Tilos a F…

Nem! Nem! Ne is mond tovább! Nálunk tilos a F… Még a nevét se mondd ki! Szigorúan tilos! Adatvédelmi okokból. Sajnos. De tényleg. Nem rajtunk múlik. Vállalati közösségi hálózat? Az mi? Ja! Nem, azt aztán főleg nem! Tilos. Fővesztés. De különben is: nincs rá igény. Nálunk még az egérhasználat is gond. Mi konzervatív szervezet vagyunk. Mi állami szervezet vagyunk. Mi olyanok vagyunk, hogy a tulajdonosaink nagyon bizalmatlanok. Nincs is nálunk Internet. Na jó, van, de le van korlátozva. Munkaidőben csak munka, tudod.

Órákig lehetne sorolni, milyen szómágiát hallunk néha informatikai vezetőktől. Miközben tudjuk, hogy az élet rég átlépett rajtuk. Mert, amint nem megy a levelezésük, ugyanezen szervezetek munkatársai átváltanak azonnal gmail-re, yahoo mail-re, hotmail-re stb. Hétvégén meg főleg átváltanak, mert akkor mobilról (a sajátjukról) elérik a leveleiket. Tudom a címüket is. Ők írnak nekem onnan. Még hogy tilos a f. ROTF

És sokkal többen "értik az idők szavát", mint azt az informatikusok gondolják. Nem hiszed? Nézd meg az alábbi képsort, tegnap készítettem. (2014.02.13.) Ezres tagságú csoportok – a Facebookon. És ezek nem a cégek vállalatok Facebook oldalai, amit a PR csapat használ, hanem a belső munkatársak által létrehozott munkahelyi közösségek fórumai. A többsége zárt csoport. De van közöttük nyílt is! És a tagság? Ki adminisztrálja? Összekeverednek jelenlegi és volt munkatársak. És ha mindenki ott van, akkor egyszer csak munkáról is szó esik. Mint a kávézóban. De vajon jó helyen van a Facebookon? És a tiltás segítene? Kétlem. N+1 közösségi hálózat létezik. Ha nem a Facebook, akkor megteszi más. Nem lenne jobb az igényt kontrollálni és nem tagadni?

A helyzet felhő alapú megoldásokért kiált. Vállalati közösségi hálózatért kiált. Meg olyan informatikai vezetőkért, akik nem dugják a homokba a fejüket. Akik különbséget tudnak tenni az otthoni felhasználóknak szánt felhőszolgáltatások és az üzleti jellegű szolgáltatások között. A közösségi hálózatok és a vállalati közösségi hálózatok között. Akik mernek olyan igényeket kielégíteni, amelyek valóban léteznek. Akik kifogások keresése helyett azt vizsgálják, hogyan lehet valamit megoldani.

Advertisements

2 Responses to Tilos a F…

 1. Tancsinéni says:

  Így van, nagyon helyes, hogy tiltott az F. munkaidőben csak a munka. Már sokmillió felmérés bizonyítja, hogy a dolgozók hajlamosak munkaidőben is a privát fecsegéseiket nyomatni. Ha megtehetik…

  • lepenyet says:

   Hmm. A F. eredetileg felhőt, azaz publikus szolgáltatást jelentett volnak a cikkben. Később vettem észre, hogy a példa alapján mindenki majd a Facebookra fog asszociálni.
   Ami a hozzászólás tartalmi részét illeti: Meglátásom szerint gond van a munkaidő fogalmával és a munkahely fogalmával is. Nem úgy dolgozunk, mint régen és nem olyan beosztásban. Azon túl, legfeljebb a vállalat által kontrollált eszközökön lehet megtenni a tiltást, ami mit sem ér, ha a munkavállalónak van saját eszköze is (okostelefon). A felmérések egyébként olyasmit és észrevettek, hogy a munka akkor a leghatékonyabb, ha 53%-ban pihenésből áll. Privát fecsegésmentes munkahelyről még egyáltalán nem hallottam.
   Kétlem, hogy a felsorolt csoportokban a Facebookon kizárólag fecsegés történik. Inkább munka és fecsegés. Akkor pedig miért ne lehetne ezt a vállalati közösségi hálón. Ha nem tudod megakadályozni, állj az élére.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: