XP-ről Windows 7-re. Miért is?

Már nem is egészen mostanában egy kolléga arra kért, hogy pár összeszedett gondolatot írjak, milyen kockázattal jár egy nagyobb informatikai szervezet számára a Windows XP-n való maradás, illetve milyen előnyöket jelenthet a Windows 7 bevezetése. Az írás elkészült, el is feledtem, aztán ma valahogy rátaláltam. Anonimizáltam, kissé felfrissítettem és gondoltam megosztom. Elsősorban nagyobb informatikai szervezeteket tartottam szem előtt, kisebb környezetekben vagy otthoni felhasználóknál az érvek egy része nem, vagy csak nehezen értelmezhető. Az érvrendszer tehát nem teljes körű. de ha valaki épp döntés előkészítő tanulmányt ír, hasznos lehet a számára.

A Windows XP-n maradás hátrányai, kockázatai:

Támogatás

 • A Windows XP egy, a kilencvenes évek végén tervezett, 2001-ben kiadott operációs rendszer. A kiterjesztett támogatása eredetileg 2011-ig szólt volna, amelyet a Microsoft meghosszabbított 2014-ig. Jelenleg a Windows XP ún. meghosszabbított támgatási periódusban van. Ez azt jelenti, hogy további funkciók fejlesztése nem várható, visszaportolás (egy új OS képesség visszamenőleges biztosítása a régi operációs rendszereken) pedig nem történik. A meghosszabbított támogatási időszakban felbukkanó tervezési hibákat (design bug), ingyenesen nem, csak egyedi árazás mellett javítja. Bár ez nem tűnhet komoly problémának, magyarországi viszonylatban is előfordult ilyen eset. Javítócsomagot a Microsoft nem jelentet meg, kizárólag biztonsági frissítéseket adunk ki a támogatási periódus végéig.
 • Az OEM Windows XP-k árusítása befejeződött, a hardver gyártók ma már csak Windows 7-tel árusítanak PC-ket. A Windows XP eszköz ellátottsága szűkül, a meglévő hardverekhez az eszközkezelő fejlesztés leállt, az új PC-khez a Windows XP eszközkezelők fejlesztése másodlagossá vált, vagy nem is történik meg.
 • Várható, hogy hamarosan megjelennek olyan alkalmazások, amelyek kihasználják a Windows 7 által nyújtott alkalmazás-fejlesztési környezetet, de épp emiatt, már nem lesznek futtathatók Windows XP-n. (Most mást ne említsek, ilyen alkalmazás az Internet Explorer 9 is!). A Windows XP-n maradás egyik veszélye, hogy nem lehet majd egy adott feladathoz, funkcióhoz a szoftvert rendszert választani, mert a szabványok a Windows XP-hez kötik a szervezetet.

Biztonság

 • A Windows XP tervezése jóval a Trustworthy Computing kezdeményezés előtt történt, az eredeti termék tervezése és fejlesztése során pedig még nem alkalmazták a Secure Development Lifecycle (SDL) módszertant. Emiatt a mai napig több sérülékenységet fedeznek fel a rendszerben, mint a későbbi operációs rendszerekben. Az SDL-nek köszönhetően ugyanakkor elvétve akad olyan sérülékenység, amely a Windows XP-ben nem, csak a Windows Vistában vagy Windows 7-ben található. Mindennek következtében a Windows XP naprakészen tartása és biztonságos üzemeltetése több erőfeszítést igényel, mint az újabb operációs rendszereké.
 • A beépített biztonsági eszközeit tekintve a Windows XP ma már nem tekinthető korszerűnek. Beépített kétirányú tűzfala például nincs, ezt csak harmadik gyártótól lehet fizetés ellenében beszerezni. Számos kernel szintű védelmi lehetőség ( Address space Layout randomization, service hardening stb.)* nem található meg benne, és nem is pótolható.
 • Egy Windows XP feleslegesen tartalmazhat olyan kódot a merevlemezen, amelyek nagy szervezetek nem használnak. Ilyen például a Windows Messenger (a Live Messenger elődje) vagy az Outlook Express, amely helyett többnyire a vállalati célra szánt Microsoft Office Outlook az elterjedt. Ezek a kódok szükségtelen addicionális karbantartást igényelnek.

Funkcionalitás

 • A Windows XP-ből számos funkció hiányzik, amelyek szükségesek lehetnek egy nagy szervezet rendszerének üzemeltetésekor, és csak harmadik gyártó megoldásával pótolhatók. Ilyen a merevlemez titkosítás, amely az elveszett vagy eltulajdonított mobil számítógépek adatvédelmét biztosítja.
 • A Windows XP számos olyan kiegészítő alkalmazást tartalmaz, amelyek nem eléggé funkció-gazdagok, ezért gyakran ingyenes vagy fizetős változattal pótolják (Merevlemez töredezettség-mentesítő, számológép, wifi- segédprogramok). Ezek az addicionális alkalmazások szükségtelenül drágítják az alap-image elkészítését és karbantartását, valamint az üzemelő rendszerek naprakészen tartását.
 • A Windows XP lemezképek függnek az ún. Hardware Abstraction Layer-től (HAL), ezért minden eltérő HAL-t igénylő rendszerhez külön-külön kell elkészíteni a szervezet által támogatható lemezképet. Többezres PC parknál – és itt ez a helyzet – ez jelentős többletköltséget eredményez.

Logisztika

 • A magyar informatikai szervezetek Infrastruktúra érettségi szintje desktop management területén többnyire „Basic”. Ez azt jelenti, hogy invesztíció nélkül a Windows 7 migrációt MA elkezdve valószínűsíthető, hogy körülbelül a XP támogatás lejáratának idejére lehetne a feladatot befejezni. A migráció halasztásával előfordulhat, hogy a teljes támogatás elvesztése után is még jelentős számú Windows XP működne a rendszerben. Ez a korábbi generációs Windowsokhoz képes azért nagy probléma, mert az elmúlt évtizedben mind a hálózatos, mind pedig a hálózatot nem használó malware támadások száma megsokszorozódott, így az esetleges védekezési költségek (proaktív illetve reaktív) is megnőttek.

A Windows 7 használatának előnyei:

Támogatás

 • A Windows  jelenleg az aktív támogatási periódusában van, de már közel két éve a piacon lévő operációs rendszer, világszinten a második legjelentősebb operációs rendszer.
 • A Windows 7 a leggyorsabban növekvő részesedésű rendszer, lényegében minden OEM gyártó kizárólag ilyen rendszerű PC-ket gyárt
 • A Windows 7 elfogadottsága magas, a bevezetési tapasztalatok rendkívül jók.

Biztonság

 • A Windows 7 teljes egészében a SDL fejlesztési elvek mellett tervezték és készítették, ezért minden szempontból a legbiztonságosabb operációs rendszernek mondható. Szignifikánsabb kevesebb javítás érkezett hozzá, mint a Windows XP-hez azonos életciklus-szakaszban.
 • A Windows 7-ben a legkorszerűbb szoftver-védelmi mechanizmusok is megtalálhatók (ASLR, DEP, service hardening)
 • A Windows 7 a ma ismert összes online és offline támadási módra tartalmaz védelmi eszközt. Beépített merevlemez-titkosítása van, kétirányú, házirendből szabályozható tűzfala van, beépített malware- védelmet kapott.

Funkcionalitás

 • A Windows 7 kernel fejlesztéseinek köszönhetően 20-25%-kal kevesebbet energiát használ fel az alatta futó PC, mint az történne a Windows XP esetén. Egy magyar pénzintézetben (2200 desktop) előzetes számításokat végeztek a várható megtakarításokat illetően, és azt találták, hogy a teljes átállás projektköltségét egy évi energia-megtakarítás már fedezi, a következő években pedig – pusztán ezzel a kimutatható költséggel – már nyereségbe fordul a beruházás.
 • A Windows  számos hatékonyságot növelő eszközt tartalmaz, amelyet nem kell külön beszerezni. Ilyen például a „Problem Step Recorder”, amellyel a felhasználók egyszerűen képesek hibabejelentést készíteni.
 • A Windows 7 számos olyan kernerfejlesztést tartalmaz, amely miatt alkalmasabb Virtuális Desktop környezetben való használatra. Optimalizálták az IO műveleteket így azonos storage-on több virtuális gépet futtathatunk.
 • A Windows 7 hardver-agnosztikus rendszer-lemezképet tartalmaz. Segítségével akár egyetlen lemezképpel le lehet fedni a legnagyobb informatikai hálózatokat is. A lemezképek utólag, offline is módosíthatók, betartva a biztonsági előírásokat. A lemezképeknek nem kell tartalmaznia eszközmeghajtókat, azokat a rendszer képes telepítés közben online forrásból letölteni. Mindemiatt Windows 7-tel sokkal könnyebb az ITIL fogalmai szerint ún. támogatható konfigurációt (supported configuration) készíteni és fenntartani.
 • A Windows 7 hatékonyabban képes dolgozni távoli, kis sávszélességű vonalakon, mint azt a Windows XP tesz. Ez köszönhető egyrészt az új SMB 2.0-ás, optimalizált hálózati protokollnak, továbbá a Windows 7 beépített cache funkcióinak. Mindez lehetővé teszi, hogy bérelt vonalak bővítését lehessen elhalasztani vagy elhagyni, illetve ugyanazt az infrastruktúrát kevesebb szerverrel üzemeltetni.
 • A Windows 7 Enterprise és Ultimate változatai rendelkeznek DirectAccess képességgel. Ez lehetővé teszi, hogy a tartományi tag Windows 7 állandó jelleggel kapcsolatot tartson a vállalati rendszerrel. A módszer nem csak a VPN szoftverek szükségességét eliminálja nagy részben, hanem jó felügyeletet biztosít a belső IT berkeket elhagyó gépek számára, amelye állandóan képesek frissíteni antimalware adatbázisaikat, letölthetik a biztonsági frissítéseket stb..

Uppsz! Az eredeti szövegben az szerepelt, hogy a Windows XP nem tartalmaz Data Execution Prevention-t. (DEP). Ez nem pontos. Az RTM termék valóban nem, de az SP2 óta ez a képesség a rendszer része. Mivel a mai gépek túlnyomó része SP3-on fut, ezért a DEP hiánya nem állja meg a helyét.

26 Responses to XP-ről Windows 7-re. Miért is?

 1. Arpad Balla says:

  A gondolatom cikk tartalmától függetlenül az, hogy a Windows 7 futtatásához egy elég erős gép kell, sőt még az erős gépeken is be tud lassulni. Kisebb vállalatokkal találkozom, ők nem mindig tehetik meg, hogy olyan gépeket használjanak, amin a Win 7 szépen megy..sőt.
  Ezért szerintem egy átlagos cégnek MÉG nem éri meg az átállás, 1-2 évig még nyugodtan és biztonságosan használhatják az eddigi rendszert.

  • lepenyet says:

   Hogy érzed, milyen paraméterekkel kell rendelkeznie egy gépnek, hogy a Windows 7 már jól fusson rajta?

