együtt (nem is kell, arra ott a Windows 7 Embedded). De nem kapható “boltban”, dobozos formában sem. Akkor juthat hozzá valaki, ha az alábbi licencek egyikével rendelkezik:

Ezeknek a licenceknek jellemzője, hogy desktopokra (PC-kre, notebookokra) érvényes, méghozzá abban az esetben, ha ezeket a rendszereket megfelelő operációs rendszerrel vásárolták (Valamilyen üzleti Windows változattal). Egyéb megkötés nincs, vagyis bármely vállalati licenc modellben (Open, Open Value, Select, Enterprise Agreement (EA), Enterprise Agreement Subscription (EAS), Campus and Schools Agreement (CASA).) elérhető.

A Windows Thin PC egy SA előny. Akkor telepíthető, ha egy desktop a fenti licencek keretében rendelkezik SA-val és addig használható, amíg az SA érvényes. A szerződés lejártával a használat joga is lejár.

Vékonykliens operációs rendszer

Nem csak a hozzáférés módja, de a felhasználása is erőteljesen korlátozott. A létrehozott rendszeren futtathatók:

 • Biztonsági alkalmazások (pl. antivírus, harmadik gyártó tűzfala stb.)
 • Rendszerfelügyeleti alkalmazások
 • Terminal emulációs szoftverek (mainframe, Unix stb. rendszerekhez)
 • Remote Desktop és hasonló technológiák (ICA, PC over IP stb.)
 • Böngészők (nem csak Internet Explorer)
 • Média lejátszók
 • Azonnali üzenetküldő alkalmazások (Windows Live Messenger, Skype stb.)
 • Dokumentum nézegetők (Word Viewer, Adobe Reader stb.)
 • A fentiek futtatásához esetlegesen szükséges .NET Framework vagy Java Virtual Machine

Egyéb alkalmazások viszont nem! Licenc megkötések miatt nem futtatható helyben Microsoft Office vagy egyéb Office csomag, LOB alkalmazások, kliens-szerver alkalmazások stb. A Windows Thin PC feladata, hogy egy meglévő desktopból vékonyklienst varázsoljon. Egy vékonykliensen viszont nincsenek “helyi alkalmazások”. Egy ilyen környezet üzembe állításakor különösen hól jöhet az AppLocker, ami még véletlenül sem engedi a helyi alkalmazások futtatását.

Megint csak látni kell: a WinTPC a nagyvállalati “csináld magad” vékonykliens operációs rendszer. A Windows 7 alapoknak köszönhetően működik rajta a RemoteFX, a DirectAccess és a Bitlocker is, de a gyártó nem engedi, hogy más célra is használjuk: nem általános célú operációs rendszer, nem a Win 7 egy kikönnyített változata.

A létezése a cáfolat

A vékonykliens alapú rendszerek (Citrix, RD, VDI) kialakításánál az egyik fontos érvként gyakran elhangzik, hogy a vékonykliensek nem igényelnek felügyeletet – állapot nélküli gépek, s éppen ez az ilyen megoldások legnagyobb előnye. Az igazság az, hogy ilyet csak az állít, aki sohasem üzemeltetett vékonyklienseket, vagy tudatosan szeretne megtéveszteni másokat. A vékonykliensek felügyelete egyáltalán nem elhanyagolható dolog. Olyannyira nem, hogy a vékonykliens gyártók a saját rendszerfelügyeleti eszközeiket megkülönböztető képességként tűntetik fel. A Win TPC létezése maga a cáfolat arra, hogy vékonyklienseknél nincs szükség felügyeletre. Dehogy nincs! Az állapot nélküli gép egyáltalán nem jelenti azt, hogy konfiguráció nélküli gép, még kevésbé, hogy sohasem változó gép. A konfiguráció kialakítására, változtatására és követésére pedig rendszerfelügyeleti eszközökre van szükségünk. Itt pedig a Win TPC nagyon vonzó képességekkel rendelkezik.

5 Responses to Windows Thin PC – a nagyvállalati vékonykliens OS

 1. Szabó Zsolt says:

  A korai Thin PC-ről szóló (magyar nyelvű) cikkek úgy állították be ezt a terméket, hogy ez egy régebbi hardverekre optimalizált Win7 változat, de amikor az első tesztverziókat kipróbáltam, ez a meghatározás nekem valamiért nem stimmelt; egyszerűen a hardverigény nem volt (lényegesen) kisebb, mint a normál Win7-é. (Lehet, hogy jobban el kellett volna olvasni a licenszét? :-)) Viszont a fentiek tisztítottak valamit a képen. Lehet azt mondani, hogy ez a Microsoft köztes, átállást segítő terméke azoknak a vállalatoknak, akik a régebbi desktop rendszereikről az alkalmazás-virtualizáció felé tolják a helyi informatikai rendszerüket, viszont nincs forrásuk a teljes desktop géppark vékony kliensre cserélésére?

 2. lepenyet says:

  A Microsoft így is pozícionálja – mint ahogy azt tette a Windows Fundamentals for Legacy PC – esetén is, de személyesen ebben nem hiszek. Mégpedig azért nem, mert a desktop, mint informatikai architektúra modell, nem cserélhető le a vékonykliens modellre. Vannak jó felhasználási területei a desktop virtualizációnak (nem alkalmazás virtualizációnak), de a távoli elérési protokollt használó modellek szerintem nem tudják felváltani a PC-t.
  Az alkalmazás virtualizáció egy egészen más technológia.

 3. Kiss István says:

  Vékonykliens (THIN CLIENT) és a VDI van különbség, vagy mi a különbség?

  • lepenyet says:

   Igen van: a vékonykliens egy eszköz, amely egy cél operációs rendszert futtat, és feladata, hogy egy távoli asztalt vagy távoli alkalmazást biztosító infrastruktúrához csatlakozzon. A vékonykliens az a fizikai eszköz, amely a felhasználó előtt megjelenik és működik. Egy mini célszámítógép.

   A VDI ezzel ellentétben egy összetett kiszolgáló infrastruktúra (Virtual Desktop Infrastructure), amely azt biztosítja, hogy a vékonykliensek csatlakozhassanak egy virtuális gépben futó desktop operációs rendszerhez. Fizikai és néha virtuális szerverekből valamint szerver szoftverekből áll. Mindkét definíciót lehetne még cizellálni, de a lényeg benne van.

 4. Lamer says:

  Az office 2010 tökéletesen fut, de a 2013 csak hibásan fut.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: