Hogyhogy csak érintésre?

Ebben a webnaplóban többnyire a véleményemet vagy a gondolataimat írom meg, talán nem is emlékszem, hogy kérdéssel fejeztem volna be valamit. Most ez is elérkezett. Komolyan nem értem! A Windows 8 megjelenése óta az egyik általános és vissza-vissza térő panasz, hogy érintésre optimalizálták a fejlesztők a felhasználói felületet, de egér használatára nem. (és ezért a Microsoft a vesztébe rohan, itt az újabb Vista fiaskó stb. stb.)

Most komolyan: aki ezt mondja, használta már a Windows 8-at mondjuk egy hónapon át csak egérrel és billentyűzettel?  Én használtam, és épp ezért mondom, hogy nem értem. Az világos, hogy a metró felület jók kezelhető érintéssel. De miért nem kezelhető jól egérrel? És a Windows 8 desktop felülete miért nem kezelhető jól egérrel?

Mielőtt trollok tömkelegét kellene elhessegetnem, még egyszer a kérdés: miért nem kezelőhető jól egérrel a Windows 8 Metro felülete?

Advertisements

6 Responses to Hogyhogy csak érintésre?

 1. version says:

  a metros programok nem kezelhetok egerrel, legalabbis egy resze, mivel erintesre lesz optimizalva, pl egy urhajos jatekban a bal oldalon iranyithatunk , jobb oldalon lohetunk a feluletet nyomkodva, egerrel ez bajosan kivitelezheto , billentyuzettel esetleg, de az sem lesz az igazi

 2. lepenyet says:

  A játékok tipikusan egyáltalán nem követik a Metro design elveket. A játék felület tervezése tehát teljesen egészében a játék gyártójától függ, nem a Microsofttól. A játékoknál korábban is gyakori volt az egyedi kezelőeszköz (kormány, joysitck stb.) Megnéztem ugyanakkor a “Cut the Rope”-ot. Simán megy egérrel. Szóval szerintem azért, mert egy metro dizájn elveket nem követő, nem Microsoft játékot nem úgy terveztek, hogy egérrel is működjön, szóval ezért szerintem meredek kijelenteki, hogy “a metrós programok nem kezelhetők egérrel”. Vagy nem?

 3. Pingback: Akárhogy is, de a Windows 8-as tablet egy Windows! | Defrustrator-o-matic, avagy mindennapi puffogásaim

 4. Seal says:

  A Halo és az Unreal is lesz Metro felületen, szóval nemhogy egérrel, de xbox controlertől kedzve mindennel fognak működni. Aki csak érintőre optimalizálja a programját az magára vessen.

 5. Feri says:

  Lehet kezelni, de nem ergonomikus. A klasszikus desktophoz képest szinte minden funkció több egérmozgással és több kattintással érhető el.

  Ott vannak például a menük, amik eddig a start menüből vagy akár a desktopról voltak elérhetők, most a tipikus érintőképernyős oldalról behúzással érhető el, ami egérrel egyáltalán nem kényelmes.

  A következő (nagyon) fájó pont a helyi menü (jobbklikk) kinyírása, amit szintén az érintőképernyőkhöz kitalált változattal cseréltek fel, ennek az eredménye szintén lényegesen több egérmozgás.

  A harmadik (számomra legzavaróbb) a “windows”, tehát az ablakok kínyírása. Munka közben gyakran futtatok akár tucatnyi alkalmazást is, és ezek között adatokat mozgatok. Ez a metro felületen nem lehetséges, csak állandó ablakváltásokkal, ami megengedhetetlenül lelassítja a munkát és az adatok áttekintését is megnehezíti a sok megszakítás (váltogatás)

  Ezek az otthoni felhasználás során mellékes dolgok de munkakörnyezetben nagyon lerontják a termelékenységet, és még fárasztóbbá teszik a kéz számára amúgy is nagyon megterhelő egerezést.

  Szóval lehet érveket felhozni a metro és a win8 mellett, de véleményem szerint a klasszikus desktopot hagyni kellett volna, a metro elfért volna a háttérben, az aktív desktop helyett. Ettől még az összes újdonság működhetne, + megmaradt volna a kényelmes (és nem utolsó sorban: megszokott) használat. Ha így lenne, szerintem mindenki imádná a win8-at. Én is. De így sajnos useless, legalábbis munkára.

  • lepenyet says:

   A korábbi start menüt nem a gombsáv váltotta fel.
   Jobb egérgomb és helyi menü továbbra is van a modern felületen is
   Egyszerre több modern alkalmazás is a képernyőn lehet. (Snap view). Sőt akár négy-öt alkalmazás kontrollja is a képernyőn lehet. Pl.: Bal sávon egy chat ablak, a képernyő elsődleges területén egy böngésző, a megosztás gomb segítségével egy mail kliens, a háttérben futó zenelejátszó hangerő szabályozója és mondjuk egy letöltődő alkalmazásról egy értesítés.
   Bizonyos tevékenységek kifejezetten kevesebb kattintást igényelnek. Ilyen például a keresés és a megosztás.

   Egyébként valóban: a modern felület nem elsősorban tartalomelőállításra való (habár most épp arról a felületről írok). De ezt nem is állítja senki. Azt viszont állítom, hogy HA valaki bármilyen okból modern felületet használ, akkor az ÉPPOLYAN jól kezelhető egérrel, mint ha egy desktopos alkalmazást kellene használnia.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: