Windows 8 érintőképernyő nélkül – 3

Ez a cikksorozat a Windows 8 desktop operációs rendszer azon új képességeit veszi számba, amelyek nem a felhasználói felülettel kapcsolatosak, illetve használatukhoz nem szükséges érintőképernyő. Az első bejegyzésben tisztáztuk a a legfontosabb igényeket és szegmentáltuk a felhasználókat, emellett sorra vettük a Windows 8 válaszidejét javító és a felhasználói kényelmet szolgáló funkcióit. A második részben a megbízhatóság, és a biztonság került terítékre. A most következő cikk a hosszú üzemidő és a kompatibilitás témakörével foglalkozik.

A hosszú üzemidő érdekében

A hosszú üzemidő természetesen elsősorban a hordozható gépeket érdekli, van azonban egy olyan – nem az energiagazdálkodással kapcsolatos – képesség a Windows 8-ban, amely fontos változást hoz a desktop gépeknél is. A Windows operációs rendszerek hosszú ideje a Windows Update szolgáltatásról kapják a biztonsági és egyéb szoftver frissítéseiket. A Windows csapat elemezte, milyen frissítési stratégiát választanak az emberek, és igyekezett megoldani azt a dilemmát, hogy minél hamarabb eljussanak a felhasználókhoz a frissítések, miközben minél kevésbé kelljen beavatkozni a mindennapi munka menetébe, tehát minél kevesebbszer kelljen újraindítani a rendszert. Az eredmény egy, a korábbinál szofisztikáltabb algoritmus: a Windows 8 összegyűjti a frissítések utáni újraindításokat, ha azok nem biztonsági frissítések (vagyis: elvégzi a frissítést, de nem kér újraindítást). A biztonsági frissítések telepítése után 3 napot ad az újraindítás elvégzéséhez, amely összeköthető lekapcsolással és újraindítással is. Végső soron a megoldás a felhasználót kevésbé zaklatja, ezért hosszabb üzemidő érzete támad.

Persze az igazi üzemidő hosszabbítás mégiscsak az energia-gazdálkodással kapcsolatos. A Windows minden komponensét alapos felülvizsgálatnak vetették alá, hogy a lehető legtakarékosabban bánjon a rendelkezésre álló energiával. Az új Windows stílusú alkalmazások – ha nem használják őket – automatikusan hibernált állapotba kerülnek, kivéve, ha háttérfeladatot kell futtatniuk (pl. zenét játszanak). Ezzel elérhető, hogy csak az az alkalmaz fogyaszt áramot, amely éppen előtérben tartózkodik. Ebből következik, hogy a környezetvédelem iránt érzékeny vállalatok/szervezetek számára érdemes lesz minél több Windows stílusú alkalmazást használni. (Nem, nem viccelek!).

Már a Windows 7 is képes volt a CPU magokat alvó állapotba rakni, amely szép energia-megtakarítást eredményezett, a Windows 8 azonban ezt a lehetőséget sokkal agresszívebben használja. Az "Idle higiéniának" nevezett technológia a korábbi, maximálisan 15,6 ms helyett jóval hosszabb, 100-300 ms alvó állapotokat is használ. Connected Standby módban még ennél is hosszabb, akár több tíz másodperc is lehet a CPU alvó állapot.

Talán még ennél is fontosabb változás hogy a Windows 8-ban bemutatkozik egy új eszköz energia-gazdálkodási keretrendszer (device power framework), amely lehetővé teszi, hogy a hardver perifériák és komponensek informálhassák a rendszert az energiagazdálkodási képességeikről. Így minden belső és külső eszköz csatlakozhat a gépen működő energia-sémához.

Az energia-takarékosság a rendszer egészének újragondolására késztette a fejlesztőket. A gyors indulás/leállás/újraindulás/hibernálás nem csak kényelmes, hanem egyúttal hosszabbítja a hasznos üzemidőt. Optimalizálták a grafikus alrendszert, kifejezetten a mobil használatra csiszolták a Windows Defendert, hogy minél kevésbé befolyásolja a teljesítményt, mivel tudták, hogy táblagépek esetén minden felesleges CPU ciklus vagy IO művelet a akkumulátor élettartamát csökkenti. Már az IE9-nél is fontos fejlesztési szempont volt a hatékony energiafelhasználás. Egy Internet böngészőnek nem csak gyorsnak kell lennie, de takarékoskodnia kell az energiával is. Mérnöki szempontból ez két, egymásnak ellentmondó igény, tehát nemigen várható ideális eredmény, sokkal inkább ideális kompromiszum.

