Modern Windows 8 alkalmazással kedveskedik olvasóinak a Hungarian Unix Portal, azaz a HUP

Az utóbbi években megszokhattuk, hogy a világ többplatformossá vált, és weboldalak helyett a felhasználók egyre inkább a mobil eszközökön is jól használható, érintőképernyőre optimalizált alkalmazásokat preferálják. Szintén az utóbbi idők fejleménye, hogy a nyílt forráskódot támogató közösségek és a Microsoft egyre több területen találnak egymásra, és a korábbi konfrontáció helyett az együttműködést választják.

Az együttműködés szép példája, hogy a Micskó Gábor által alapított Hungarian Unix Portal egy modern Windows 8 alkalmazással lepte olvasóit. Az alkalmazás bárki által elérhető, nyílt szabványokra, így a HTML5-re és Javascriptre épül, emellett követi a Microsoft által ajánlott dizájn elveket, és erőteljesen kihasználja a platform adta lehetőségeket.

Az alkalmazás természetesen ingyenes, bárki által elérhető és egyetlen kattintással telepíthető tetszőleges Windows 8, Windows 8.1, Windows 8 Pro Windows 8.1 Pro, Windows 8 Enterprise, Windows 8.1 Enterprise, Windows RT és Windows RT 8.1 környezetekben. Ez utóbbi a Microsoft ARM processzorokra készített operációs rendszere, a HUP alkalmazás tehát többféle architektúrán is gond nélkül működik. A telepítéshez nem szükséges rendszergazdai jog, hiszen a modern alkalmazások ezt nem igénylik. Az eltávolítás is innen, a Start képernyőről történik egyetlen gombnyomással.

A telepítés után egy változtatható méretű "élő" csempe jelenik meg a Start képernyőn, amely a Windows 8-ban debütáló értesítési formát használva folyamatosan forgatja a főoldal friss bejegyzéseit. Így anélkül értesülhetünk a legfrissebb bejegyzésekről, hogy akár a webböngészőt, akár az alkalmazást meg kellene nyitnunk. Az értesítések természetesen a zárolási képernyőre is kivezethetők, ha ezt a "gépházban" beállítjuk magunknak.

Az alkalmazás teljes egészében követi a Microsoft dizájn javaslatait: érintőképernyőre optimalizált, és a tartalmat helyezi előtérbe (content before chrome). Tetszetős digitális újságként jelenik meg, ahol a cikkeket ízléses tördeléssel és képekkel együtt láthatjuk.

A kezdőképernyőn összesen négy kontrol-elemet láthatunk: a gördítősávot, a kezdőképernyő gombot valamint két pontsort. Az egyik a vezérlőgombokat teszi láthatóvá, a másik pedig osztott képernyő nézetre vált.

A cikkekre kattintva (vagy érintőképernyőnél: koppintva) láthatjuk a teljes bejegyzés, és megtekinthetjük az eredeti cikket is.

Az alkalmazás aktívan használja a Windows 8 gombsávjának szolgáltatásait. Így például egy adott bejegyzést megoszthatunk levélben.

vagy akár közvetlenül a twitterre küldhetjük a megfelelő hivatkozást.

A Windows 8 világában járatosak tudják, hogy a 16:9 képaránnyal rendelkező eszközök használhatják a "snap view" nézetet, így két modern alkalmazást helyezhetnek egymás mellé. A HUP olvasója alkalmazáson belül is képes ezt megvalósítani, így a 4:3-as képernyő arányok mellett is ilyen nézetre válthatunk, ezáltal gyorsabban végignézhetjük a nap híreit.

Természetesen a valóban 16:9-es képernyőknél a tényleges "snap view" üzemmód is működik

A főoldalon tetszetősen tördelt cikkek alatt elővarázsolva a kontroll gombokat, lehetőségünk nyílik bármit kitűzni a Start képernyőre, egyszerre elolvasottnak nyilváníthatjuk a cikkeket, illetve a frissítés gombbal azonnal behívhatók az újabb bejegyzések.

Az alkalmazást felkészítették arra is, hogy a képernyő 50%-át foglalja el.

Minél több képet vagy videót tartalmaz a cikk, annál szebb elrendezést generál az alkalmazás. Az első képet a jobb felső sarokba helyezni, a többit a szövegtörzsben tartja.

Az alkalmazás kétféle színsémával rendelkezik, egy világosabb és egy sötétebb változattal. Így egy sötét teremben is olvashatjuk a Windows 8 vagy Windows RT alapú táblagépünkön a kedvenc fórumunk bejegyzéseit.

Az alkalmazás által használt karakterek méretezése a használt képernyő fizikai paramétereitől függ, biztosítva ezáltal az állandó jó olvashatóságot.

 

Végezetül lehetséges a főoldalra kikerült cikkek mellett bizonyos címkével megjelölt témákat is egy oldalra összegyűjteni.

Az alkalmazás jelenleg 8-tól 88 colos képernyőkön támogatott. További képeket lehet megnézni itt: http://1drv.ms/1fHgOBj

Kellemes olvasgatást kívánunk. Az alkalmazás erről a linkről tölthető le.

Advertisements

One Response to Modern Windows 8 alkalmazással kedveskedik olvasóinak a Hungarian Unix Portal, azaz a HUP

  1. ggergely says:

    Ez valami áprilisi tréfa, ugye? Komolynak túl erős lenne. A szánalmas flickr beágyazásokkal hogy boldogul?
    Szerintem amúgy Nice trolling, 10/10. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: