Windows 8 (Metro) alkalmazások vállalati környezetben

Azt hiszem finoman fogalmazok, ha azt írom, a Windows 8 (Metro) környezet fogadtatása meglehetősen vegyes. A közvélekedés nagyjából az következő gondolatmenetben foglalható össze: Windows 8 (Metro) felület csak érintéssel kezelhető jól, egérrel és billentyűzettel nem. Mivel a vállalati/intézményi környezetben érintőképernyős gépek nincsenek, vagy csak elenyésző számban vannak, ezért a Windows 8 (Metro) felület és alkalmazások nem érdekesek ezen szervezetek számára. De még ha érdekes is lenne a terület, alkalmazások sem állnak rendelkezésre. Mivel a Windows 8 legnagyobb újítása éppen az újfajta alkalmazás-típus, ez pedig az előbbiek miatt nem érdekli a vállalatokat, ez egyúttal a Windows 8 elterjedésének is komoly akadálya.

Meglátásom szerint ezek mögött az érvek mögött sokkal több az érzelem, mint a valós tapasztalat, gyakran nem is a WinRT futtatási környezet, de még nem is az újtípsuú alkalmazások, mint inkább az új felülető Start képernyőnek szólnak a kritikák. Végső soron azonban ez a cikk nem a fenti állítást szeretné cáfolni. Sokkal inkább azt szeretném körüljárni, hogy érdeke-e valakinek a Windows 8 (Metro) alkalmazások elterjedése és használata. Mert ha elég sok szereplőnek érdeke, ha hasznot hajt más megoldásokhoz képest, akkor bizony a rendszer beindul. Kik lehetnek az érintettek? Azt gondolom legalább öt csoportot/szereplőt fel tudunk sorolni. Mindenek előtt a felhasználók, akik az alkalmazásokat napi szinten használják. Aztán az üzemeltetők, akiknek a feladata a vállalati/intézményi gépek üzemben tartása, szoftverekkel való ellátása. Szintén érdekeltek a fejlesztők, akik a szoftvereket írják, végső soron ezzel keresve a kenyerüket. Fontos szereplők a vállalati döntéshozók, akik a pénzügyi alapját biztosítják a vállalati informatika működésének. Végül soron pedig egy fontos szereplő a Microsoft – azt hiszem ez triviális.

Vitán felül áll, hogy a Microsoft érdekeltsége magas. A Windows 8 értékesítése a Microsoft eminens érdeke, a cég minden követ megmozgat, hogy ez sikerüljön. Közvetlenül árbevétel növekedést, közvetett módon pedig az IT piac növekedését, végső során növekedési potenciált nyerhet a cég.

A fejlesztők érdekeltsége szintén egyértelmű. A Microsoft a Windows 8-hoz egy piacteret kínál, amely 231 piacon, több mint száz nyelven biztosítja a publikált alkalmazások elérhetőségét. Millió start-up cég számára biztosítja ez a megjelenés lehetőségét az egész világon, egyszerre. Csak egy jó ötlet kell, és nem száz, vagy ezer, hanem milliós nagyságrendben kezdik el használni az érdekes alkalmazást a felhasználók. Megoldott az alkalmazásokért való fizetés módja. Működik a próbaverzió lehetősége – a trial api a rendszer szerves része – ezért garantált, hogy a próbaidő után a felhasználó már nem használhatja a lejárt alkalmazást. A Microsoft a szoftverdíjnak ugyan 30%-át elkéri – 25 000 dollár bevétel után ez a díj 20%-ra esik -, ugyanakkor engedélyezi, hogy többféle módon is kereshessen pénzt az alkalmazásával a fejlesztő. Lehet alkalmazáson belül hirdetni – a hirdetéshez használható a Microsoft platformja, de ez nem kötelező. Lehet az alkalmazáson belül újabb vásárlásra kérni a felhasználót (például egy játékban 3 pálya ingyenes, további 3 pálya 1 dollár, aztán megint lehet pályákat venni stb. stb.) Ha az alkalmazáson belüli vásárláshoz a Microsoft tranzakciós rendszerét használja az fejlesztő, akkor a tranzakciós díjak ugyanazok, mint az alkalmazás-vásárlási díjak (25 e$-ig 30%, utána 20%). Ugyanakkor lehet saját tranzakciós rendszert is használni, ekkor a tranzakciós díj 0%! (Vajon ez tetszik az Amazonnak? Naná!). Mivel az üzleti modellek sokszínűek és világosak, a globális piac jóva nagyobb, nem kell trükkös módszerekhez (pl. adware) folyamodni a pénzkeresés érdekében. Ez egyébként a teljes szoftver-világra jótékony hatást gyakorolhat. De nem csak a fizetés lehet fontos a fejlesztőknek. Nem kell például az alkalmazást körülvevő infrastruktúrára költeni (telepítés, eltávolítás, frissítések figyelése stb.) A Windows piactérre felpublikált új verziókról a felhasználók automatikusan értesülnek. Nem kell 4-5 féle korábbi verziót támogatni, a frissítések révén szinte a teljes installált bázis a legfrissebb verziót használja majd. A Microsoftot sok kritika érte, hogy a Microsoft Update oldal csak a Microsoft szoftvereket frissíti. Hát tessék: a Windows 8 (Metro) alkalmazások frissítésével azok biztonsági szempontból is folyamatosan naprakészek maradhatnak.

A felhasználókat végső során a Windows 8 (Metro) alkalmazások hasznossága győzheti meg, vagy a haszontalanságuk tántoríthatja el a platformtól. De nem mindegy az sem, hogy milyen infrastruktúra biztosítja ezeket az alkalmazásokat. A Microsoft sok mindent megtett azért, hogy az alkalmazások elérése, kipróbálása, használata és frissítése könnyű és biztonságos legyen. A Windows 8 (Metro) alkalmazások egyetlen helyről elérhetőek. Nem kell shareware oldalakat nézegetni, levadászni egy-egy jobb megoldást, böngészni a gyártói oldalakat, újabb és újabb regisztrációra kényszerülve. A Windows piactéren egyetlen helyről beszerezhető minden. A telepítéstől is megkíméli a felhasználót a platform – az ugyanis nincs. Letöltés, futtatás – ennyi a felhasználó dolga. Vége a százféle telepítő varázslónak – amelyek trükkök százait alkalmazták, hogy a próbaidő után ne legyen használható a program, vagy éppenséggel zavarba ejtő kérdésekkel zavarták a felhasználót. A Windows 8 alkalmazások új verzióit a rendszer automatikusan felajánlja – így a felhasználó nem csak a legújabb, de vélhetően a mindenkori legbiztonságosabb verziót használja majd. És ne feledkezzünk meg a felületről meg a sebességről sem: ha a fejlesztő követi az ajánlásokat, akkor a felhasználó egy jól átlátható, egyszerű, de azonnal megérthető alkalmazást kap. Az aszinkron programozási modellről egy felhasználó ugyan semmit sem tud, de az eredménye már érdekli: az ilyen alkalmazások minden körülmények között válaszképesek, interakcióra készek. Pont olyanok, amilyet egyébként mindenki elvár. A Windows 8 alkalmazások intelligensek – jelzik például, ha nagy mennyiségű adatot szeretnének letölteni egy olyan kapcsolaton, amelyen ez pénzbe kerül; használják egymás szolgáltatásait, kiterjesztve önmaguk és a rendszer képességeit; automatikusan szinkronizálják a beállításaikat egyik gépről a másikra stb. stb.

Üzemeltetési szempontból az egyik legjobb választás egészen biztosan a Windows 8 (Metro) alkalmazás. Kisebb szervezetek számára a disztribúciót maga a piactér megoldja. Bár ilyen infrastruktúra üzemelne ma mindenhol! Nagyobb vállalatoknál továbbra is lehetséges az alkalmazások kiajánlása, vagy terítése. Telepítés – ahogy azt korábban írtam – nincs, ez az üzemeltetőknek eléggé vonzó. Az Windows 8 (Metro) alkalmazások izolált konténerekben futnak, sem az operációs rendszert, sem pedig egymást nem nem tehetik tönkre. Ezen alkalmazás típusok között nincs inkompatibilitási probléma. Az operációs rendszer intaktsága megszűnteti azt a régről jövő élményt, hogy a sok telepítés és eltávolítás után egy idő után a rendszer mégis csak lassul, “elöregszik”. Az új alkalmazások képesek helyi gépen, terminál szerveren vagy VDI környezetben futni. Ha nem használják őket, automatikusan alvó állapotba kerülnek, nem fogyasztják a CPU-t, nem lassíták a gépet, így a helpdesk hívások is csökkennek némiképp. A Windows 8 szoftverek felett teljes az ellenőrzés: engedélyezni, vagy tiltani lehet őket csoportházirendből (Applocker), statisztikát lehet gyűjteni a használati gyakoriságukról, a sávszélesség igényükről stb. Eltávolításuk garantáltan teljes – nem kell tartani visszamaradó registry szeméttől, elárvult könyvtáraktól. A Windows piactérre felkerülő alkalmazásokat a Microsoft alaposan átvizsgálja, ezért azok biztonságosak, kártékony kódot nem tartalmaznak – nem úgy, mint a száz helyről összelopkodott shareware-ek. A frissítésük nem függ attól, hogy a számítógép hol működik – ha van Internet, jöhetnek az új verziók. Az üzemeltetők nem választhatják meg, milyen alkalmazásokat kell támogatniuk, de ha javaslatot tehetnek, szerintem nyugodt szívvel bólintanak az új Windows 8 szoftverekre. Ezekkel lesz a legkevesebb fejfájásuk.

Végül nézzük a döntéshozókat. Számukra a szoftver teljes birtoklási költsége (TCO) az érdekes. Márpedig a Windows 8 (Metro) alkalmazások birtoklási költsége bizonyosan alatta marad a hagyományos Win32 alkalmazásoknak. Ezeket a szoftvereket egy nagy, versenyző piactérről lehet beszerezni – közgazdasági okokból alacsonyabb áron. Az szoftverek bevezetésének egy részét (a technikait) a Microsoft jelentősen megkönnyítette. A szoftverek frissítése szintén egyszerűbb, és az architektúrából adódóan kevesebb hibával jár. A szoftverek inkompatiblilitása csökken, vagyis az informatikai szervezet nagyobb szabadságot kap a szoftver portfóliójánka összeállításakor. Ezek mind-mind pénzben kifejezhető módn csökkentik a szoftver birtoklásának költségét. Az viszont már a szervezet agilitását növelheti, ha az egyszerűbb frissítések miatt a rendszert könnyebb naprakészen tartani.

Cui prodest, ugye? Kinek lehet érdeke Windows 8 alkalmazásokat használni? Szerintem minden érdekelt szereplőnek érdeke. Aztán felismerik-e az érdekeiket, felismerik-e a várható hasznot (levonva belőle a megvalósítás költségeit), az más kérdés.

4 Responses to Windows 8 (Metro) alkalmazások vállalati környezetben

  1. Pingback: Windows 8 érintőképernyő nélkül – 1 « Lepenye Tamás webnaplója

  2. Pingback: Lepenye Tamás szakmai blogja

  3. Feri says:

    Van abban valami amit írsz, de a probléma a végponton van. Elképzelhetetlennek tartom a hatékony munkát úgy, hogy megállás nélkül váltogatnom kell az ablakok között, mert egyszerre csak egy lehet a képernyőn. Szerintem ez ordas nagy hiba, és a legtöbb nagyvállalati számítógépes munkakörben használhatatlan megoldás.

  4. lepenyet says:

    Nem. Egyszerre legalább két alkalmazás lehet, ha nem számoljuk a gombsávból előbújó megosztási vagy keresési alkalmazásokat és a háttérben futó alkalmazásokat. Én nem állítom, hogy ma MINDEN desktopon működő alkalmazást le lehet váltani modern alkalmazásokkal. Ez tényleg nincs így. De hogy vannak már vállalati alkalmazások, az is biztos (Lásd SAP, PushBI.) Általában a workflow támogató, a termékkatalógus, a vezetői dashboard appok nagyon jól passzolnak a felülethez. De van már VoIP (Skype, lync), jegyzettömb (OneNote) File Explorer és Total Commander clone is.

Leave a comment