A korábban emlegetett gazdaságos memória-használat lehetővé teszi, hogy kisebb konfigurációjú eszközök jelenhessenek meg: kevesebb memória-igény, tehát kevesebb fizikia memóra, tehát kevesebb chip, tehát kevesebb fogyasztó, tehát kisebb áramfelvétel, tehát hosszabb üzemidő.

A vezeték nélküli hálózatok működésénél nem csak az az érdekes, hogy a mobil szélessáv helyett, hacsak lehetősége van, a Windows 8 inkább Wi-fit használ. A váltásnál még a mobil eszközhöz tartozó áramköröket is igyekszik kikapcsolni az operációs rendszer, hogy energiát takarítson meg.

A Windows 8-ban fellelhető energia-takarékossági fejlesztések elsősorban azt célozzák, hogy kisebb, könnyebb, vékonyabb, tovább üzemelő eszközket lehessen készíten a felhasználók számára. A fejlesztések nem elhanyagolható "mellékterméke", hogy a meglévő PC-k és hordozható számítógépek is kevesebb energiát fogyasztanak, tehát tovább üzemelnek. Akit érdekel néhány elvégzett mérés, az nézze meg a a Tom’s Guide és a ITWorld ide vágó cikkeit és teljesítmény-teszt eredményeit. Figyelem: ezek még nem a végleges kóddal készült mérések.

Kompatibilitás és együttműködés

Egy operációs rendszertől elvárható, hogy jól illeszkedjék abban a meglévő hardver eszközkészlet portfólióba, amely a rendelkezésünkre áll, illetve amelyet a munkánkhoz használni kell. Ha például több monitorunk van, mert ez a munkánkhoz szükséges, akkor a rendszer kezelje azokat megfelelően. Ugyanez elvárható a szoftverkörnyezettel kapcsolatban is. Működjenek az előző verzióban is működő alkalmazások, illetve az operációs rendszer illeszkedjék a meg rendszerfelügyeleti eszközeinkhez.

A Windows 8, akárcsak a korábbi változatai, újabb hardver szabványokat is támogat, olyanokat, amelyek az előző rendszer bevezetése óta jelentek meg, vagy terjedtek el. Ennek folyományaként például a Windows 8 felkészült a 3 TB-nál nagyobb lemezek kezelésére és boot partícióként való használatára, továbbá képes nagyobb szektorokkal is dolgozni, mint elődjei.

Az új operációs rendszer jobban kezeli a több monitorral rendelkező környezeteket. A több monitornál különböző háttereket állíthatunk be az egyes képernyőkhöz, sőt, ha képváltós témát kértünk háttérnek, akkor a több-monitoros képváltás is működik. A háttérképeket lehet épp ellenkezőleg is konfigurálni: ha azt szeretnénk, hogy húzza szét a képet a rendszer több monitor között, az sem akadály. Többmonitorossá vált a tálca, és a letűzött ikonok is azon a monitoron látszanak, amelyiken az alkalmazás fut (vagy éppen nem, ha másképp állítjuk be a működését.). Több monitor használatakor a gombsáv (charm) valamennyi monitoron elérhető. Megoszthatjuk a képernyőt úgy, hogy az egyiken a Start képernyő láható, a másikon a hagyományos desktop. A teljes funkciólista ebben a cikkben olvasható, képekkel együtt.

A Windows 8 vállalati/intézményi környezetben nem önmagában áll, hanem egy nagyobb rendszer része. Meggyőződésem, hogy szinte mindegyik gépen használatos az RDP protokoll valamilyen távoli kiszolgáló eléréséhez. A Windows 8-ban debütál az RDP8, amely a Windows Server 2012 által nyújtott VDI lehetőségek maradéktalan kihasználásához elengedhetetlen.

A mindennapi felhasználót kevéssé, az informatikai szakembereket annál inkább felvillanyozhatja, hogy a Windows 8 az első olyan széles körben elérhető desktop rendszer, amely type1-es, bare metal kliens hypervisorral lehet felvértezni. A funkciót kliens Hyper-V-nek hívják. (Figyelem! Nem a virtualizáció koronázatlan királyának kikiáltott Vmware, és nem is a Citrix hozta el a rég várt funkciót!) A Windows 8-ban működő Hyper-V kezelőfelülete és belső szerkezete megegyezik a Windows Server 2012-ben található Hyper-V-vel. Azonos a virtuálisgép-formátum, a virtuális merevlemez formátum. Olyan funkciók is elérhetők a Windows 8 hyper-V-ben, mint a Live Storage Migration. A két Hyper-V funkcionalitása azonban néhány területen más, hiszen a környezet, amelyben használják őket, egészen más. Így például a Windows 8-ban lévő Hyper-V jól kezeli a hibernációt, vagy a wireless hálózatokat, míg a szerver oldali párjának ilyen képességre nincs szüksége. Ugyanakkor a kliens hyper-v-ben nincs virtuális fibre channel támogatás, hiszen a desktop gépekben nincs FC adapter sem.

Szintén a technológiát szerető felhasználókat érdekelheti, hogy a Windows 8 beépített storage virtualizációs technológiát tartalmaz, Storage Spaces néven. A Storage Spaces segítségével redundáns, működés közben javítható, virtuális lemezekkel operáló tárhelykezelő megoldást kapunk. Ideális megoldást nyújthat például otthoni médiatár vagy SOHO környezetek közös tárhelyéül. A Storage Spaces közönséges lemezekkel dolgozik, és nem igényel maga alatt semmilyen RAID technológiát.

A tárolási techonlógiáknál maradva, nagyvállalati környezetben valószínűleg örömmel fogadják majd, hogy a Windows 8 kompatibilis a titkosításra képes merevlemezekkel. Ezek a merevlemezek firmware szinten végzik el azt, amit a Bitlocker szoftveresen tesz, miközben természetesen a merevlemez képes a Bitlockerrel integrálódni is. A megoldás előnye, hogy egyrészt gyorsabb, mint a bitlocker önmagában, másrészt tehermentesíti az operációs rendszert.

A rendszerüzemeltetőknek egyébként el kell mondani, hogy a Windows 8 egy… Windows. ("És ezzel még nem mondtam semmit" – folytatná Cseh Tamás.) És azt, hogy a Windows 8 egy Windows, muszáj hangsúlyozni, mert a rendszerüzemeltetők ezt el szokták felejteni. Pedig… Ugyanolyan módszerekkel telepíthető (csak jobban), ugyanúgy konfigurálható (csak jobban), ismeri a jól bevált protokollokat (Kerberos, NTLM, SMB stb.), ismert szabványokat alkalmaz – NTFS, Bitlocker, BITS, EFS -, beszéli a Powershellt, alkalmazza a csoportházirendeket, végrehajtja a bejelentkezési scripteket, jelszóházirendet, képerőnyőzárolást. Használhatók a megszokott távfelügyeleti eszközök (RDP, Remote Assistance, Remote MMC, Telnet). Együttműködik, és aktívan használja a Windows szolgáltatásokat – AD, DHCP, DNS, VPN, NAP, WDS, WSUS. Bekapcsolható az esetleg Windows 7-tel kialakított szolgáltatásokba – Branchcache, DirectAccess, Applocker. Száz szónak is egy a vége: ez nem egy i… i… ideiglenes megoldás 😉 – Mindezzel csak annyit akartam mondani: a Windows 8 kompatibilis a már bevezetett szolgáltatásokkal, az azokba beleölt pénzt, energiák, munkaórákat meg lehet őrizni.

Táblázatosan összefoglalva:

Igények

Desktop felhasználók

Notebook felhasználók

IT szakemberek

Rendszerüzemeltetők

Hosszú üzemidő

 • Frissítések újraindításának ütemezése
 • Minden, amit a desktop felhasználónál felsoroltunk

  +

 • Windows stílusú alkalmazások energia fogyasztásának csökkentése
 • Idle higénia
 • Eszköz energia-gazdálkodási keretrendszer
 • Javított Defender
 • Tuningolt grafikus alrendszer
 • Gazdaságosabb memória-használat
 • Wi-Fi Performance
 • Hibernálás újdonságai
   

Kompatibilitás

 • Large Disk Support
 • Továbbfejlesztett multimonitor támogatás
 • RDP8
 
 • Minden, amit az előző két csoportnál felsoroltunk

  +

 • Client Hyper-V;
 • Storage Spaces
 • Korábbi rendszerfelügyeleti eszközök használata
 • Encrypted Hard Drives for Windows támogatás

Folytatom…

Advertisements

3 Responses to Windows 8 érintőképernyő nélkül – 3

 1. Pingback: Akárhogy is, de a Windows 8-as tablet egy Windows! | Defrustrator-o-matic, avagy mindennapi puffogásaim

 2. Pingback: Windows 8 érintőképernyő nélkül – 4 « Lepenye Tamás webnaplója

 3. Pingback: Windows 8 érintőképernyő nélkül – 5 « Lepenye Tamás webnaplója

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: