Windows Phone – köszönjük, jól vagyunk!

A héten Gálffy Csaba tollából került ki a HWSW-re egy cikk a Windows Phone-ról, amelyben Csaba a terméket véglegesen leírta a jelentős és releváns platformok közül. Ahogy azt várni lehetett, a cikkre igen sok, érzelmektől fűtött és néha sajnos szalonképtelen vélemény érkezett, ahol a kommentelők hol dícsérték, hol lehordták a szerzőt. Bár nem látható, én tudom, hogy személyesen is megszólítattam, ezért ezzel a bejegyzéssel a cikkre, és néhány megjegyzésre szeretnék reagálni – ha tetszik, a HWSW ezt is leközölheti.

Mindenek előtt le kell szögezni, hogy Csaba egy becsületes cikket írt. Mondom ezt annak ellenére, hogy a megállapításainak többségével és a végkövetkeztetéssel sem értek egyet. Először azt akartam írni, hogy “a magyar informatikai újságírás viszonylag alacsony szinten mozog, ez a cikk viszont a legjobbak közé tartozik, érdemes megbecsülni. Logikus felépítés, számokkal alátámasztott érvelés, a téma alapos körbejárása. Igen, ez kell, ilyen kell, még sokat.” De aztán minél többet olvastam annál inkább lehangolt. Átütött rajta a kognitív disszonancia, a kettős mérce és a “Microsoft-rövidlátás”. Hiányoznak belőle lényeges tények és események, amelyek alapján a szerző más következtetést vont volna le. Úgy gondolom, hogy ez a cikk árt a Windows Phone-nak és a teljes Windows ökoszisztémának, áttételesen a magyarországi piacnak. Hosszas beszélgetések várnak majd rám informatikai döntéshozók részéről, mondatról- mondatra várják majd a Microsoft válaszát. Hát, felfoghatjuk ezt a cikket is egy válasznak, bár amit írok, az szigorúan csak a magánvéleményem.

A vélemény

Néhány sűrített mondatban Csaba gondolatai:

  • A Windows Phone veszít piaci részesedéséből. (IDC forrás)
  • A csekély piaci részesedés miatt a rendszer irrelevánssá válik. Csaba megfogalmazásában a releváns rendszerre minden piaci szereplőnek (versenytársaknak, gyártópartnereknek, felhasználóknak és fejlesztőknek) figyelnie kell. A cikk végén a relevancia küszöbét 10-15%-ban látja.

Csaba szerint a helyzetet nem egyetlen ok magyarázza, hanem több, egymással összefüggő probléma miatt jött létre az, amit ma látunk. A legfontosabbakként a következőket sorolja fel:

  • Első helyen, hogy a rendszer későn érkezett 2010-ben.
  • Második helyen, hogy lassan fejlődött, pl. a gyártók Windows Phone-on nem tudtak beszállni a specifikációs versenybe.
  • A lassúság oka a Microsoft szervezeti felépítése és kultúrája.
  • Szintén a Microsoftnál keresendő az ok az olyan szolgáltatások kiterjesztésének hiánya esetén, mint a Bing keresőre épülő Local Scout.
  • Nincs szinergia a Windows desktop és a WP között, vagy legalábbis nem ad többet, mint a Google-é vagy az Apple-é. (és egy értelmezhetetlen állítás: “Sőt, a Microsoft kusza szervezeti felépítése miatt olyan képességek is kimaradtak a Windows Phone-ból, mint a névjegyek és naptár-bejegyzések szinkronizálása Outlookkal, például”)
  • Továbbra is jelentős az App-gap, és a Microsoft saját szolgáltatásai sem olyan jók, mint a Google-é, jó pár nem is elérhető el.

Végezetül a cikk azzal zárul, hogy lehetséges, hogy kb. 50 millió db-os eszközállomány eladást összehoz a Microsoft, továbbá nem várható, hogy kivonul a termék mögül, de ettől még a rendszer nem nőhet fel harmadik ökoszisztémává. Még az üzleti modell is adott a cikk szerint, a mögöttes finanszírozást az Androidból befolyó licencdíjak fedeznék.

Megjegyzések

Bár természetesen nem Csaba termelte a több, mint 200 hozzászólást, néhány apróságot azonban onnan is érdemes kiemelni. A legtöbb hozzászóló pro vagy kontra oldalon az operációs rendszer megfelelőségét vagy alkalmatlan voltát ecsetelte. Kb. a “Nekem jó ez, mert…”, “Soha többet ilyet, mert…” Ők az “anekdotikus érvelés” hibájába estek, de nem is ezért hagyom figyelmen kívül ezeket a véleményeket, hanem azért, mert szerintem a Microsoft mobil operációs rendszerének sikere vagy kudarca már rég nem a technológia megfelelőségén múlik. Minden elismerésem azoké, akik a véleményüket megfogalmazták, különösen köszönöm, akik a Windows Phone iránti tetszésüket kinyilvánították, a vitát azonban ez kevéssé vitte előre.

Néhányan hiányolták, hogy a cikk írója nem említette meg: tucatnál több OEM gyártó iratkozott fel a WP gyártók sorába. Ezzel a későbbiekben majd még foglalkozunk, mert messze többet jelent, mint az elsőre tűnik.

Néhány alapvetés

Mielőtt belekezdenék a válaszba, rögzíteni szeretnék néhány dolgot az olvasók számára. Jelenleg a Microsoft alkalmazásában dolgozom, a munkám egy része a Windows mobil eszközök, többek között a Windows Phone-ok bemutatása. Ezzel együtt ebben a cikkben a magánvéleményemet írom le. Nem rendelkezem bizalmas információkkal a Windows Phone jövőjével, sem a Windows ökoszisztéma egészével kapcsolatban, amit itt leírok azok a nyilvánosságra jutott hírek alapján a saját meglátásaim. Az alábbi vélemény nem tekinthető a munkaadóm álláspontjának.

A Csaba által megadott piaci részesedést fontosnak – nagyon fontosnak tartom, az alábbi cikkel nem szeretném ezt sem megkérdőjelezni, sem csökkenteni. Meglátásom szerint ugyanakkor a relevanciának nem ez az egyetlen mérőeszköze, ezt ki is fejtem.

Az eredeti cikkben említett 2,5%-os piaci részesedés a negyedéves értékesítési részesedés, nem pedig az installált bázisra vonatkozó arányszám. Ezt a cikkben a szerző helyesen használja, az olvasók egy része azonban láthatóan nincs tisztában vele.

Kettős mérce és kognitív disszonancia

Tudom kemény szavak, de nem szánom személyeskedésnek. Csaba ezt írta: “a platform már több mint három és fél éve a piacon van, ehhez mérten pedig a most elért 2,5 százalékos részesedés látványos, minősített kudarc.”

Egy héttel korábban, a Chromebookról viszont ezt:

“Ha a Gartner azt mondja, hogy a Chromebookok megérettek már az üzleti felhasználásra, annak rövidebb-hosszabb időn belül valós hatása lehet a piacon is. Márpedig a piackutató nem kevesebbet állít, mint hogy az amerikai iskolák meghódítása után áttörést érhet el a Google asztali rendszere az otthoni felhasználók és a cégek körében is. A Gartner adatai szerint tavaly 2,9 millió Chrome OS-es eszköz fogyott világszerte, idén pedig a trendek szerint már 79 százalékos növekedéssel 5,2 millió darab fogyhat. A növekedés azonban ezt követően sem lassul érdemben, 2017-re ugyanis mintegy 14,4 millió darab találhat gazdára. Azt azért érdemes látni, hogy ez a PC-eladásoknak továbbra is csak töredéke lesz a mintegy 320-350 millió darabos teljes piacon ez három év múlva is csupán 4,8 százalékot tesz ki – nagyságrendileg ekkora az Apple PC-piaci részesedése is.” Az eredeti Gartner forrás: http://www.gartner.com/newsroom/id/2819917

A Chromebook és a Chrome OS 2011 májusában jelent meg, csupán fél évvel a Windows Phone 7 után. Év végére tehát annyi idős lesz, mint a Windows Phone most. Ha csak 300 milliónak vesszük az éves PC forgalmat, és elfogadjuk a 5,2 millió darabot, akkor 1,73%-ot kapunk. Igaz, az első esetben saját véleményt mond, a másodikban pedig a Gartner véleményét közli, de a minősítés (vagy annak elmaradása) – hadd kölcsönözzem a szavakat: “látványos, minősített”.

Egyéb iránt ez korábban sem volt másként: 2013. májusában Csaba ezt írta:

“A dobogó harmadik fokáért ma már késhegyre menő csatát vív a BlackBerry és a Microsoft mobilplatformja, gyakorlatilag hibahatáron belülre került a két rendszer közötti különbség. A Gartner adatai szerint a BlackBerry 6,2 millió eladott eszközével szemben a Windows Phone-nal 6 millió okostelefont szállítottak le, ezzel 3 illetve 2,9 százalékos részesedést ért el a két platform. A két rendszer egyelőre ellentétes pályán mozog, míg a BlackBerry az év során látványosan visszaesett (10 millióról 6,2 millióra), a Windows Phone-t futtató telefonok eladásai több, mint megduplázódtak, 2,7 millióról 6 millióra.


A BlackBerry pozíciója a következő negyedévekben várhatóan újra javulni fog, ahogy globálisan elérhetővé válnak a cég új operációs rendszerével, a BB10-zel szerelt telefonok. A Windows Phone számára kevésbé tűnik derűsnek a jövő, a két és fél éve a piacon lévő rendszer három százalék körüli részesedése egyelőre nevetségesen kevésnek számít, nem csak az Androidhoz, de az iOS-hez képest is.” [Kiemelés tőlem.]

Hol itt a kettős mérce? Nos ott, hogy a BlackBerry helyzetéről annak ellenére gondolta a szerző, hogy javulni fog, hogy a BB10 2013. januárjában jelent csak meg (tehát a 2013. nem késő), míg a Windows Phone-ról most olvashattuk: “Hogy miért csúszott el a Windows Phone ennyire, annak sok, egymással összefüggő oka van. Talán a legfontosabb, hogy a platform egyszerűen későn érkezett.” (Vagyis a 2010. késő) A saját meglátásom, hogy sem a Windows Phone, sem a BB, de még a a Tizen és a FireFox OS nem érkezett későn, azon egyszerű oknál fogvam hogy nincs későn érkezés, de erről majd alább.

Ezzel együtt nem gondolom, hogy mindez tudatosan történt volna. Miért, lehet nem tudatosan kettős mércét alkalmazni? Lehet, a kognitív disszonancia elmélete részben erről szól. Idézet a wikipédiából:

“Amikor valakinek több opció közül választania kell, mindig disszonanciát él át, mivel sohasem lehet teljesen bizonyos a dolgában. Megkülönböztetendő azonban a választás a ‘vonzó’ és a ‘nem vonzó’ alternatíva esetében.

Vonzó opciók esetén a disszonancia mértékét növeli:ha az elvetett opció vonzó; a nagyszámú választható opció; az elvetett opciók közti különbség; ha a választás még friss; ha nagy a választás tétje. Ilyenkor a következő módokon képzelhető el a disszonancia felszámolása:

  • a választás elkerülésével (ez nem mindig lehetséges)
  • a választott alternatíva felértékelésével és a nem választott leértékelésével
  • a választott alternatíva ellen szóló érvek figyelmen kívül hagyásával”

Kiemelés ismét csak tőlem. Szerintem Csaba egyszerűen szereti a Google-Android ökoszisztémát (választott alternatíva) így azt felértékeli, a nem választott alternatívát (Windows ökoszisztéma) pedig leértékeli.

Függetlenül a fentiektől, a cikk eredeti felvetésére – “releváns platform-e még a Windows Phone” – szükséges választ adni. Az én garasom: a Windows Phone (ahogy az Android, vagy az iOS) nem önálló platformok, hanem ökoszisztémák részei, ezért a kérdés nem a rendszer, hanem az ökoszisztéma relevanciája. Vagy ha tetszik: a Windows Phone azért releváns, mert a mögöttes ökoszisztéma releváns, még akkor is, ha a Windows Phone aktuális piaci részesedése alacsony. De még szebben: a ChromeOS azért releváns, mert a mögöttes ökoszisztéma releváns, még akkor is, ha az aktuális piaci részesedése alacsony.

Megérteni a Windows Phone szerepét

Sokkal nagyobb gondnak érzem, hogy a cikkből hiányzott a Windows Phone szerepének változása a Microsoft világában. Ez ugyan nem érinti a fogyasztókat, hiszen senki sem az alapján választ magának készüléket, hogy az OS gyártója miként gyártja azt (de még a piaci részesedés sem kell, hogy befolyásoljon), egy informatikai portál szakújságírója viszont a cég helyzetének elemzéséből következtethet a termék jelenlegi és jövőbeli súlyára és szerepére. A Windows Phone 2010-es év végi megjelenése mindenki számára ismert, az már kevésbé, hogy az évek során hogyan alakult át és változott a Windows Phone szerepe a Microsofton belül. Pedig a változás óriási.

A Windows Phone 2010 novemberében jelent meg a piacon, és így a fejlesztésének kezdetét 2008 végére lehet tenni. Vagyis az üzleti döntések, amelyek alapján a termék műszaki jellemzői kialakultak és a piaci stratégiája létrejött, 2008-2009. Egy félig átalakuló piacról beszélünk, ahol az iPhone már megkezdte a masszív növekedését, de a felhasználók többsége még mindig Symbian-t, Blackberry-t és Windows Mobile-t használt, a felhasználás még kevéssé konzumer fókuszú (persze az iOS-t és az Androidot kivéve).

2010 novemberében a megjelenő Windows Phone 7 megcélzott versenytársa nem a Blackberry és a Symbian, hanem az iPhone. Ennek megfelelően az első készülékek közép- és felső kategóriás eszközök. A magas HW elvárásokat a Microsoft nem érezte problémának mivel a lényeg “az élmény” biztosítása. Felejtsd el a specifikációt, és élvezd az eléd rakott eszközt. Ez volt a iPhone filozófiája, és ezt követte a Microsoft is. Ezért nem volt szerepe a specifikációnak a marketingben. Ahogy az iPhone konzumer fókuszú lett, úgy lett az a Windows Phone is, és ahogy az USA piaca lett az Apple számára a legfontosabb, úgy határozta meg a fókuszát a Microsoft is.

A Windows Phone 7 jóval több erőforrást kapott, mint a korábbi Windows mobilok, de a Microsoft továbbra sem tekintette stratégiai terméknek. Terry Myerson csapatának önállóan kellett megállnia a lábán, saját jövedelemtermelési elvárással. Az üzleti modell az OEM licenc értékesítés volt, a csapat pedig nem egy koherens ökoszisztéma részeként, hanem majdnem önállóan indultak, minimális szinergiával.

A nagyon gyorsan változó piaci helyzetben ez a modell megbukott (de kár, hogy ezt nem Csaba írja le!). A hardvergyártók elpártolásának legfőbb oka nem a specifikációs versenyből való kimaradás – bár ez is közrejátszott – hanem az, hogy a Windows Phone licenc díját nem viselte el az öldöklő verseny, különösen nem a nagy értékesítési számokat felmutató alsó szegmensben. És nem viselte el a komoly hardver megkötéseket. 2014. tavaszáig mindössze 4 hardver gyártó állt a Microsoft mellett, de az is inkább csak mutatóban. A Samsung és a HTC két éve nem adott ki terméket, a Huawei, amely egy lokális piacra gyártott eszközöket és a pénzügyi gondokkal küzdő Nokia, amit végül fel kellett vásárolni.

Ezzel szemben 2013-ban és főleg 2014-ben nagyot fordult a világ a Windows Phone háza táján. Még Steve Ballmer fogott hozzá a “Devices and Services” stratégia megvalósításához. Steven Sinofsky távozott a Windows csapat éléről, a helyére pedig – Terry Myerson került. Több, mint szimbolikus lépés. A Microsoft megindította saját átalakulását “One Microsoft” néven. Lelépett a színről Ballmer, Satya Nadella pedig meghirdette a maga “Mobile first, cloud first” stratégiáját. Időközben a Microsoft felvásárolta a Nokiát – megmentve az egyedüli aktív Windows Phone OEM gyártót. Ezek a történések külön-külön is nagy lökést adnának egy terméknek, de a Windows Phone ennél többet kapott. Gyors iramban megkezdődött a Windows – Windows Phone egyesítése, egyesül a Windows piactér, az Internet böngésző már most azonos, a Windows beépített alkalmazásainak telefonos változatai is elkészültek.

2014 tavaszán a Microsoft bejelentette, hogy nem kér OEM licenc díjat a Windows Phone-ért. Ettől rövidesen 14 új cég jelentkezett OEM gyártónak (A Samsung, HTC és Huawei-en túl: ZTE; Foxconn; Micromax; Xolo; Karbonn; Lenovo; Gionee; BLU; JSR; LG; Longcheer; Prestigio; K-Touch). Emellett tovább lazultak a hardver követelmények. Szemben a 2010-es kiindulással, a fő versenytárs az Android, a versenyt pedig úgy hívják “race to the bottom!”. Mindemellett a háttér szolgáltatások kiterjesztése is megkezdődött – a Cortana kínai nyelvi támogatása ennek lakmuszpapírja.

A Windows Phone jövője

Ezek alapján a Windows Phone – és a Microsoft stratégiája (legalábbis, ami látszik belőle):

  • OEM gyártók lendületbe hozása. Ez nem csak szélesebb hardver palettát eredményez, de jobban lehet a helyi piacokra koncentrálni, illetve onnan gyosabban jutnak vissza a tapasztalatok. Híres példa volt korábban, hogy a WP nem támogatta a Bluetooth-on keresztüli fájlküldést. Egyszerűen azért nem, mert az USA piacon ez nem releváns képesség. Az öbölmenti országokban viszont “showstopper”, ha nincs ilyen funkció, mivel a megfigyelt 3G/4G és Wifi hálózatokat csak így lehet kikerülni. A több OEM gyártó egyben nagyobb marketinget is jelent, mert az OEM-ek a saját eszközeiket reklámozzák. A több OEM az operátorokkal való együttműködést is olajozza, a modelleket egyenletesebben osztja el, könnyebb incentívákat adni egy-egy operátor üzletkötői hálózatának stb.
  • Windows – Windows Phone szinergia. Küszöbön a “küszöb”, vagyis a Threshold kódnévre hallgató, a Windows Phone-nal egyesült Windows verzió első nyilvános példányainak megjelenése – legalábbis a piaci pletykák szerint. Az egyesített piactérből végre bármely geometriájú eszközre egységesen lehet szoftvert venni – nem utolsó sorban szoftvert írni. De egyesítettek lesznek a gesztusok, a beállítások is.
  • Nagyvállalatok megcélzása. – Kétségtelen, hogy a BYOD meghatározó trend, de az USA-n kívül ez a trend mérsékeltebb. Az Apple-IBM együttműködési szerződés jól mutatja, hogy van helye a vállalati flottáknak, és a Microsoft nagyvállalati beágyazottsága segítheti a Windows Phone promótálását és terjesztését. Különösen igaz ez az olyan országokban, ahol a munkavállalók önállósága korlátozott. A Microsoftnak számos eszköze van a nagyvállalati pozíciók erősítésében, ezek közé tartozik a mobil eszközfelügyelet, a közeljövőben várható konténerizált alkalmazások, szorosabb Yammer integráció stb.

További lehetőség – figyelem, csak a saját fantáziámat engedem el – a Windows Phone más Microsoft termékekkel való összekapcsolása. Xbox és WP együtt? Skype előfizetéshez belépő szintű Windows telefon? Office 365 és WP kedvező áron együtt? Windows Phone nagyvállalati szerződésben? Ezek az együttes csomagok nem léteznek. Lehet, hogy versenyjogi akadálya van a meglétüknek, de az is lehet, hogy a Microsoft még mindig nem él triviális csomagolási ajánlatokkal.

Száz szónak is egy a vége…

A Windows Phone értékesítési adatai egyáltalán nem fényesek. A Microsoft azonban nem hogy kihátrál, hanem teljes stratégiájával, teljes, átalakított szervezetével további erőforrásokat fektet a Windows Phone-ba és mindabba, ami mobilitás és produktivitás. A Windows Phone a Microsoft ökoszisztéma egyik legfontosabb terméke. És amíg a Microsoft stratégiája a “Mobile first, cloud first”, addig az is marad.

19 Responses to Windows Phone – köszönjük, jól vagyunk!

  1. Csaba Galffy says:

    Szia Tamás,

    Köszönöm az alapos kritikát, igyekszem az alábbiakban hasonlóan alapos választ adni.

    Az érveket nagyszerűen összefoglaltad, gyakorlatilag ezeket akartam mondani, igen (néhány, a lényeget nem érintő pontatlanság becsúszott, de annak oka az én hibás megfogalmazásom).

    ————————

    A tudatos vagy tudatalatti elfogultságra, kettős mércére vonatkozó megállapítást viszont határozottan el kell utasítanom, a felvetésekre ezért igyekszem tételesen válaszolni:

    Chrome OS és Windows Phone:
    Szerintem pontosan érzékeltettem a cikkben (a bekezdés végén), hogy a Chrome OS saját jogán még a szép ütemű növekedés ellenére sem lesz meghatározó (ha úgy tetszik: releváns) tényező a globális PC-piacon, lévén részesedése továbbra is parányi marad. Számon kéred, hogy itt miért maradt el a “látványos, minősített kudarc” kihirdetése. Azért, mert sem a Google, sem a fejlesztők, sem a gyártópartnerek, sem a fogyasztók nem tekintenek a Chrome OS-re úgy, mint a Windows teljes jogú kihívójára, 1-1 alternatív platformra. Ez egy szigorúan réspiacnak szóló, korlátozott termék, és ezzel szerintem minden szereplő tisztában is van. Ez a platformtulajdonos és a külső megfigyelők várakozásait is pontosan kalibrálja. Ha a kimondott, sokszor hangoztatott cél a Windows megverése lenne, akkor valóban, a Chrome OS látványos kudarc lenne.

    (Ennek ELLENÉRE tudok amellett érvelni, hogy a Chrome OS igenis már ma releváns az amerikai oktatási szegmensben. A rendszer ugyanis már jókora részesedéssel rendelkezik egy földrajzilag és felhasználás szerint is jól behatárolható szegmensben, így az ezt célzó fejlesztőknek már számolniuk kell a rendszerrel. Ahogy az oktatási beszállítók már töltőrackeket készítenek, felügyeleti rendszert írnak, oktatási segédanyagokat adoptálnak a Chrome OS-hez. Kicsit nagyobb méretben ugyanezt az érvet hoztam fel amúgy az iPhone/iOS mellett is: az Egyesült Államokban a piac izgalmasabb felét tudta megszerezni a platform. Vagy az OS X mellett, amely valamiért a webfejlesztők és a grafikusok, videósok, fotósok körében élvez hasonló relevanciát. Tudtommal és nagyon kérlek, javíts ki, ha tévedek, ilyen dominanciát a Windows Phone-nak még réspiacokon sem sikerült elérnie. Ez valószínűleg a teljes piacra célzó stratégia hátulütője.)

    BlackBerry és Windows Phone:
    A BlackBerry pozíciójának javulására vonatkozó várakozásom szerintem megalapozott volt az akkor elérhető adatok (és általános közvélekedés) alapján. Abban tévedtem, hogy *relatív* pozíciót kellett volna írnom, vagyis a darabszám abszolút értékben való, és rövid távú növekedésére számítottam, a hosszú ideig kitartó, BB10-re váró veterán BB-rajongók kapcsán. Az már történelem, hogy e rajongóknak eszük ágában sem volt BB10-es telefont vásárolni, a cég pedig gyakorlatilag eltűnt az okostelefon-gyártók közül. Ettől függetlenül (mégegyszer) az akkori várakozást védhetőnek érzem, és megjegyzem, hogy expliciten jeleztem, várakozásokról van szó. Megjegyzem, a hosszú távú növekedésről még ilyen óvatos becslést sem éreztem helyénvalónak, ezért az nincs is a szövegben.

    Ahogy kiemelted, a Windows Phone alacsony részesedése fölött érzett csalódásom nem új keletű, tavaly év elején is roppant elégedetlen voltam a platform teljesítményével. Nem látom, hogy ebben miért találsz inkonzisztenciát. A rendszer részesedése akkor is, ma is ijesztően alacsony, az erről alkotott véleményem pedig csupán annyit változott, amennyivel a Windows Phone távolabb került a megálmodott céloktól.

    Kognitív disszonancia?
    Nem érzem fairnek ezt az érved, és roppant kellemetlennek érzem, hogy ez ellen kell védekeznem, a cikknek ezzel a magyarázatával nem tudok mit kezdeni. Egyrészt a jellemzés, miszerint a Google-Android ökoszisztémát választottam, nem állja meg a helyét. Asztali rendszerként Windows-t, felhős tárhelyként OneDrive-ot, jegyzeteléshez a világ legjobb célalkalmazását, a OneNote-ot, családommal való kapcsolattartásra pedig Skype-ot használok.

    A Google által kínált online szolgáltatásokkal nem vagyok maradéktalanul elégedett és kritikátlan sem, a Gmail-t végleges elhatározással egyszer már cseréltem Outlook.com-ra (amely sajnos nem nyújtott kielégítő élményt, így *kényszerűségből* visszatértem). Választott okostelefonos platformom valóban Android, nem érzem, hogy ezt különösebben meg kellene indokolnom, bár a váltás alternatív rendszerre szintén tervben van. Egyébként ha történetesen Windows Phone-t használnék, azt hiszem a rendszer fejlődési ütemével és részesedésével kapcsolatos csalódásom nem külső szemlélőként, hanem a folyamat részeseként fogalmaznám meg – ugyanígy. Összességében a kritikátlan viszonyulásra és a választott ökoszisztémához való (tudatalatti) vonzódást elutasítom, alaptalannak érzem.

    ————————

    Hogy a mellékzöngéket félretettük, vágjuk a közepébe: lehet-e releváns platform a Windows Phone? Helyesen fogalmazol: ez ökoszisztémák csatája, nem pusztán termékeké. És abban is maximálisan egyetértek, hogy ebben a negyedévenkénti eladások csupán köztes változók.

    Jogos a kritika, hogy a Microsoft változó stratégiája nem kapott kiemeltebb szerepet a cikkben. Ez egy tudatos döntés volt (igen, a kínai és indiai gyártók szerződéskötésével is tisztában voltam), mert irrelevánsnak tartom. Ahogy azt is, hogy hogyan alakult át a Windows Phone szerepe a Microsofton belül, mivel nem hiszem, hogy a platform által bejárt jövőbeni pályára ez már hatással lehet.

    A cikk központi érve ugyanis így foglalható össze: túl kevés, túl későn. Míg 2007-ben az okostelefonos piac megszületőben volt, 2010-re már jobbára kialakultak a frontok. Robbantani ekkor még lehetett volna (lásd első találkozásom a Windows Phone-nal, 2011-ből: http://www.hwsw.hu/hirek/46255/htc-mozart-hd7-windows-phone7-okostelefon-kiprobaltuk-teszt.html). E robbanás azonban elmaradt, és azóta is újra és újra elmarad. Ma pedig már a világ legnagyobb robbanása, termonukleáris atomtöltete sem lenne elég ahhoz, hogy a platfomot újra relevánssá tegye.

    De vegyük sorba az általad felhozott három stratégiát, és hogy azok miért maradnak hatástalanok:
    -OEM gyártók: itt alapból nagyon súlyos ellentét van közöttünk szerintem. Véleményem szerint ugyanis az Egyesült Államok nélkül nincs globális dominancia. Ilyen ma az IT. Lehet, hogy néhány évtized múlva ez a tézis nem áll majd, jelenleg azonban megkerülhetetlen. A Windows Phone lehet kitörően sikeres a 100 dollár alatti telefonok között, vagy válhat státuszszimbólummá Indiában, ez sem elegendő ahhoz, hogy globális relevanciára tegyen szert. Erre amúgy a legjobb példa az Android igen hosszú küzdelme az iOS mögött. Mivel az USA-ban még most is határozottan második platformnak számít, a globálisan elérhető szolgáltatásokhoz készült appok esetében is másodlagos platform. Lehet, hogy egyszer elsődlegessé válik, de ehhez jelenleg a bőven 80 százalék fölötti globális részesedés sem elegendő. ENNYIRE nehéz helyzetben van a Windows Phone.

    -Windows-Windows Phone vagy Windows-Xbox vagy bármilyen szinergia: ez lett volna a nulladik házifeladat. Ma már egy olyan, (ha úgy tetszik) nevetségesen alacsony PC-s részesedéssel rendelkező gyártó, mint az Apple is megoldotta, hogy a mobilos és a PC-s platformja között kiépítse a szinergiát (handover?), a Google esetében pedig mindez anélkül működik, hogy a cégé lenne az asztali platform. Ezt a lécet kell megugrania a Thresholdnak, és aggódom, hogy ez nem fog összejönni. A részesedés javításához pedig nemcsak ezt kellene teljesítenie, hanem vizionárius, úttörő minkával lenyűgöző új utakat nyitni a mobil-PC együttélésben. Remélem tévedni fogok, de szkeptikus vagyok.

    -Nagyvállalatok megcélzása: ez egyes helyeken tényező (és fontos tényező) lesz, a globális relevanciához azonban nem ezen keresztül vezet az út. Amíg a vállalatok az iPadek bevezetésén gondolkodnak, addig ez rossz irány. A jobb irány: a dolgozónak egy nagyságrenddel jobb felhasználói élményt nyújtani, menőbb termék formájában. Igen, szkeptikus vagyok.

    Vedd észre, hogy a fentiek egyike sem célozza például az app-gapet, az online szolgáltatások minőségének emelését és globális lokalizációját (ez egy kifejezés?). A Microsoft makacsságában, eltökéltségében és szívósságában nem kételkedem. De (ahogy te is mondtad) ez az ökoszisztémák csatája. És ebben a Microsoft csupán egyetlen, viszonylag magányos szereplő (az OEM-ek listáján hányan vállalták a WP-exkluzív gyártást?)

    Továbbra is fenntartom, szerintem a piacnak hatalmas szüksége van egy innovatív Windows Phone-ra, egy merész, vizionárius, úttörő termékre. Azt is fenntartom, hogy ahhoz, hogy a piaci dinamika megváltozzon, a fenti három stratégia messze elégtelen. A részesedés megszerzéséhez ezeknél sokkal nagyobb dobásra és egy sokkal jobb termékre lenne szükség.

    Üdv,
    Csaba

    • lepenyet says:

      Szia Csaba!
      Azzal kezdtem a saját bejegyzésemet, hogy ez egy becsületes cikk volt. A sajátomban megfogalmaztam az érzéseimet a véleményalkotásoddal kapcsolatban. Lehet, hogy tévedek, mégis, kiírtam magamból. Tekintsd úgy, mint egy tükröt. Bennem így csapódott le.
      A többire azt mondom, meglátjuk. (Tegyük hozzá, hogy ha az OEM eszközök megjelennek Q4-ben, akkor legelőször jövő februárban lehet egyáltalán bármit is látni, már, ami a készülékértékesítést illeti.)

  2. YleGreg says:

    Üdv!

    Szerinted van arra remény, hogy a WP készülékek hardverén, – ami tekinthető egy gyengébb PC-nek, – egyszer natív Windows fusson?
    Úgy értem, hogy kézben tartva csempés-touch felület, de asztalra vagy dokolóba téve és csatlakozva (akár wireless) billenytűzetet, egeret, valamint monitort, egy teljes értékű windowsos PC-t kapjon az ember, amint a megszokott Win32 programok működnek?

    Mivel ilyet egy platform/készülék/ökoszisztéma sem tud felmutatni, – az Ubuntu Edge lett volna ilyen, – ez egy olyan megkülönböztető tulajdonság lenne, ami már megütheti az emberek ingerküszöbét, mint a lakossági, mind az üzleti vonalon.

    Szerinted van létjogosultsága ennek a felvetésnek?

    • lepenyet says:

      A Win32 a kilencvenes éveke elején-közepén kialakult API rendszer, amely sok vonatkozásban is alkalmatlan a modern követelmények teljesítésére. A Microsoft lassan egy évtizede próbál elszakadni tőle. A Win32 sorsa kb. az, mint amit most a DOS-nál láthatsz. Nem fog kihalni egy jó ideig, de hosszabb távon elsorvad.
      A WinRT-nél azonban elképzelhető az, amit leírtál, mert a platformban ez a potenciál benne van. Persze megint csak ne a mostani WinRT-re gondolj, inkább egy vNext vagy v2Next verzióra. Ebbe beleférhet ablakozós technika is, sőt.
      Ugyanakkor sok múlik a Skype rendszer integrálásán vagy kihagyásán. Ha ugyanis egyetlen készüléked van, akkor ergonómiailag meg kell oldani a hívás fogadást dokkolt állapotban, illetve meg kell oldani a hívás fenntartást akkor is, ha dokkolt állapotban fogadsz valamit, de nem dokkoltan folytatod. Még egyszer: ez nem űrtechnológia, de Win32-vel számomra nem elképzelhető, csak tisztán WinRT-vel.

      • YleGreg says:

        A skype integrálása valóban fontos, erre a szempontra nem is gondoltam.

        Windowshoz kevésbé értek, a meglévő Win32 alkalmazásokat tudja futtatni a WinRT, vagyis kompatibilis visszafele?
        Mert ha igen akkor jó, de ha nem, akkor megint ott vagyunk ahol a part szakad.

        Az igazán kánaán az lenne, ha a számítógépem jönne velem a zsebemben, és megfelelő (vagyi emberi méretű) perifériák esetén ugyanolyan hasznos lenne desktopként mint az otthoni gépem.

        Én valami ilyesmire gondoltam, hogy ezzel tudna kitűnni a WP a mezőnyből, mielőtt beelőzi a Google a kanyarban azzal, hogy az Androidos telefonból csinál ChromeOS desktop gépet, a megfelelő perifériák (keyboard, monitor, mouse) esetén, amivel az egyszerű felhasználók számára feleslegessé teszi a windowst.

  3. Olvastam a cikkeket, nagyon jók. Az én véleményem, hogy a WP-t temetni nem kell, a Microsoft fenn fogja tartani, viszont ha így marad minden (ebben az ütemben és minőségben) sokáig nem lesz igazán sikeres.

    Szinte felfoghatatlan, hogy a Microsoft, aki az IT ipar meghatározó ikonja, a krém, aki a PC iparágat megteremtette, egy ekkora óriás-tech cég, összeállva a Nokiával, aki a mobiltelefon ipar koronázatlan királya, minőségben és mennyiségben is ott van a szeren, és ketten együtt (plusz a többi gyártó, HTC, LG, Sony, Samsung…) csak erre képesek…

    Az emberek fejében a “ájfon” egy brand. Egy olyan minőségi márka, amit nagyon nehéz überelni. Mint az autóknál a Mercedes Benz. Jelképez dolgokat, pláne ha bármit találsz hozzá olyan prémium gyártóktól mint a Harman Kardon vagy a Bang&Olufsen.

    A Droid meg a tömegcikk. A telefonok Ford T modellje. Tömegeknek szól, ami az utóbbi időben még tetszetős és teljesen stabil is lett. Bármerre nézek, ezekhez van minden – “Tesco legkisebb áruház”; “BKK Info”; “Magyar Államkincstár – Mobilkincstár”; “Intelligent Life”; stb. Vannak hardveres dologok: Pölö telefonra csatolható kamera, távirányítható Jumping Sumo minidrón, meg a jó ég tudja mi. Mindegyik iOS-re meg Androidra.

    Miért lett a WP még-már csak majdnem hogy akár 3%? Ugyanazért amiért a PC világában a Windows, a Home Computer világában a Commodore, a “képlemezek” világában a DVD, a videóknál a VHS győzött. A VHS sem a legjobb volt, már akkor voltak sztereó rendszerek, metainformációk rögzítése a videoszalagra, a többfejes lejátszók, stb mégis a puruttyának számító VHS futott be. Ha bementem egy tékába, eszembe sem jutott hogy a VHS-en kívül mással is szolgálhatnak.

    A droid jött, látott, nyert. Ezen a piacon, egy olyan kifejlett szolgáltatás-rendszerrel, háttér-apparátussal mint amit az Apple meg a Google nyújt, szóval ezen a WP labdába rúgni tud, gólt lőni sem lehetetlen, de hogy 85-3 állásnál a meccset megnyerje nagyon-nagyon sok Pelé meg Puskás szükséges. Hát ennyi.

  4. nellerj says:

    Sajnos én akárhol járok online, szakmai(nak látszó) és nem szakmai jellegű fórumokat, cikkeket olvasva, valami – általam értelmezhetetlen és érthetetlen okokból – hatalmas ellenszenvet tapasztalok a Windows Phone, és úgy általában a Windows 8.x op.rendszerek felé.

    Míg nincs meg valami feature a WP platformon (lásd a 8.1-gyel megérkezett notification center), addig a WP nagyon nem jó, mert nincs neki olyanja. Amint belekerül a tulajdonság, a WP nagyon nem jó, mert másolja az iOS-t / Androidot. Lose-lose szituáció.

    A másik az alkalmazások “hiánya”. Egy alkalmazást sem tudok megnevezni, ami Androidon VAN, de WP-n NINCS és hiányzik, ez persze lehet, hogy csak az én tájékozatlanságomat mutatja. Ja, hogy WP-re kicsit nehezebb “letorrentezni” crack-elt meg jailbreak-elt cuccokat? Hát igen, a popszakma már csak ilyen.

    Ha rosszindulatúnak akarnék látszani, akkor azt mondanám, az az érzésem, hogy ez a sok-sok “lehúzás”, amit a WP kap, egy kicsinyes visszavágás azért a tehetetlenségért, amit a Windows a desktopon (ilyen vagy olyan módon) megszerzett pozíciójának a megdöntésére irányul – de mivel nem akarok annak látszani, ezért csak annyit írok, én örülök, hogy van a felhasználóknak választási lehetősége, és nem kétpólusú a döntési lehetőség az okostelefonok piacán (sem).

    • Kft Besb says:

      “hatalmas ellenszenvet tapasztalok a Windows Phone, és úgy általában a…”
      Úgy véled a világ összefogott a Microsoft ellen? Ez nagyon gáz lenne. Inkább arra gondolj, hogy hány embernek jött eddig be a csempe. Hmmmm? Nem lehet hogy mégis abban van a hiba?

      Én szeretem a háttérképeket. A telefonomon a három gyerekemről van beállítva egy kép, alatta egy analóg óra és egy zöld színű akkumulátor töltöttség visszajelző widget, a hátralévő idővel. A felső állapotsort is eltüntettem, de egy mintát rajzolva megjelenik. Ha jobbra lapozok, a Gmail widget teljes képernyőn – azonnal látom az összes levelem (fel-le scrollozható), a következő oldalon az üzenet widget, aztán a naptár, a jegyzetelő, a gyorshívók és egyéb “appok”. Ezt nem a gyári launcherrel oldottam meg, azonban briliánsan egyszerű, és hiper gyors. Gyorsabb mintha appokba lépkednék be-meg ki. Én így állítottam be, mert ezt szeretem. Tud ilyet a WP? Ha igen, örömteli, kipróbálom, és ha a vásárolt cuccaimat is át tudom vinni, esetleg elgondolkodok a migráción.

      “Egy alkalmazást sem tudok megnevezni, ami Androidon VAN, de WP-n NINCS és hiányzik…”
      Neked. De másoknak? Amíg ez a helyzet (pl: http://olx.hu/mobil/) nem változik, a WP megmarad marginális platformnak. De nem engem kell meggyőzni…

      “…ez a sok-sok “lehúzás”, amit a WP kap, egy kicsinyes visszavágás azért a tehetetlenségért…”
      Én meg tudod mit gondolok? Hogy a Microsoft karöltve a Nokiával folyamatosan öngólokat rúg. Csak nézz körbe, már a neve is Metró vagy Modern körüli mizéria, a WP7 hányattatott sorsa a frissítésekkel, meg hogy most kivették a Skype-ot, vagy a Nokia amikor a fényképezési megoldását promózta aztán kiderült hogy nem is azzal készült és nem győztek bocsánatot kérni. Aztán most a felvásárlást követően hány embert tesz utcára a Microsoft a Nokiából, miközben egy felmérés szerint a WP telefonok kb 90%-át a Nokia gyártotta. Még a Win 8-ba is szépen lassan visszateszik a start gombot, a start menüt, és lassan úgy néz majd ki mint a jó öreg “hagyományos” windows 7.

      Nem értem miért baj, ha a Microsoft ezen a téren nem domborít. Csak azért mert az Apple meg a Goggle lett a domináns? Na és? A világ változik, színes, ebben pont ez a szép. Szerintem.

      • lepenyet says:

        WP 8.1-től átlátszó csempék (is) vannak és háttérképet is be tudsz állítani. Továbbá folyamatosan pörgő fényképeket pörgető zárolási képernyőt is.

      • nellerj says:

        “Inkább arra gondolj, hogy hány embernek jött eddig be a csempe. Hmmmm? Nem lehet hogy mégis abban van a hiba?”

        De, lehet, hogy sok embernek nem jön be ez a kezelőfelület. Ez hogy jön ahhoz, amit én írtam? Biztos olvasol tech (és nem tech) jellegű híroldalakat, kevés kivétellel mind arról szól, hogy mennyire nem jó a WP8. Birka júzer elolvassa, onnantól kezdve bólogat, hogy igen, a WP8 az rossz. A kezében ugyan nem volt WP telefon (nemhogy hosszabb ideig használta volna) de a boltban az eladó meg a haverok azt mondták, hogy nincs rá alkalmazás, úgyhogy olyan nem kell. (Természetesen nem rólad beszélek most, aki stabilan az Android mellé tette le a voksát, téged nyilván nem a bolti eladó beszélt rá mondjuk a jelenlegi készüléked megvásárlására.)

        A Windows Weekly nevű podcastben a jómúltkor foglalkoztak ezzel a témával: az USA-ban a boltokban az eladók vagy meg sem említik, hogy vannak WP készülékek, ha valaki WP iránt nézelődik, egyből az Android / iOS felé terelik. A podcast egyik résztvevője, Mary-Jo Foley beszámolt egy személyes élményéről, mely szerint egy new yorki áruházban szabályosan hülyének nézték, hogy ő Lumia 1320-at akar venni, és mindenáron Android felé akarták terelni, holott ő mondta, hogy neki ez az adott modell KELL. A második bekezdésedet nem is értem. Ha neked bejön az Android, használd, kutya nem mondta, hogy váltani kéne. Megsúgom, de csak ha nem adod tovább, hogy nekem is bejön az Android, semmi gond nem lenne, ha holnaptól Androidos telefont kellene használnom, igaz pár dolog hiányozna egy darabig. A WP.-t viszont jobbnak tartom, azért van WP-s telefonom.

        “Neked. De másoknak?”

        Hát ez, ha megengeded, hadd legyen mások problémája. És dehogy akarlak meggyőzni. Ha létfontosságú alkalmazások számodra csak Androidra vannak, hülye lennél nem Androidot használni.

        “Én meg tudod mit gondolok?…”

        Amit itt leírtál, abban maximálisan egyetértek veled, nagyon maguk alól vágták a fát ezekkel a doglokkal – ezzel együtt én kicsinyeskedésnek érzem a sajtóban és a júzerek felől érkező megjegyzések túlnyomó részét. Az viszont, hogy pl.: a desktopon, a Win8 megjelenésekor nem volt meg a lehetőség (mint XP esetén a klasszikus start menühöz való visszatérés) választani a júzernek, hogy kell-e neki valami start menü, vagy nem, nagyon durván visszaütött szerintem a WP-re is, remélem, tanultak belőle.

        Én, mint “júzer”, nem szeretem, ha azt mondják, hogy ez van vagy ez van. Annak ellenére, hogy nem volt soha iPhone-om, nem örülnék, ha holnaptól kezdve eltűnne, mert csökkenne a választás lehetősége Attól, hogy valamit a Microsoft csinál, nem lesz valami sem rossz, sem jó. A Microsoft-ot pedig kicserélhetnénk arra is, hogy Apple, arra is, hogy Google.

        “A világ változik, színes, ebben pont ez a szép.” Akkor mi is a gond a WP jelenlétével a mobilpiacon?

  5. Kft Besb says:

    Hali!

    “téged nyilván nem a bolti eladó beszélt rá mondjuk a jelenlegi készüléked megvásárlására”
    2010 márciusában vettem meg első okostelefonomat, Sony Ericsson Xperia X10. Akkor még nem létezett a WP (csak a Windows Mobile). Nem, nem beszéltek rá, sőt, azt mondták minek veszek olyant, vegyek inkább szifont.

    “A WP.-t viszont jobbnak tartom, azért van WP-s telefonom.” Helyes.

    “Ha létfontosságú alkalmazások számodra csak Androidra vannak, hülye lennél nem Androidot használni.” Itt a trendre gondoltam. Ha találkozok bármivel, amin valamilyen okostelefonos alkalmazásra hívják fel a figyelmet, iPhone és Androidos biztos hogy van, de WP-re alig látok. Lehet hogy csak én nézem rosszul… Most nem tudom mindet felsorolni, korábban írtam példákat, mindegy is. Szóval nem engem, mint felhasználót kell meggyőzni, hanem a piacot, a fejlesztőket, a gyártókat, hogy legyenek szívesek WP alá is elkészíteni a hardverükhöz az appot. Csak addig az egybites júzernek nem biztos hogy annyira vonzó lesz a platform.

    “Akkor mi is a gond a WP jelenlétével a mobilpiacon?” Nem, nem a jelenléttel van a gond szerintem, az eredeti cikk a negatív mutatókat elemezte. Azzal vannak a gondok. És én is arra reagáltam, hogy a csúcstelefonokat gyártó Nokiára miért vert köröket a hűtőket meg mosógépeket gyártó Samsung (némi túlzással).

    • nellerj says:

      Szia,

      Nem tagadom, a jelenlegi telefonom megvásárlása előtt – a tájékozódási fázisban – én is nézegettem Androidos készülékeket. Én abszolút belépő szintű telefonban gondolkodtam, és volt alkalmam kipróbálni egy Lumia 620-at és egy sajnos nem emlékszem milyen, de ezzel hasonló paraméterekkel rendelkező Androidos készüléket. Hangsúlyozom, alapvető problémám nincs az Androidos rendszerrel, minden további nélkül hozzá tudnék szokni, de nekem a kipróbálást követően a WP használata volt az, amelyik jobban kézreállt. Nem mondom, hogy feltétlen gyorsabb / szebb volt, de ott fogott el az “ilyenre van szükségem” érzés. Utána végiggondoltam, milyen okostelefonos funkciókat akarok használni illetve miket várnék el a készüléktől (zenehallgatás SD kártyáról, nem neten streamelve, e-könyv olvasás, e-mailezés (outlook.com-os a fő e-mailcímem), egy angol-magyar szótár, a szokásos social media cuccokra hogy néha ránézzek és néhanapján GPS / térkép). Ezek hatalmas örömömre a Windows Phone-on is rendelkezésemre álltak, a HTC 8S külseje, dizájnja pedig hab volt a tortára – nem találtam, és azóta sem találok olyan szép mobiltelefont, bár persze ez teljesen szubjektív dolog. Persze a felsőkategóriában valószínűleg más az élmény, amit egy-egy készülék nyújtani tud, könnyen lehet, hogy ott még nálam is az Android javára billenne a mérleg nyelve.

      Igazad van abban, hogy okostelefonos alkalmazások terén valóban iPhone-os és az Androidos készül el először, én is ezt tapasztalom – nem tudom, a Microsoft miért nem tesz nagyobb erőfeszítéseket annak érdekében, hogy ez megváltozzon, ráadásul a Store-ben lévő alkalmazások legalább fele a hulladék kategóriát erősíti, Bár lehet, hogy tesznek lépéseket, csak ez a felhasználóknál nem csapódik le – bár Androidot használó ismerőseim “megnyugtattak”, hogy a Play áruházban sem fenékig tejfel az élet.

      Hogy miért ver rá köröket a Samsung a Nokiára? Jó kérdés. Samsungnál viszonylag hamar rájöttek az Android előnyeire, és időben felszálltak erre a vonatra, míg a Nokia a Symbiant és az utána lévő nemtudom milyen rendszerét próbálta életben tartani. Én mindenesetre így összegzésként csak azt tudom mondani, hogy örülök, hogy adott esetben háromféle rendszerből tudok választani, ha telefonvásárlásra kerül a sor, sőt, három olyan rendszerből, amely – szerintem – alapvetően különböző megközelítést használ.

  6. Azért fizetett MS-bérencként^W elnézést, evangélistaként!, a saját bevallásod szerint is “becsületes” cikket szerző újságírót kognitív disszonanciával vádolni elég köpedék jellemre vall.
    Nem lehet, hogy kettőtök közül rád jobban jellemző a “választott alternatíva felértékelése”?

    • lepenyet says:

      Két hetet gondolkodtam, hogy a stílus miatt engedjem-e ez a megjegyzést. Utolsó alkalom. Azért engedtem mégis megjelenni, mert apropót ad arra, hogy beszéljünk arról, mennyire más ez a vita Csaba és közöttem, mint úgy általában a viták Magyarországon.
      1. Csaba – legjobb tudása szerint – írt egy vélemény. Oda is írta a cím elejére. Ezért írtam azt, hogy becsületes. Józanult mérlegelt, összegzett, érvelt.
      2. Meglátásom szerint az érveinek egy részét azért alakította úgy, ahogy, mert megvezette a kognitív disszonancia. Néha pedig egyszerűen más elvárásokat fogalmazott meg a Microsofttal szemben, mint más cégekkel szemben. Ez is egy vélemény volt.
      3. Csaba a lehető legudvariasabb formában visszautasította a véleményemet és további érveket sorolt fel.

      A lényeg: miközben mindketten a saját igazunk mellett az érveket soroltuk, egyikünk sem feledkezett meg arról, hogy nem egymással harcolunk, hanem az érveink harcolnak egymással. Egyetlen pillanatra sem azonosítottuk a másik az érveivel. És ez a lényeges. Néhány sört/kávét már megittunk egymás társaságában, és bizton mondhatom, hogy ez a jövőben is meg fog történni. Egyszerűen azért, mert nem tévesztjük össze a személyt a véleményével.

      Ami az én MS bérencségemet illeti – nem bérenc vagyok, hanem alkalmazott. Ami a Csaba bérencségét illeti, én magam utasítom vissza.
      Igen, lehet, hogy rám jobban jellemző a “választott alternatíva felértékelése”. Ha engem kérdezel, akkor nem. De ez is, mint sok minden más, csak egy vélemény.

  7. asd says:

    kedves blogbejegyzést író valaki!

    más érvelési hibáját meglátod, sajátodat nem ismered fel.
    a fölösleges szócséplés helyett 2 dolgot jegyeznék meg:
    1. az okostelefon piac lényegében kétszereplős (android és ios) a torta 96%-t lefedik
    2. az ms nem tud kitörni. bizonyos szempontból lényegtelen miért, de biztos nem azért, mert valaki rosszat ír a rendszerről a hwsw-n
    ezek tények, a többi nem több egyszerű szarkenegetésnél

    • lepenyet says:

      Várom a érvelési hiba megjelölését, és a pontos magyarázatot mögötte.
      Az első állítás tény, de a bejegyzésem arról szól, hogy az ökoszisztémák súlya és szerepe még ennél a – kétségkívül – ténynél fontosabbak.
      A második állítás vélemény, nem tény. Továbbá Csaba cikke egyetlen rossz dolgot sem írt a WP rendszerről. A Microsoft piaci tevékenységét és teljesítményét kritizálta összeszedett érvrendszerrel.

  8. Sziasztok, én kipróbáltam egy programot, ami elég jól működik, többféle szinkronizációra is képes, Evo Collaborator a neve.

    Az alábbi linken többet olvashattok róla:
    http://hu.evomailserver.com/download.php

  9. Rette says:

    Csaba nyert.

Leave a comment