   • Azt, hogy milyen konfiguráción fut szépen, nem tudom megmondani.
    Azt viszont, hogy milyenen még nem megy, azt igen.
    Egy kicsit elnyújtott lesz a válasz, elnézést érte, megpróbálom érzékeltetni a dolgot.
    Az én gépem egy kb. 3 éves alaplapú gép, Celeron 2.7-es processzorral, 1,5 GB memóriával és 160 GB-s HDD-vel. A VGA egy 128 megás kis lap, nem erős.
    Ezen még az Access-t is úgy kezeltem, hogy mikor importáltam egy táblát fél percig kellett várnom a tallózásra. Iszonyatosan lassú volt, csak a lustaság miatt nem raktam vissza rá az XP-t. (amit azóta már megtettem).
    Az iskolánkban az egyik termben dual processzoros gépeket használunk, 2 GB RAM-mal, ott már szépen fut..de hát ott 3 évenként cserélik a gépeket (ha van rá lehetőség, de ez mindig egy teremben történik).
    Van egy olyan termünk ahol már teljesen leamortizálódott a gépállomány, már érettségizni sem lehetett rajta..így van egy termünk, ami teljesen üres gépek hiányában. Mert nincs pénz új gépekre. (tehát az a gép már az XP-t sem tudja fogadni)
    A barátaimtól is úgy hallom, – dual processzoros gépük van, 2-3-4 GB-os RAM-mal és elég jó grafikus kártyával- hogy gondolkoznak az XP-n. Ők játékra használják, de nem elégedettek vele. Nem kézenfogható az indok, de van egy olyan érzete az embernek a WIndows 7 alatt, mintha lenne valami visszafolytás benne.
    Tehát, hogy milyen rendszeren fut szépen, nem tudok rá egyértelmű választ adni.
    Amit az iskolában látok irodai felhasználásra, az a fentebb említett konfiguráció, dual processzorral és 2 GB RAM-mal.

 2. SkullJoe says:

  A Windows 7-nél szarabb, bugosabb, lassabb, nagyobb és ocsmányabb operációs rendszernek álcázott trójai kémprogram nem létezik a föld kerekségen.

  • vem says:

   A cikk minőségéhez méltó, érvelést és forrásokkal megtámogatott cáfolatot várnánk, mert ez így a pusztába kiáltott szó.

   Szerintem jól sikerült rendszer, otthoni gépemen az átálláskor sokkal könnyebb volt minden és azonnal nyereségként éltem meg a váltást, nem úgy mint Windows 98-ról XP-re váltani. Ott bizony az elején voltak vele problémáim (driverek, memóriaigény, kompatibilitás stb.). A pokolba kívántuk a “csicsás” grafikájával meg hogy nem hozott semmi forradalmit és borult a driver ill. alkalmazás kompatibilitása, aztán a szervízcsomagok javításai után mégis meddig jó volt…

   Itt a driverek a Vista óta készültek hozzá, a memóriaigénye nem nőtt számottevően (Aero-t nem használok), gyors és stabil a rendszer és a kompatibilitással sem volt gondom, az új funkciók pedig jól jöttek (mint pl. hangerővezérlés alkalmazásonként vagy az automatikus driver keresés). A Windows 7 már megjelenésekor is jól használható volt, korszerű és átgondolt rendszer.

  • 1972 óta néhány opsys megfordult a kezem alatt. @SkullJoe: Melyik opsys-t tartod Te elfogadhatónak? Netán csak arról van szó, hogy rossz helyen írtad meg sommás véleményed? Kérlek, támaszd alá tényekkel, amit mondtál!

  • SRobiZ says:

   Nem pentium 2esen kellene futtatni és akkor nem lenne lassú :). Én Win7et használok a megjelent bétája óta. Nem bírtam sehogy kikényszeríteni belőle egy kék halált sem. Pedig szoktam alkotni a gépemen. :). Egy avast! Free-vel felvértezve megy már lassan másfél éve és még mindig úgy indul, mintha most tettem volna fel. XP-t annó 2-3 havonta újratelepítettem.
   Kellemesen csalódtam a Microsoftban.

   • “Nem pentium 2esen kellene futtatni[…]”
    Ez egy kicsit fura megjegyzés. Mindenki azon futtatja, amin tudja. Ha lenne csúcskategóriás gépem, akkor pl én se a 3-4 éves gépemen futtatnék XP-t 🙂 A lehetőségek korlátozottak, és ezen a gépem nem megy jól a WIn 7…
    Nem tudom kinek szólt ez a p2-es komment, de magam részéről egy kicsit furcsának tartom.

    Egyébként én is elismerem a Win7-et, jó rendszer, de kell alá gép.

   • Kelemen Csaba says:

    Ha küldenél egy új, jó gépet, akkor azon is szívesen kipróbálom. A P4-en én is néhány havonta frissítem az xp-t, de már háromszor neki futottam, hogy áttérek az új Winre, de mindig visszaraktam a jó öreg Xp-t. Nem tudom megszokni azt a nőies összekevert logikával kialakított rendszert. Az xp-n egy kattintással, bármit elérek a tálcáról. Nem kell keresgélni,hogy mit honnan tudok megközelíteni, és mivé lett átnevezve egy-egy alkalmazás.
    Vagy talán csak én nem értem még az új rendszer egyszerűségét?

 3. A “Problem Step Recorder” helyett a “Screenrecorder”/”Windows Media Encoder”-t használom nem w7-es gépekre (http://technet.microsoft.com/en-us/magazine/2009.03.utilityspotlight2.aspx)

 4. Orcinus says:

  Sokat emelne a cikk értékén ha egy nem M§ rendszermérnök is megerősítené…

  • lepenyet says:

   Melyik részét erősítse meg független forrás?

  • Melyi papíromat keressem elő? A gépészmérnöki diplomámtól kezdve a nyugdíjazásomig eltelt 32 év alatt azért bőven adtak/szereztem papírt olyan cégektől is, akik már sehol nincsenek, olyanig, amelyet több, mint 100 éve alapítottak.
   Engem “csak” elismert a Microsoft is.
   De nem ez a lényeg. Ez a cikk nagyon visszafogottan részletezi a windows 7 előnyeit.

 5. sony88 says:

  Nah nekem van egy DELL 1501 2007ben kiadott gepen,eddig 08kaptam-vettem mind1,nah szoval 1x volt XP ujrarakva rajta kb 3,5 evig huzta ( megjegyzem en securitys cuccokal foglalkozom pl:HIPS,kernel debigger,firewallok…stb)es eles gepen nem virtualison szoval ahhoz kepest le a kalappal a XP elott 😀
  Namost 7 meg nincs 1hete a gepemen…de eddig elmegy:)
  Kovi:AMD tl-52 1,6ghz, 2GB ddr2 667mhz ram, ati xpress 1150 int vga ( -128mb ram )
  80GB stat h.d.d
  ami nemtetszik az a 11gb helyfoglalasa…ami dolgozom hogy leszoktassam a zabalasrol
  Nincs Winupdate ha XP sem hasznaltam es magam tettem tonkre semmi fereg akkor erre meg minek ha annyira jo 😀
  Indexelo ugy tokreteve hogy meg a kereso sem mukodik 😀
  volumeshadow driver veletlen meghot ( veletlen-direkt )nincs arnyekmasolat eddig sem kellet XP erre meg 11GB nem is erdemli meg…AERO off..ha kell akkor inkabb Warcraftozok ;D
  Minden serviz ami nem a gep bisztonsagat vagy stabilitasat szolgalja kilove 🙂
  ( media player servize meg halozati megosztasa ….minek is>?…magamnak halagtom a zenet nem a szomszednak)
  3d destdop managger off – bocsesz effeketk nelkul is megvagyok
  majd egyszer irok egy pontos osszehasonlitast ha nagyon unatkozom addigis:

  XP:LUA-van,csokkentett kori felhasznalo van mind2 OS-ben ez nemuj
  DEP:ezisvolt XP megjegyzem alapallapotban nemer semmit csak ha kiterjeszted a vedelmet mindenre akkor keygenekre felizgul meg a Counter-strikera
  ALSR:van ra program WHEN TRUST neven fut es ugyanazt csinalja mint a Vista/7
  UAC:Smart UAC neven elerheto es ezis majdnem hasonlo funkcio latel mint nagytestvere
  Service hanlering:nah ezt nemtudtam megoldani de aki nagyon izgul emiatt egy HIPS is megteszi
  Superfetch:ma bocsanat de en szemely szerint nemmindig ugynaazt csinalom es mivan ha melletolt?Akkor egy tonna zenet bepufferol es?Erdekes ha kikapcsolom akkor is gyorstaraz a gep es kb XP van,ez nem egy eletbevago dolog

  Zaras:HA SUMCHERT beultetjuk egy Trabantba es egy Ferrari Spiderba akkor mi lesz a kulombseg?Semmi.Mert a Trabantot arra terveztek hogy tabant legyen meg Sumitol sem megy gyorsabban…
  Dehat hiaba rakod fel egy vacak gepre az Uj OS attol meg a gep vacak marad es max a gatyad is ramegy Sumi karbantartasara ^_^

 6. hron84 says:

  “A Windows XP lemezképek függnek az ún. Hardware Abstraction Layer-től (HAL), ezért minden eltérő HAL-t igénylő rendszerhez külön-külön kell elkészíteni a szervezet által támogatható lemezképet. Többezres PC parknál – és itt ez a helyzet – ez jelentős többletköltséget eredményez.”

  Ez így, ebben a formában nem áll meg, főleg azért, mert egy ekkora PC parknál már van RIS vagy WDS szolgáltatás, mely automatikus telepítést tesz lehetövé, A Group Policy segítségével a gépre telepítendö szoftverek automatikusan feltelepülnek.
  Amennyiben ilyen megoldás nincs a rendszerben, akkor is rendelkezésre áll a sysprep eszköz, melynek segítségével a lemezkép HAL-függetlenné tehetö.

  “A Windows 7 a ma ismert összes online és offline támadási módra tartalmaz védelmi eszközt. ”

  Bár malware-keresö van benne, víruskeresö azonban nincs, vagyis a Microsoft Security Essentials termék alapértelmezetten nem települ. Emiatt ez a mondat is átgondolandó.

 7. lepenyet says:

  A sysprep önmagában nem teszi HAL függetlenné a lemezképet. Trükközni persze lehet (http://www.myitforum.com/articles/15/view.asp?id=8997), de vannak komoly korlátok is: http://support.microsoft.com/kb/309283/en-us
  Nagy mennyiségű gépnél egyszerűen kisebb költséggel jár a több lemezkép fenntartása, mint az egységesítési törekvések támogatása. (Amit mellesleg a Microsoft sem támogat.)

 8. Mónica says:

  Nem vagyok megelégedve a windows 7 rendszerrel állandóan ujra inditgat a gépem amióta ez a rendszer van rajt :// valaki tudna segíteni mi lehet az oka??? 🙂 köszönöm

 9. Mónica Kiss says:

  Tudna valaki segíteni? win7 redszerről lehet-e xp re váltani? ha igen hogy? segitségeteket köszönöm..:)

 10. SzJa says:

  Érdekes ez a teljesítmény mizéria! Gyanús, hogy a windows-ok a gyorsabb processzorokon lelassítják magukat!

 11. SzJa says:

  Akkor gyanús, hogy a gyorsabb processzorok nem is olyan gyorsak… 🙂

 12. SzJa says:

  A lényeg, hogy az XP a folyamatos toldozás-foltozás eredményeképpen, minden frissítést feltelepítve rá, ugyanazon a hardveren lassabb mint a 7-es. Viszont frissítések nélkül meg nem célszerű használni. De most már a 7-esre is annyi frissítést adtak ki, hogy az már kezd bosszantó lenni. Saját tapasztalatom egy viszonylag régi notebookkal kapcsolatban, hogy a 7-es érezhetően gyorsabban futott rajta, mint az XP. Ráadásul az XP-s driverekkel is voltak problémák! Akarom mondani nem voltak, mivel driverek sem voltak… Új gép esetén az XP-t nyugodt szívvel elfelejthetjük. A világ továbbment…

 13. SzJa says:

  Monica Kiss: Az újraindulások mögött vírust, vagy hardverhibát keresnék, de persze rossz driver is okozhatja! Ha csak úgy “takk”-ra újraindul, az inkább hardver-driver gond lehet. Ha szépen leáll kérés nélkül az valami állatka.

 14. Attila says:

  Én majdnem 1 éve vetem életem első elfogadható technikai szinvonalú használt gépét egy Fuj-Icu Szívmeg Eskimo mobile v5535 laptopot 1,8-Gigaherc proci és a ramja is csak 1-gigával issza a biteket. 256-mega video. Vettem hozá 32-bites 7-eske Home prémiumot. telepítés után recseget a hangja és nemvolt aero amíg nemtöltöttem le a Fusi honlapjáról gyári drivereket, pedig a 7-eske nemlátott hibát aban amit ő rakott fel. Azóta a hang szépen szól , az aero témák is bejönek de ha videót néztem átváltot egyszerü témára néha aztán utána meg vissza ,ez elég idegesítő ezért inkább nemis használom az aero-témákat . Néha kicsit ideiglenesen belasull a gép de ien kevés ram melett ez szerintem nem vészes. majdnem egy év alatt 2 alkalomal sikerült lefagyasztanom a gépet , pedig minden nap lógok vele a neten. Ha nem fontos az aero és nem játékra kell a gép akkor én merem ajánlani a win7-et 1-giga ramos géptől is, mert talán az xp egy kicsit gyorsabb lehetne (nemtudom sosem raktam rá) de én a 7-et sokal stabilabnak tartom, (sőt, ojan érzésem van hogy nemis kell soha ujratelepíteni) . Viszont frissen telepítet állapotában, okozhat csalódást , mert sajnos rengeteg biztonsági kérdést tett fel főleg netezés közben akkoriban, útáltam hogy mindig kérdez vagy figyelmeztet valamire és nemunja meg ,ez nagyon idegesítő, de csak bekell áligatni a biztonsági szintet egyébb értesítéseket, tálcát stb. (már nemigazán emlékszek rá miket babráltam) és máris kezesbárány lessz a 7-eske. Az biztos hogy több erőforás kell neki de kékhalált nemlátsz többé. Mivel úgy hallotam hogy bizonyos pogramokat és a játékokat nemkezeli vagy nem ojan jól mint az xp (nekem need for speed most wanted minimális grafikai beálításal szépen fut) biztos sokmindenkinek még mindig jobb az xp melett maradni, énis vígan ellenék az xp-vel is de szerintem akkor lene gondom a vírusokal is, így meg sosem volt , letöltöm a frisítéseket eben volt vírusírtó is. Ezért összeségében nembánom hogy megvettem a 7-et. Én jogtiszta oprendszert akartam de nemvagyok tehetős ezért mielőtt megvettem , kipróbáltam az ingyenes Ubunutu linuxot is, netezni nem volna rossz, mert van bene minden ami kell de nemkezelte jól a mobilnetet ,hol volt hol nemvolt . lehet hoza még úgy a sors hogy Linux párti leszek, de egy ideig biztos nem .

  • Kelemen Csaba says:

   Nem tudom Te merre jársz a Win 7-el, de én az xp-t mindenkém program és vírus irtó nélkül használom immár 7. éve. Néhány havonta szoktam átfuttatni több víruskeresőt. Eddig összesen 2 db gyanús féreg volt a gépemen. Azt hiszem ez nekem elegendő ahhoz, hogy kitartsak e régi, jó szokásom mellett.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: