A Surface RT fiaskó – 1

A Microsoft 2013. július 18.-án nyilvánosságra hozta pénzügyi évének negyedik negyedévi adatait, valamint a teljes pénzügyi év teljesítményét. Ebben minden divíziója teljesítmény javulásról számolt be. A teljes cég rekord árbevételt ért el (77,85 milliárd dollár), rekord nyereség mellett. Nőtt az egy részvényre jutó nyereség. 14 milliárd dolláros pozitív cash-flow-t mutatott fel a cég, a készpénze (és azonnal mobilizálható rövid távú befektetései) 77 milliárd dollárra nőttek. 9%-kal nőtt a System Center (VMware megszorongatása) és az SQL árbevétel (Oracle verseny). Másfél milliárd dolláros éves árbevételre nőtt az Office 365 az előző negyedév 1 milliárdos szintjéről. A világ 500 legnagyobb cégéből már 250 használ Windows Azure-t.

A sok jó hír mellett a Microsoft közzétette, hogy a Surface RT eladatlan készleteinek részleges leírás 900 millió dollár költséget jelentenek. Miközben a leírás az egy részvényre jutó nyereséget csupán két cent erejéig érintette, a hírre a cég részvényei 11%-ot zuhantak, az elmúlt évtized legrosszabb napon belüli eredményét produkálva. Ezzel a piac indirekten megmutatta, mennyire fontos a még mindig csak formálódó eszközgyártás a Microsoft jövője szempontjából.

A kérdések adottak: mitől alakult ki ez a helyzet? Hogyan lehet a jövőben ezt elkerülni? És egyáltalán: mi lesz a Surface RT-vel?

Mi is az a Surface RT?

A Microsoft 2012. júniusában jelentette be, hogy saját táblagép gyártásba fog. Két modellt vezetett be azóta. Ezek közül az első, a Nvidia Tegra3 ARM System on a Chip (SoC) rendszerre épülő Surface RT, amely a Windows 8 egy ARM-ra fordított változatát, a Windows RT-t futtatja. A specifikáció szerint 680 gramm tömegű, 10,6 col széles 16:9 képarányú eszköz. A képernyő 1366×768 felbontásra képes, ez 139 ppi képpont-sűrűséget jelent. A táblagép 2 GB RAM-mal, 32 illetve 64 GB belső tárolóhellyel rendelkezik. A tárolóhely mikroSD kártyával további 64 GB-tal bővíthető. A táblagép rendelkezik USB porttal és mikro-HDMI kimenettel, továbbá első és hátsó webkamerával. További részletek a specifikációs oldalon. A hardvernek van két különlegessége: rendelkezik egy kipattintható támaszlappal (kick-stand), és kétféle, speciálisan Surface modellekhez készült billentyűzettel. A billentyűzet vékonyabb változatát touch-covernek hívják, ez nem tartalmaz valódi megnyomható billentyűket. A kissé vastagabb, rugós billentyűzetet type-cover-nek nevezik. Mindkettő egy speciális mágnes-sávval csattintható a táblagép alsó széléhez.

A Surface RT 2012. október 26.-tól, a Windows 8 hivatalos indulásától kezdve kapható. Összességében június 30.-ig valamivel több, mint nyolc hónapot volt forgalomban, és ma is kapható természetesen. A disztribúció csatorna szokatlanul szűkre szabott, mind a mai napig. Az induláskor és a karácsonyi időszakban mindössze 8 országban volt kapható. Később ez fokozatosan bővült, de még most sem érhető el olyan népes országokban, mint India, Brazília vagy Törökország, vagy az EU-tag Lengyelország. Az elterjedése időrendben:

A Surface RT létrehozásának célja

Sokan értetlenül álltak és állnak ma is a Surface RT előtt: mi végre jött létre ez a termék? A táblagépet létrehozó projekt indulásának idejéről még semmit sem tudunk. Az a valószínű, hogy a Windows 8 projekttel együtt kezdődött, és ezért – szinte bizonyosan – nem az iPad ihlette. Ugyanakkor nem vitás, hogy a Microsoft igenis régóta szeretne olyasmit létrehozni, mint amit a nagy riválisnál “Apple életérzés”-nek hívnak. A Surface RT (és Pro) dizájnja, anyagai, tervezési nüánszai jól mutatják, hogy a cél egyáltalán nem egy tömegtermék, inkább egy különleges minőségű, az ökoszisztémát – vagy ha tetszik: az életérzést – reprezentáló referencia eszköz létrehozása volt. A Microsoft a Surface RT-vel egy prémium (“Hero”) terméket hozott létre, amely az elmúlt évtizedek negatív örökségeitől mentesen (legacy free) képes bemutatni a Windows 8 –cal együtt bemutatkozó mobil életérzést. Mindezt hosszú akkumulátor idővel, mozgó alkatrészt nem tartalmazó, hangtalan, vékony elegáns táblában.

Technológiai értelemben a táblagépek előfutárai a netbookok voltak, amelyeken kezdetben – a Windows Vista helyett – Windows XP, később Windows 7 futott. Az ezekről a gépekről összegyűjtött telemetriai adatokból a Microsoft egészen biztosan sokat tanult, s ezen adatok erősen befolyásolhatták a Surface RT tulajdonságait és képességeit is, többek között a Microsoft Office adott verziójának a termékbe foglalását. Az iPad sikere, különösen a munka világában való megjelenése valószínűleg szintén befolyásolt néhány képességet, például a képernyő méretét. Végső soron a Surface RT-t kétféle használatra ajánlotta (és ajánlja) a Microsoft:

A Surface RT-nek az ökoszisztémában betöltött szerepe más, mint az iPad-nak az Apple ökoszisztémában. A Microsoft hardver OEM partnerekkel együttműködve működteti a maga rendszerét, míg az Apple maga a gyártó. Ezért aztán az iPad maga a termék, míg a Surface RT csak egy táblagép a sok közül a Microsoft világában. Ha hasonló szerepű eszközt keresünk, akkor a Google Nexus 10 a megfelelő hasonlat. Ahogy a Nexus 10 nem akar “az” Android táblagép lenni, ugyanúgy a Surface RT sem akar “a” Windows táblagép lenni. De mindkettő referencia erővel és értékkel bír: a maga ökoszisztémájának kiemelkedő darabja, mintaszerű értékhordozója.

A Surface RT megkülönböztető jegyei

A Surface RT induló ára az alapkészüléket tekintve 499$ volt, amely a szintén belépő szintű IPad3 árával volt azonos. A Surface RT a következő tulajdonságaival különböztette meg magát a versenytársaitól:

Hardver

  1. Igényes burkolati anyagok (VaporMg). A készüléket magnéziumötvözet borítja, amely egyszerre elegáns és tartós.
  2. Kihajtható támaszlap (kick stand). Más táblagépeknél külön tartó tokokat kell vásárolni a készülékhez.
  3. Touchcover/Typecover. Speciális billentyűzet, amely könnyedén csatlakozik, szilárdan ragad, de könnyen leválasztható, továbbá a képernyőt védő borítóként is szolgálhat.
  4. 16:9-es képarány. A képernyőméret ideális filmek megtekintéséhez. A táblagépek nagyobb része 4:3 képarányú volt 2012 végén.
  5. USB és HDMI csatlakozók. Ilyenek az iPad-hoz nincsenek, vagy külön kell beszerezni, többletköltség mellett.
  6. MikroSD kártya bővítőhely a tárolókapacitás növelésére. – Ilyen az iPadhoz nincs.
  7. Széles körű hardver támogatás például nyomtatáshoz.

Szoftver egyediség – a magánhasználatot előtérbe helyezve. A megkülönböztető képességek csak a konkurens platformokra érvényes, mivel minden Windows RT operációs rendszer azonos képességekkel rendelkezik, a Surface RT pedig csak egy, a Windows RT-t futtató táblák közül.

  1. A Windows 8 egyedi jellemzői: csempék, zárolási képernyő, képjelszó, gombsáv stb.
  2. Előre telepített Microsoft Office 2013 otthoni és iskolai használatra.
  3. Több eszköz közötti állománymegosztás – Otthoni csoport (HomeGroup)
  4. Több felhasználó kezelése (Multi User environment) – csak a megjelenés idején volt igaz, azóta már vannak olyan Android változatok, amelyek többé-kevésbé képesek több felhasználót külön kezelni.
  5. Családbiztonság (Family Safety) – beleértve az alkalmazások vásárlását is.
  6. Beépülő moduloktól mentes, de egyéb iránt teljes értékű, Adobe Flashplayer támogatással rendelkező böngésző – Internet Explorer 10. – iPad-on mai napig nincs teljes képernyős böngészés, sem inPrivate működési mód, sem flashplayer. Az Internet Explorer a legjobb malware blokkoló a versenytársai között.
  7. A Windows 8-cal azonos futtató környezet és alkalmazásbolt – Windows 8 notebook/desktop esetén azonos alkalmazások használata. Egyszer szükséges megvásárolni az alkalmazást, és az táblagépen és hagyományos notebookon is használható.
  8. A Windows 8-cal megegyező felhő identitás (Microsoft Account)
  9. Több modern alkalmazás párhuzamos használata. (Snap view)
  10. Xbox szolgáltatások: videó, zene, játék. A Surface RT-t több felhőszolgáltatás is támogatja, de ezek közül csak az Xbox exkluzív a többi ökoszisztémával szemben.

Szoftver egyediség – a munka világából tekintve. A megkülönböztető képesség ismét csak a konkurens ökoszisztémákra vonatkozik, mivel minden Windows RT-vel szerelt eszköz azonos szoftveres tulajdonságokkal rendelkezik.

  1. Minimum 4 év szoftver-támogatás a termék eredeti megjelenésétől számítva. Ez a versenytársaknál hosszabb életciklust, tehát alacsonyabb birtoklási költséget tesz lehetővé.
  2. Windows RT Companion VDA jog – ha egy felhasználónak van elsődleges vállalati gépe, és a saját táblagépéről vállalati virtuális desktopot szeretne elérni, akkor nem szükséges VDA licenc előfizetést vásárolnia.
  3. Többfaktoros azonosítás virtuális smartkártyával.
  4. Teljes, nem kikapcsolható eszköztitkosítás.
  5. Beépített képernyő átvételi képesség. (Remote Assistance)
  6. Problem Step Recorder. – Helpdesk támogató eszköz. A felhasználó felveheti az általa megtett mozdulatsort, amelyről a rendszer pillanatképeket készít. Ezt aztán a helpdesk számára el lehet küldeni.
  7. Teljes körű eseménynaplózás.
  8. Teljes körű, a nagyvállalati Windows desktoppal megegyező scriptelési lehetőség (Powershell)
  9. Beépített Network Access Protection integráció (tűzfal, Antimalware és naprakész operációs rendszer ellenőrzés)
  10. Tartalomvédett információk kezelése (Rights Management Protection)

Ami nem volt gond…

A Surface, de különösen a Surface RT megjelenése óta kereszttűzben él. Sokan és sokféleképp kritizálták. A számlájára írtak sok olyasmit is, ami szerintem egyáltalán nem volt probléma. A legkevesebb kritika a hardvert érte, de azért itt is akadtak mindenféle hangok. Ha a Surface RT-vel, mint hardver eszközzel sok minőségi gond lett volna, akkor alacsony elégedettséggel és magas visszaviteli aránnyal kellett volna találkozunk. Nem láttam ennek jeleit. Gyakori bírálat, hogy a képernyő felbontása alacsony, akárcsak a ppi értékét. Ez kétségtelen, ugyanakkor érdemes használni egy ideig a készüléket és máris látható, hogy remek képet, élénk színeket és a cleartype technológiának köszönhetően szép karaktereket láthatunk.

A legtöbben azt hozták fel kritikaként, hogy a Surface RT nem képes futtatni a hagyományos Windows alkalmazásokat. Ez igaz. Pont úgy igaz, mint az iPadra és az Android táblagépekre, hiszen azok sem képesek a hagyományos Windows alkalmazások futtatására. A Surface RT a lehető legkevesebbet tartotta meg a régi Windowsból. Ez kissé mókásan hangzik, hiszen a háttérben mégis csak ott egy Windows, de valójában igaz. Nincs hagyományos értelemben vett telepítés, a rendszer nem lassul le a felesleges, és néha ismeretlen eredetű alkalmazásoktól. Az egyetlen Win32 szoftver a készüléken az érintésre alapszinten felkészített Office. Nincsenek crapware-ek, böngésző modulok. Csak a natúr Windows, az is egy csempe mögé rejtve. Modern felület, modern alkalmazások, felhő szolgáltatások támogatása a háttérben, mobilitás, érintőképernyő – ez a Surface RT.

Nem osztom azt a véleményt sem, hogy a Surface RT összezavarta a felhasználókat. Nem leltem a nyomát az Interneten, hogy tömegesen vitték volna vissza az emberek a táblagépet azzal, hogy “ácsi, nem ilyen lovat akartam, hol vannak a régi alkalmazásaim”. Az lehet, hogy emiatt nem vették meg, de hogy összezavarodtak a Surface RT vagy Windows RT láttán, azt nem hiszem.

Innen folytatom…

One Response to A Surface RT fiaskó – 1

  1. B. Viktor says:

    Teljesen egyett tudok érteni a tartalommal! Személy szerint én abban látom legnagyobb fiaskót, hogy nem lehet kapni akárhol. Nem is értem, hogyan gondolta eladni a Microsoft, ha csak a saját Store-ban lehet megvenni?! Ez öngól volt. Ennyire nem lehetnek ott lámák az ottani marketingesek, valami oka csak kellett legyen ennek! De bármi is volt, hiba volt meglépni.
    Tanulságképpen ott vanank a TechED-ek, ahol ezresével vitték a Surface-eket, hosszú-hosszú sorok kígyóztak, csak hogy megvehessék. Ezt miért nem látta az MS?

    Ezon túl meg szerintem is, ha Windows RT, akkor az Surface RT. Meg lehet nézni más gyártó Windows RT-s tablejét, a prémium minőség látszik a Surface-en. Szóval jó munkát végeztek az MS-nél a gyártáskor, csak az eladásnál elbaltázták. Kár érte.

    Talán ha nem Windows RT-nek hívnák,amiről mindenkinek a Windows jut eszébe (nem is tudom imért 🙂 ) és úgy nem hiányolnák a Windows appokat róla és akkor nem zavarodnának meg vásárláskor a felhasználók, ahogy állítólag tették. Mondjuk nem tudom mitől volt a zavar, de lehet, hogy nem magamból kellene kiindulni.

Leave a comment