TechReady14 – (megkésett) élménybeszámoló – 3

A vasárnap napirendje viszonylag egyszerű volt: abban a hotelben, amelyben laktam, ott is a 35-ik emeleten “Optimized Desktop TSP Summit” napot tartottak nekünk. Mi az Optimized Desktop TSP? A TSP annyit tesz: “Technical Solution Professional”, magyarra fordítva rendszermérnök, és ez a titulusom. Az “Optimized Desktop” (vagy rövidítve OD) pedig arra utal, hogy, mint rendszermérnök, mely technológiai területen dolgozom. Az OD TSP foglalkozik a Windows Desktop operációs rendszerrel, annak mindenféle változatával, a köré tartozó rendszerfelügyelettel, az alkalmazás és desktop virtualizációval, a távoli asztal szolgáltatással és persze a virtuális desktop rendszerekkel (VDI). A Windows új verziójával még kapunk egy szép új feladatot: a Windows táblagépekhez is érteni kell. (Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az olyan kis leányvállalaknál, mint a miénk, nincs elég erőforrás sok rendszermérnökre, így aztán hozzám tartoznak még az adatközpontok, a szerverek, a szerver virtualizáció és a rendszerfelügyelet is. Nagyobb országokban ezekért a témákért külön Datacenter TSP-k  felelnek.)

Szóval OD TSP esemény. Fent a 35-ik emeleten szédületes a kilátás, készítettem is gyorsan egy videót, mert még egy panoráma kép sem adja vissza a látványt. A háttérzajokból hallható, hogy épp reggelizik a társaság. Kaptunk még egy meglepetést is, egy laptop táskát, ami mellesleg nekem a legjobbkor jött, amúgy is elhasználtam már a három évvel korábban kapott hasonló darabot.

Ez még nem a TechReady, de már itt a termékért felelős programozó és marketing csapat teljes vezetősége. Ők tartják az előadásokat, amelyek megint csak nem teljesen olyanok, mint a TechReady-n. Sokkal interaktívabb. Rengeteg a kérdés- főleg az amerikaiak kérdeznek. Ez is jellemző: amíg nálunk az iskola meg a társadalom módszeresen arra tanít, hogy ne kérdezz, mert az azt jelenti “hülye vagy és nem érted”, az amerikaiakat arra kondícionálják, hogy kérdezzenek minél többet, abból látszik, hogy gondolkodnak és igyekeznek megérteni az elhangzottakat. Ezt van, aki túlzásba is viszi, ami megakasztja az előadást, de itt mindenki türelmes, a lényeg, hogy átmenjen az tudás a fejekbe.

Az előadások vegyesen tartalmaznak technológiai, piacelemzési, kereskedelem-technikai témákat. Ez nem csoda: a TSP az az ember, aki műszaki szempontból válaszolni tud arra a kérdésre: miért a Microsoft megoldását válasszuk? Vagyis: miért Windows és nem Linux desktop? Miért Configuration Manager és nem Zenworks? – és múszaki vonalon: miért vékonykliens és nem PC? Vagy éppen fordítva: miért PC és nem más? stb. Persze leegyszerűsítem a TSP feladatait, de annyiban mégis igaz, hogy nálunk a rendszermérnökök nem kizárólag csak a technológiai szempontból rájuk bízott terméket ismerik. Ismerniük kell a konkurenciát, a piaci trendeket, a várható fejlődési irányokat, a kedvező és kedvezőtlen tanácsadói elemzéseket, költségelemzéseket, egyes architektúrák előnyeit és hátrányait stb. stb. Izgalmas, legalábbis én nagyon szeretem. Visszatérve a nap eseményeihez: a Windows 8-ról gyakorlatilag nem tudtunk meg semmi újat, még azt sem tudtuk meg, hogy mikor fogjuk megtudni az újdonságokat (ez most már ismert: feb. 29.) Volt is ezzel kapcsolatban felzúdulás, pedig a dolog érthető. Leegyszerűsítve a vállalat két részből áll: akik előállítják a terméket, és akik eladják. Bár korábban a két csapat között alig húztak határt információmegosztás szempontjából, mostanra kiderült, hogy ez nem jó modell. Ha a terméket tervezők és előállítók nem készítenek világos kommunikációs tervet, akkor az “eladók” rosszul, rossz hangsúlyokkal, pontatlanul, de legalábbis nem hatékonyan és egységesen adják tovább ezt az ügyfeleknek. Vagyis mindenki, aki nem készíti a terméket, az “fogyasztja”, és ez még akkor is igaz, ha a fogyasztók közül néhányan történetesen a Microsoftnál dolgoznak. Így aztán egy új  világ érkezett el: vannak és lesznek nyilvános próbaverzióink – nem úgy, mint az Apple-nek, amely még csak azt sem közli, min dolgozik – ugyanakkor ezeket a próbaverziókat nyilvános megjelenésük előtt a készítők minden fogyasztóval szemben bizalmasan kezelik. És ha belegondolok ez nem tragédia: ha a Windows 7 ütemezéséből indunk ki, akkor az első információk és kipróbálható példányok majd egy évvel a tényleges megjelenés előtt már elérhetők voltak. Ha ez most is így van, akkor az idő bőven elég, hogy mindent meg lehessen ismerni, meg lehessen tanulni.

Az ilyen találkozó abból a szempontból zseniális, hogy gyakran élénk vita alakul ki egy-egy téma körül. Ugyanazt a munkát végezzük a világ különböző pontjain. És mivel máshol végezzük, más kultúrkörben, más gazdasági környezetben, egy kicsit mindenki másképp végzi el azt, amit végső soron stratégiaként nekünk kitaláltak. Van, ahol a lopott szoftver a gond, máshol az Apple-lel vagy Google-lel való verseny. Egy ilyen beszélgetésen hamar kiderül, hogy egyik vagy másik csapat mit talált ki egy adott helyzetben – ebből azután sokat lehet tanulni. És végső soron ezért jöttünk össze Smile. No, meg persze azért, hogy megismerjük azokat, akik az év során hírlevelekkel, távelőadásokkal segítik a munkánkat. llyenkor lehet kérni. Mi például “Windows to Go” USB meghajtókat kértünk – és kaptunk rá ígéretet is, hogy kapunk (Három nap múlva meg is jöttek. Az ígéret szép szó, meg is tartották.)

Ez a kis bemelegítő előadás-sorozat este fél hatig tartott. Gyorsan ledobtam az újonnan megszerzett táskát a szállodai szobában, aztán a kollégákkal átmentünk a vasárnap esti “Welcome party”-ra. A Techready egy rég bejáratott koreográfia szerint zajlik, ennek első lépése a regisztráció vasárnap déutántól hétfő délelőttig, illetve egy bemelegítő buli szintén vasárnap este. A regisztráció során kapunk egy kártyát egy nyakban hordható kis táskával. Ezt a konferencia minden épületében és helyiségében hordani kell. Akin nem látják, attól kérik a kártyát. Rend a lelke mindennek. A kék szín sem véletlen. A színkódok a szerepeket jelzik. Más kártya színe van a résztvevőknek, az előadóknak, a szervezőknek stb. Ezekkel a kártyákkal regisztrálunk egy-egy előadásra. A regisztráció során a pultnál kaptunk még egy kis zöld szatyrot, meg egy flaskát, amibe hideg italt lehet tölteni. A nyakba akasztható kistáskában még találunk egy részletes térképet az összes épület összes emeletéről és a termek elhelyezkedéséről, meg a programok időpontjáról. Régi motorosoknak nem sok újdonság, de az első alkalmakkor még elő-elő vettem, hasznos holmi.

A “Welcome party” egy állófogadás, finom ételekkel, némi közös programmal, meg sok-sok játékkal. Lehet csocsózni, snookerezni stb. Étel-ital ingyenes, van sör, bor, üdítők, persze. Az ilyen esték arra jók, hogy mindenféle konyha mindenféle apróságait végig lehessen kóstolni. Mi is ezt tettük, amit lehetett kipróbáltunk. A rendezvény eltartott vagy 11-ig. A flaskából ígértem, hogy viszek haza hármat, mindegyik gyerkőcnek. A party végére össze is szedtem még kettőt. Feladat kipipálva. Smile Hazakeveredtünk, aztán eltettük magunkat másnapra. Hétfőtől előadások.

Advertisements

2 Responses to TechReady14 – (megkésett) élménybeszámoló – 3

  1. snefi says:

    Hello

    Hol maradnak a jo kis Hyper-v osszehasonlitasok? 🙂 Egy jo kis 2012 -es Hyper-v melyviz? 🙂 Lesz ugye? 🙂

    • lepenyet says:

      Meggondolom. Sokkal nehezebb a helyzet (már, ami az összehasonlítás módszerének meghatározását illeti) mint pár évvel ezelőtt. De ki tudja? Lehet, hogy megérné. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: