Windows 7 – 4 év után

Körülbelül 4 éve egyáltalán nem használtam a Windows 7-et, így most a munkahelyváltással egy kis időutazásba csöppentem. Mit ne mondjak, furcsa. Pedig egy SSD-vel felszerelt ultabookon van alkalmam nap mint nap ezzel a rendszerrel dolgozni. Nézzük a dolgok jó oldalát: most lehet látni igazán, mit ad a mindennapokban a Windows 8 világa. Nekem ezek a funkciók hiányoznak a legjobban:

  • Egygombos indulás – A Windows 7-nél még Ctrl-Alt-Del billentyűkombinációval indítjuk a bejelentkezést. Milyen anakronisztikus! Két kézre van szükség az induláshoz.
  • Zárolási képernyő. – Rápillantok a lezárt képernyőre és nem látom, hogy mennyi az idő. Amíg csak Windows 8-as gépem volt, észre sem vettem, hogy ilyen szokásom alakult ki. Roppant bosszantó.
  • Zárolási képernyő értesítések – Nem csak az idő, de az értesítések is hiányoznak. A következő értekezlet helyszíne, a beérkezett levelek száma stb.
  • Érintőképernyő. – Rendszeresen tapizom a monitort, momentán feleslegesen.
  • A magánélet. – A Windows 8 nagyszerűen egy képernyőre hozza a munka világát és a magánéletet. Rendszeresen futtattam a hírek alkalmazást, az időjárást, a Tweetiumot – ezek az alkalmazások ma nem érhetők el.
  • Internet Explorer beállítások – A Windows 8.1-től PC és telefon között szépen áramlottak a beállítások. Ha pl. elkezdtem egy oldalt olvasgatni a telefonomon, folytathattam a PC-men. Ezt a Windows 7 és az IE10 nem teszi lehetővé.
  • OneDrive – A OneDrive elérhető webes formában, de kényelmet csak a szinkronizációt biztosító kliensével együtt adni. Erről le kell mondanom. Ha valaki a biztonság miatt kiabálna, tegyük gyorsan hozzá: annyi elérhető a szolgáltatás, hogy az adatok “szivároghassanak”, csupán a kényelem veszett el. Van ennek így értelme?
  • Megosztás – intenzíven használtam a Windows 8 megosztás funkcióját. Igaz, szinte minden weboldalon van beágyazott E-mail, twitter és Facebook gomb, azért valahogy nekem a OS beágyazott működés jobban tetszett.
  • A beállítások szinkronizálása – A Windows 7 gépem teljesen külön életet él a többi eszközömtől. Ez zavaró.

Van ezen kívül néhány biztonsági funkció is, ami hiányzik, de ezt inkább majd akkor osztom meg, amikor a hiányt megszüntettem. 😉

Az elmúlt pár évben nagyon örültem, hogy a Windows XP lassan a süllyesztőbe kerül. Most azt gondolom, hogy a Windows 7 “élmény” szintén megérett a nyugdíjaztatásra. 2015 annyi, de annyira másról szól már, mint 2009!

Ha nagyon akartam volna, választhattam volna Windows 8-as táblagépet is, de jó okom volt a Windows 7 mellett maradni. És jó érzés: sok múlik rajtam, hogy a helyzet megváltozzon.

7 Responses to Windows 7 – 4 év után

  1. Onedrive kliens Win 7-re is van. Tehát azt a pontot nem értem….

  2. hron84 says:

    Az egygombos indulas konfiguracio kerdese, be lehet allitani, hogy ne kelljen C-A-D -t nyomni…

    Ami a tobbit illeti, nekem a ceges laptopon a Linux mellett Win7 fut (igazabol azt se birja, csak az MS XP-re nem adta ki az RSAT-ot – pedig azt meg elbirna a gep…), es a felsoroltak egyike se hianyzik. Van egy telefonom, amin ezek mind-mind elerhetoek, es nekem a szocialitasbol ennyi pont eleg. Nekem a gep arra van, hogy produktiv legyek rajta, nem pedig arra, hogy mindenfele szocialis halorol szarmazo szemettel bombazzon, vagy akar ertesitgessen mindenfelerol. Ha van valami notifikalni valo, a telefonom diszkret pittyenessel jelzi, ranezek, bolintok, teszem a dolgom. Igy nem kell workflow-t valtanom, ez mukodik akkor is, ha dolgozok, akkor is, ha otthon vagyok.

    Ami a munkat es a maganeletet illeti, en sose mosom oket ossze. Eleinte volt, hogy egyben kezeltem a dolgokat, de rossz vege lett, azota jobb kulon.

    • lepenyet says:

      Tiszteletben tartva azt, ahogy te dolgozol úgy vélem, hogy a helyes az, ha megteremtjük mindkét munkamódot és még sok másfélének a lehetőségét is. Mert az a helyzet, hogy most az IT helyettem tudja jobban, hogy nekem hogy jó. Én meg azt gondolom, hogy anélkül, hogy az IT céljai sérülnének, ezt én magam is el tudnám dönteni.
      Tehát nem az a baj, hogy te valahogy dolgozol, hanem az, ha abból arra következtetsz, hogy ez másnak is éppúgy jó.

      • hokuszpk says:

        “Mert az a helyzet, hogy most az IT helyettem tudja jobban, hogy nekem hogy jó”

        nocsak. nocsak.
        eddig te tudtad masok helyett, mi a jo.
        az erme masik oldala. van ez igy 🙂

  3. sony88 says:

    Ellenérvek :CTR_AlT_DEl nagyon nehéz lenyomni elhiszem ezért főleg megéri áttérni…
    Zárolási képernyő: aszem még az ókorban feltalálták a karórát 🙂
    Zárolási képernyő értesítések: a legjobb kuncsaftomhoz azért kell kimenni vasárnap mert valamit kiir a gép , ez felém inkább kitolás…
    A magánélet: Most vagy dolgozunk vagy magánéletezünk azért tartok 2teleont 2számmal ha csak lehet pihenő időben minenki a busba…ha ez meg összehozza…
    Internet Explorer beállítások : letölthetem vele az Operát…
    Megosztás : Email meg Dropox megvan osztva…
    A beállítások szinkronizálása : Ha a félpingees torjai faló valamit ellállít azt kérem az ősszes gépen elállítani …de jó nekem…

    Nos attól kedves Tamás hogy nemlátott Win8at gajramenni egypár jó Update miatt vagy pár felhasználó miatt természetesen nem jelenti azt hogy más nem, nekem a legidegesőtbb 8.1 telepítésekor a félrevezető profil ami egy hotmailt akar rámerőszakolni és bűvésztrükk kell a helyi fiók létrehozására…igen ez 2015ben hatalmas előrelépés szevizeléskor nemtudom most örömömben melyik észlényt verjem meg aki Ígytalálta jónak 🙂

    • lepenyet says:

      Ez a cikk arról szól, hogy eddig hogy dolgoztam és most mi hiányzik. Amiket felsoroltam, azoknak nincs technológiai vagy üzleti akadálya sem elvileg, sem gyakorlatilag. Helpdesk ticket és már be is állítják nekem. És épp ezzel van a bajom: az IT odaállítja magát az ember és a technológia közé akkor is, amikor nem kellene. Itt nem kellene. Tudom, mert olyan helyen dolgoztam, ahol ez az IT szabályozás nem türemkedett be mindenhova, csak a tényleg szükséges helyekre. Több szabadságot adott a felhasználónak, és a végén mégis szabályozottabb és biztonságosabb lett a rendszer.

Leave a comment